Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaMaa- ja metsätalous8.4.2022

Pälkäneen Sarkasista löytyy huippumoderni suurnavetta – edellinen juuri valmistunut navetta paloi maan tasalle

Sarkasen tilan muutaman vuoden käytössä ollut robottinavetta paloi sähkölaitevian johdosta. Navetta ja karja menetettiin hetkessä. Tulipalo oli syttynyt ilmastointilaitteen moottorista.

Sarkasen tilan historian on ehkä jopa vanhempikin, mutta samalla suvulla tila on ollut vuodesta 1632. Maidontuotantoa on tilalla harjoitettu vuodesta 1991 lähtien. Tilalla on noin 120 lehmää lypsyssä, kokonaisuudessaan karjan vahvuus on noin 270, nuorkarja mukaan laskettuna. Tilalla on myös metsää ja peltoviljelyä omaan käyttöön, metsätalous onkin toinen tilan tukijalka.

Kun sukupolvenvaihdos tehtiin vanhan isännän ja veljesten kesken vuonna 2019, sen myötä molemmat veljet muuttivat perheineen tilan läheisyyteen. Tilalla asuvat vanhan isäntäparin lisäksi veljekset Jaakko ja Heikki Ahola perheineen, kukin omissa talouksissaan ja taloissaan. Heikin ja Jaakon lisäksi sisko Elina asuu ja työskentelee tilalla. Elinalla on myös mielenkiintoinen sivubisnes, hän valmistaa jäätelöä tilan lehmien maidosta.

- Vuonna 2010, kolme ja puoli vuotta käytössä ollut robottinavetta paloi sähkölaitevian johdosta. Navetta ja karja menetettiin hetkessä. Tulipalo oli syttynyt ilmastointilaitteen moottorista. Ironista, sillä alkuperäisenä suunnitelmana oli ollut rakentaa navetta, jossa on hormit ja luonnollinen ilmanvaihto, Aholat kertovat.

LähiTapiolan Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä oli tilalla heti jo sunnuntaiaamuna aamukymmeneltä. Vakuutukset olivat onneksi kunnossa. Navetta oli vakuutettu täydestä arvostaan ja mukana oli myös toiminnan keskeytysvakuutus. Ja kun kyseessä oli niin uusi rakennus, käyttövähennyksiä ei tehty.

- Korvausprosessi oli koko ajan erittäin sujuvaa. Parhaimmillaan siten, että kun laskuja tuli aamulla, iltapäivällä rahat olivat tilillä. Turhaa vääntöä ei tullut mistään, Aholat kertovat.

Uusi, huippumodernilla tekniikalla mutta perinteisellä ilmanvaihdolla varustettu navetta valmistui vuodessa kattavan vakuutusturvan ansiosta. Asiakas toimi rakennuttajana ja LähiTapiola Pirkanmaa maksoi laskut.

- Suurissa vahinkotapahtumissa asiakkaat ovat usein sokissa ja kaipaavat tukea ja neuvoja. Tarvetta voi olla esimerkiksi tilapäismajoitukselle tai säästyneen omaisuuden suojaamisille. Nopeus on valttia ja hyvä alku koko korvausprosessin käyntiin saattamiseksi, korvausjohtaja Kärkelä summaa.

Katso videolta koko Sarkasen tilan tarina maidontuottaja Jaakko Aholan kertomana.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"2219bf87-1575-4071-9fa9-1e51b428fbdb","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"efcc76a4-e46e-5b63-a501-e6d79d2e2ce8","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=kqpzkQ9DVmY","altText":null,"contentful_id":"2219bf87-1575-4071-9fa9-1e51b428fbdb","internalName":"Sarkasen tilan asiakastarinavideo","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}Sarkasen tilan uusi huippumoderni suurnavetta.