Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus13.1.2022

Luvassa liukasta Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle – näillä keinoin voit välttää kaatumisen

Kirpeä pakkassää on monin paikoin Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla vaihtunut lauhaan nollakeliin. Kun talvisää muuttuu nopeasti tai ilma lauhtuu, muuttuu jalankulkukeli usein hyvin liukkaaksi.

Kaatumistapaturmien määrä on tyypillisesti suurin talven alkukuukausina. Kokosimme keinoja, kuinka liukastumisia ja sitä myötä kipeitä tapaturmia voidaan ehkäistä.

- Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla niinä päivinä, kun lumen pintaan muodostuu sulamisvettä ja se pääsee jäätymään uudestaan. Myös jään päälle tiivistyvä kosteus voi tehdä siitä hyvin liukkaan. Aamulla liikkeelle lähtiessä liukkautta ei välttämättä huomaa, jos jään päälle on yöllä satanut lunta tai kukaan ei ole vielä ehtinyt hiekoittaa pihaa tai katuja, kertoo korvausjohtaja Ilkka Herva LähiTapiola Pohjoisesta.

Säätilan muutosten lisäksi liukkaus voi yllättää tutuissa ympäristöissä.

- Usein liukastumistapaturmat tapahtuvat kotipihassa tai muuten arkisissa tilanteissa, joissa niitä ei odota. Roskat saatetaan esimerkiksi lähteä viemään tai postit hakemaan tohvelit jalassa tai koira ulkoiluttaa tennareissa. Kiinnitä huomiota myös ajoneuvosta pois ja ajoneuvoon sisään nousemiseen, jolloin esim. parkkipaikan liukkaus helposti yllättää. Muista siis tukea kädellä esim. auton ovesta tai auton ratista noustessasi autoon tai siitä pois. Liukkkaina päivinä kannattaa myös laittaa pitävät talvikengät jalkaan, vinkkaa Herva.

Liukkaus lisää kaatumisia – nyt kannattaa varoa

Liukastumistapaturmat ovat talvikuukausina yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia henkilövahinkoja. Erilaisia kaatumisvahinkoja sattuu sisä- ja ulkotiloissa ympäri vuoden, mutta tammi-helmikuussa kaatumisten määrät tyypillisesti lisääntyvät. Tämä johtuu liukkaista jalankulkukeleistä ja esimerkiksi talviaktiviteeteista.

Tyypillisiä liukastumisista seuraavia vammoja ovat luunmurtumat, venähdykset ja ruhjeet, ja useimmin sattuu käsiin, kylkiin, polviin ja nilkkoihin. Vakavimmat vammat liittyvät usein tilanteisiin, joissa pää osuu kovaan maahan.

- Vahinkotilastojemme mukaan viime vuosina kaatumisvahinkojen määrä on yksittäisinä viikkoina jopa kolminkertaistunut normaalitasosta. Tässä on toki paljon alueellisia eroja, mutta tyypillisesti joka talvi on muutamia päiviä, jolloin on hyvin liukasta, kertoo Herva.

Kuka vain voi satuttaa itsensä – nuorenkin hyvä varoa

Kaatumistapaturmista aiheutuvia hoitokuluja korvataan esimerkiksi yksityishenkilöiden sairauskulu- ja tapaturmavakuutuksista sekä työnantajien lakisääteisistä ja vapaaehtoisista tapaturmavakuutuksista. Liukastumisten seuraukset ovat usein vakavampia ikäihmisille, joiden kehonhallinta, nivelet ja luusto ovat jo voineet heiketä, mutta myös nuorille ja työikäisille voi kaatuessa sattua pahasti.

- Liukasta jalankulkukeliä ei varmaan monikaan nuori pidä kovin vaarallisena, mutta jos esimerkiksi toinen jalka tai molemmat kädet laitetaan kipsiin, saattaa siinä olla viikkoja toisten avun varassa. Pahiten voi tietysti käydä, jos kaatuessa lyö päänsä. Näillä keleille liikkumiseen on ainakin hyvä varata vähän enemmän aikaa, niin ei kiireen takia käy huonosti, sanoo Herva.

Näillä keinoilla voit ehkäistä kaatumista liukkailla

  • Varaa enemmän aikaa matkoihin.

  • Valitse kengät kelin mukaan. Nastakengät tai liukuesteet ehkäisevät tehokkaasti kaatumista.

  • Mieti reitti ennalta. Vältä oikopolkuja ja suosi hiekoitettuja katuja.

  • Huomioi varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

  • Keskity kävelemiseen – pidä katse irti kännykästä.

  • Kiinnitä huomiota keliin. Erityisen liukas jalankulkukeli voi olla, jos jään päällä on tuoretta lunta tai vettä, tai kostea maa pääsee jäätymään. Myös tamppaantunut lumi voi olla yllättävän liukas.

  • Auta osaltasi tai anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Hiekoitus ja lumien poisto auttavat myös muita pysymään pystyssä.