Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTalous15.2.2022

Sijoitustoiminnan tuotot ja vahva vahinkovakuuttamisen kehitys tukivat Savon positiivista tuloskehitystä

LähiTapiola Savon vuosi 2021 oli onnistunut. Poikkeuksellisena vuotena sekä vakuutus- että sijoitustoiminnan tulokset kehittyivät positiivisesti ja yhtiön vakavaraisuus pysyi vahvana. Tämä luo erinomaisen pohjan omistaja-asiakkaidemme etujen kasvattamiseen ja liiketoimintamme asiakaslähtöiseen kehittämiseen kaikissa palvelukanavissa.

-Hyvän tuloksen ja toiminnan tehostumisen ansiosta pystymme jatkossa edelleen kehittämään palveluamme: palkkaamme vuoden 2022 aikana lisää työntekijöitä asiakaspalveluun ja investoimme samalla myös digitaaliseen kehitykseen. Olemme päivittäneet toimitilojamme ja haluamme strategiamme mukaisesti olla paras elämänturvan kumppani henkilökohtaisesti, paikallisesti ja digitaalisesti. Tuloksellisen liiketoiminnan ja kehityksen perustana toimii erittäin sitoutunut ja motivoitunut henkilöstö, kertoo LähiTapiola Savon toimitusjohtaja Antti Pulkkanen.

-Alueellisena asiakkaiden omistamana yhtiönä toimintamme kivijalka on myös aktiivinen alueellinen rooli. Panostamme jatkossa entistä enemmän vahinkojen ennaltaehkäisyyn alueemme kehityksen tueksi. Oma toimintamme ja yhteistyö valittujen kumppaneiden kanssa tähtää omistaja-asiakkaidemme, paikallisten yhteisöjen sekä koko alueemme kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen, tiivistää Pulkkanen.

LähiTapiola Savon keskeisimmät tulostekijät vuonna 2021


LähiTapiola Savon tilikauden tulos vuodelta 2021 oli 5,4 miljoonaa euroa ja liiketulos 9,9 miljoonaa euroa. Omistaja-asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 3,7 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 1,6 miljoonaa euroa. Tuloksen positiivista kehitystä tukivat kehittyneet sijoitustuotot, vakuutusliiketoiminnan kasvu sekä toiminnan kehittäminen ja tehostaminen.

Vahinkoensivakuutuksen maksutulo oli 42,4 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisestä vuodesta kertyi 2,6 prosenttia. Maksutulon positiivista kehitystä tukee LähiTapiola Savon korkea asiakaspysyvyys ja asiakastyytyväisyys. Toimintakulujen osalta pystyimme tehostamaan toimintaamme, minkä seurauksena toimintakulut laskivat -2,1 prosenttia.

Kokonaisuudessaan vahinkokehitys on ollut maltillista, mutta useissa vakuutuslajeissa vahinkokehitys on jälleen varsin samankaltaista kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Savossa sattui vuoden 2021 aikana noin 5 % enemmän vahinkoja kuin edellisenä vuotena.

Sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen näkyi myös Savossa ja vuoden 2021 myrskyt olivatkin poikkeuksellisen suuria. Toisaalta erityisen vakavia suurvahinkoa alueellamme sattui onneksi vähemmän kuin aiemmin. Korvauskulut olivat yhteensä 24,8 miljoonaa euroa ja vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna 84,9 prosenttia.

LähiTapiola-ryhmä jatkaa edelleen strategista yhteistyötä S-ryhmän kanssa. Olemme solmineet jatkosopimuksen bonusyhteistyöstä S-ryhmän kanssa, eli myös jatkossa omistaja-asiakkaamme saavat S-bonusta LähiTapiola-ryhmän vakuutusmaksuista.

Koronan pitkäkestoinen vaikutus on huolestuttavaa - pääsemmekö kiinni takaisin arkeen


Elämänturvayhtiönä panostamme yhä enemmän omistaja-asiakkaidemme terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen ylläpitämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Korona-aika on lisännyt esim. nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta. Tämä näkyy matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena paitsi valtakunnallisesti, myös Savossa. Heidän auttamiseksi tarvitaan nyt laajasti sekä matalan kynnyksen apua ja jokaisen nuoren mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä.

-Vahvana alueellisena toimijana meillä oli mahdollisuus olla mukana Pidä Huolta –hyväntekeväisyyshaasteessa yhdessä S-ryhmän ja 70 suomalaisen artistin kanssa, jossa saavutettiin 1 027 156 euron tuki Mieli ry:n Sekasin-chattiin myös savolaisten nuorten auttamiseksi.

Tämän lisäksi kohdensimme tukea myös Pohjois-Savon Hyvällä mielellä –hankkeeseen. THL:n tilastojen mukaan Pohjoissavolaisten mielenterveyden tilanne on heikoin maassamme. Myös päihteiden käytön aiheuttamat ongelmat kasvavat. Hankkeen painopisteet päihteiden käytön vähentämiseen ja mielenterveyden kohentamiseen puhuttelivat meitä ja nämä istuvat mainiosti myös elämänturvayhtiömme arvoihin. Haluamme tulevaisuudessakin olla tukemassa entistä paremmin voivaa Pohjois-Savon aluetta, Pulkkanen kertaa.

- Myös lasten ja nuorten harrastusten parista putoaminen on huolestuttavaa. LähiTapiola Savo on jo pitkään ollut monipuolisesti maakunnan kulttuurin ja urheilun kumppanina mahdollistamassa pienten ja suurten unelmien toteuttamista, liikkumisen sekä itsestä huolehtimisen, yhteisöllisyyden ja joukkoon kuulumisen tunnetta. Kaikkien tasapuoliset harrastusmahdollisuudet ovat meidän arvojen mukaista elämänturvaa, lisää Pulkkanen.

Luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lisätiedot
Antti Pulkkanen, toimitusjohtaja, +358 50 422 6039 antti.pulkkanen@lahitapiola