Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiTurvallisuus26.4.2022

Kysely: Kolmannes maatilayrittäjistä ei tiedä, miten usein tilalla tulisi tehdä sähkölaitteiden määräaikaistarkastus

Sähkölaitteet ovat merkittävä maatilapalojen syttymislähde. LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan monet maatilayrittäjät ovat epätietoisia riittävästä sähkölaitteiden tarkastusvälistä, eikä tarkastuksia tehdä riittävän usein. Palovahinkojen ennaltaehkäisyssä auttavat tarkastusten lisäksi myös lämpökamerakuvaukset, turvasytyttimet ja toimiva käsisammutin.

Monilla maatilayrittäjillä on epätietoisuutta tilansa sähkölaitteiden tarkastuksesta ja riittävästä tarkastusvälistä, selviää LähiTapiolan Kantar TNS Agrilla helmikuussa 2022 teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan kolmasosa maatilayrittäjistä ei tiedä oikeaa tarkastusväliä, ja eniten epäselvyyttä on pienillä tiloilla. Joka kymmenes yrittäjä kertoi kyselyssä kuulevansa määräaikaistarkastuksesta ensimmäistä kertaa.

Laki vaatii sähkölaitteiden määräaikaistarkastusta tehtäväksi kymmenen vuoden välein niillä maatiloilla, joilla pääsulakekoko ylittää 35 A. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan aika on turhan pitkä.

–  Suosittelemme tarkastuksen teettämistä kaikilla tiloilla viiden vuoden välein. Siinäkin ajassa sähkölaitteet ja asennukset ehtivät kulua tai niihin voi tulla vaurioita, kertoo LähiTapiola Lapin asiakkuusjohtaja Reino Keskitalo.

Sähkölaitteista alkaa paljon paloja

Maatiloilla sattuu paljon tulipaloja, ja yksi niiden yleisimmistä lähteistä ovat sähkölaitteet. Erilaisten akkukäyttöisten laitteiden lisääntyminen näkyy myös vahinkomäärissä. Kun tarkastellaan koko LähiTapiola-ryhmän maatiloilla viime vuosien aikana korvaamia vahinkoja, 150:stä korvaussummaltaan suurimmasta vahingosta palovahinkoja oli 135*.

Sähköpalo ei aina johdu viallisesta sähkölaitteesta vaan usein osallisena on ympäristön olosuhteet, kuten kosteus tai mekaaninen rasitus.

– Pöly, vanhat ja rikkinäiset sähköasennukset sekä vaihteleva lämpötila haastavat maatiloilla sähkölaitteita. Nämä ovat tekijöitä, joiden vuoksi laitteiden kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti. Jos jokin laite surisee, pitää omituista ääntä tai ei muuten toimi normaalisti, kertoo se viasta ja siitä, että on jo korjauksen tai uusimisen aika, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo.

Vialliset valaisimet, sähköpääkeskukset, -moottorit ja -johdot havaitaan helposti lämpökamerakuvauksissa, joita LähiTapiola Lapissa on tehty maatiloilla jo vuodesta 2016 lähtien.

- Kuvauksia on tehty tiloilla jo yli 350 kpl ja niistä on ehdottomasti ollut hyötyä suurvahinkojen ennaltaehkäisyssä. Tarkastuksissa on löytynyt muun muassa kymmenittäin viallisia pistorasioita, Keskitalo kertoo.

Valaisimet aiheuttavat vuosittain lukuisia isojakin tuotantorakennusten tulipaloja. Keskitalo kannustaa vaihtamaan tavallisen loisteputkivalaisimen sytyttimen turvasytyttimeen.

-Turvasytytin estää valaisinpaloja tehokkaasti. Hyvitämme sen hankintahinnan maatila-asiakkaillemme kuittia vastaan.

Asiantuntijalta kiitosta käsisammuttimien tarkastusvälistä

LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan 72 prosenttia viljelijöistä kertoo antaneen tilansa käsisammuttimet valtuutetun tarkastajan tarkastettavaksi viimeisen kahden vuoden aikana. Keskitalo antaa kiitosta siitä, että tilat ovat varautuneet tulipaloihin, sillä palotilastojen mukaan toimiva käsisammutin on pelastanut useilta suurvahingoilta. Lain mukaan maatiloilla ulkotiloissa ja kylmissä ajoneuvoissa sijaitsevat käsisammuttimet tulisi tarkastaa joka vuosi, sisätiloissa joka toinen vuosi.

– Sammutinta tulee osata myös käyttää eikä sitä kannata käyttää ensimmäistä kertaa vasta tositilanteessa, vaan harjoitella etukäteen. Paloturvallisuuden näkökulmasta olisi tärkeää, että sammuttimet ovat toimivia, niitä on riittävästi eri tiloissa, tilat on palo-osastoitu ja tulipalo havaittaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Keskitalo luettelee.

* Tarkasteluajanjakso 1.1.2019-31.7.2021, mukana LähiTapiolan kaikkien alueyhtiöiden korvaamat maatilojen vahingot.

LähiTapiolan paloturvallisuusaiheisia kysymyksiä kysyttiin maatilayrittäjiltä Kantar Agrin verkkopaneelissa 21.1-8.2.2022. Tulosten virhemarginaali on +/- 3,1 %-yks. Kysymyksiin vastasi 1 002 vastaajaa. Tulokset on painotettu suuralueen, tuotantosuunnan ja peltoalan mukaan.


Lisätietoja:

Asiakkuusjohtaja Reino Keskitalo, LähiTapiola Lappi, reino.keskitalo@lahitapiola.fi, puh. 050 3211 112

Korvausjohtaja Janne Koskela, LähiTapiola Lappi, janne.koskela@lahitapiola.fi, puh. 040 563 5051.