Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Itä Turvallisuus 28.4.2022

Alkusammutus ehkäisi tuhon - Anne sammutti alkavan palon hevostallissa

Onnistuneella alkusammutuksella voidaan pelastaa omaisuutta ja jopa ihmishenkiä. LähiTapiola Idän Kiuruveden toimiston palvelumyyjä Anne Lappi kertoo tapauksesta, jossa hän esimerkillisellä toiminnallaan pelasti rakkaan hevosen, tallirakennuksen ja paljon muuta omaisuutta.

Alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2 000 rakennuspalossa vuosittain. Tärkeintä on, että sammutusvälineitä on lähellä saatavilla ja että palo havaitaan ajoissa.

LähiTapiola Idän Kiuruveden toimistolla työskentelevällä Anne Lapilla on omakohtaista kokemusta sammuttimen käytöstä. Hän tukahdutti kotipihan tallissa alkaneen palon jauhesammuttimella. Tapauksesta on aikaa jo useampi vuosi, mutta kokemus on jäänyt hyvin muistiin.

Anne asuu maaseudulla ja harrastaa raviurheilua. Kodin pihapiirissä sijaitsee tallirakennus, joka oli varustettu työvaatteiden ja hevosten loimien pesua varten tarkoitetulla pyykkikoneella.

-Olin pesemässä tallikamppeita, Anne kertoo. – Suojeluohjeet on sen verran hyvin sisäistetty, että en koskaan jätä pesukonetta tai muita laitteita toimimaan yksin valvomatta.

Anne jäi siis tallin lähettyville lapsensa kanssa puuhastellen samalla alkukesän pihatöitä.

-Yhtäkkiä kuului omituista rätinää, Anne muistelee. – Menin nopeasti talliin sisälle katsomaan pesukonetta. Se oli jo ilmiliekeissä. Tuli nousi koneen alta ja lieskat olivat pesukoneen korkuiset.

Lähettyvillä olisi ollut vesiletku, mutta vaarallisesta tilanteesta huolimatta Anne osasi toimia kylmäpäisesti ja muisti, ettei sähköpaloon saa koskaan suihkuttaa vettä. Pesukoneen sähköjohto oli vielä pistorasiassa kiinni eikä sitä liekkien vuoksi ollut mahdollista irrottaa.

Onneksi heti pääoven vieressä valjashuoneessa oli jauhesammutin. Anne tarttui sammuttimeen ja tukahdutti liekit sen avulla. Hän oli sammuttimen hankinnan yhteydessä tutustunut sen käyttöohjeisiin ja tiesi heti, mitä tehdä.

-Siinä ei paljon ehtinyt ajatella, vaan toimi ihan automaattisesti. Huusin muita hakemaan hevosen pois tallista, ettei se vauhkoonnu ja varaannu. Mietin, että jos tuli leviäisi, ei ainakaan ihmisiä ja eläimiä olisi vaarassa, kertoo Anne. - En ehtinyt pelätä. Sitä vain tiesi, mitä pitää tehdä. Tyhjensin koko sammuttimen.

Kun Anne sai tulen kokonaan tukahdutettua, hän pääsi vetämään sähköjohdon pois seinästä. Lopuksi pesukone jäähdytettiin kylmällä vedellä, jotta se saatiin kannettua pois tallista savuamasta.

Tulipalo syttyy aina yllättäen, joten siihen on syytä varautua ennakolta. Palovaroittimet, sammutuspeitteet ja käsisammuttimet ovat tärkeitä varusteita joka kotiin. Palovaroittimet tulee testata säännöllisesti ja paristot vaihtaa vuosittain. Käsisammuttimien tarkastus suoritetaan säilytyspaikasta riippuen vuoden tai kahden vuoden välein.

Yksin välineistö ei riitä, jos sitä ei osata hyödyntää. Sammuttimien käyttöohjeisiin kannattaa tutustua. Vaikka alkusammutus ei kokonaan tukahduttaisi paloa, se voi rajata tai hidastaa sitä ja näin antaa lisäaikaa pelastustoimelle. Sammutukseen kannattaa kuitenkin ryhtyä vain, jos sen voi tehdä itseään vaarantamatta. Muussa tapauksessa kannattaa heti hälyttää ammattilaiset apuun.

-Yleensäkin kannattaa tutustua hankkimiensa laitteiden käyttöohjeisiin, olipa kyseessä sitten pora, moottorisaha tai sammutin, Anne opastaa.

Hänen tapauksessaan kaikki varautuminen tuli tarpeeseen. Palo havaittiin ajoissa, sammutin oli heti saatavilla ja osaamista sen käyttöön löytyi.

-Onneksi palo ei ehtinyt levitä, hän huokaisee.

Vielä vuosien jälkeen tulipalo tuo kylmät väreet selkäpiihin. Lähellä olisi ollut runsain määrin palavaa materiaalia. Tallirakennuksessa on myös latokuivuri, joten heinää olisi voinut tuhoutua useiden kymmenien hehtaarien peltoalan verran.

-Olisihan siitä komea kokko syntynyt, Anne naurahtaa.