Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus6.1.2022

Toimi nyt, etteivät pakkasen jälkeen pauku putket – estä jäätyminen näillä vinkeillä

Suomen talviin kuuluu, että lämpötilat saattavat vaihdella rajusti lyhyellä aikavälillä, mikä laittaa talotekniikan koetukselle. Etenkin vesiputket ovat alttiita lämpötilan heilahtelujen aiheuttamille vahingoille. Omalla toiminnalla voi kuitenkin estää haavereiden syntymistä.

Pakkasten jälkeiset lauhtuvat kelit aiheuttavat vuosittain kymmeniä tai satoja vesivahinkoja rakennuksille. Pakkasjakson aikana jäätyneet käyttövesiputket ovat kovilla sulavan jään turvotessa ja vaurioittaessa putkistoja. Lauhtuvat kelit paljastavat usein myös talven aiheuttamia vahinkoja talojen rakenteille ja lisäävät yhteydenottoja vakuutusyhtiöön.

- Vakuutusyhtiössä jäätyneiden putkien aiheuttamat vesivahingot näkyvät usein vasta viiveellä. Vaarassa ovat erityisesti ne kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia-aikojaan, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Ilkka Herva.

Tarkista kesämökin pääsulkuventtiili ja varmista putkistojen kunto

Esimerkiksi kesämökillä, johon on jätetty talveksi vedet päälle, voi vuotovahinko pahimmillaan valua pitkäänkin ennen mökkikauden alkua ja aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

- Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää tyhjilleen edes muutamaksi päiväksi, Herva neuvoo.

Usein putkistot on sijoitettu esimerkiksi kesämökeillä tai varastotiloissa ulkoseinien varteen kotelotilaan tai kalusteiden taakse, jolloin lämmin sisäilma ei pääse kiertämään riittävästi ulkoseinän varsiin, vaan ulkoa hohkava kylmä pääsee vaurioittamaan putkistoja. Samoin erilaisissa varastotiloissa säilytettävät irtaimistot estävät huoneen ilmankiertoa ulkoseinien varsilta ja aiheuttavat pakkaskausina jäätymisiä sekä vesivahinkoja.

- Jos epäilee, että kylmillään jääneen rakennuksen putkistoihin on voinut jäädä vettä, on ilmojen lauhtuessa viimeisiä aikoja varmistaa putkistojen kunto ja veden normaali virtaus. Myös vesimittarin voi tarkistaa, että se ei pyöri omiaan ja kerro rakenteisiin vuotavasta vedestä, Herva kertoo.

Vapaa-ajan asunnon tarkistuskäynnin yhteydessä on myös hyvä tarkistaa katon lumitilanne.

Kiinteistön omistajan tulee huolehtia rakennuksen ylläpidosta

Jäätyneiden vesiputkien sulattamisessa asiantuntijat neuvovat kääntymään alan ammattilaisen apuun. Putkien jäätyminen ei välttämättä tarkoita mittavaa remonttia.

- Jäätyminen voi aiheuttaa tyypillisesti joko putkien halkeamisen tai liitosten aukeamisen, putkityypistä riippuen. Putkien jäätymistä ei välttämättä heti havaita ja vesivahinko aiheutuu toisinaan vasta putkien sulaessa. Olisikin tärkeää, etteivät putket pääsisi jäätymään, kertoo Herva.

Kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää muistaa, että kiinteistön omistajan velvoitteisiin kuuluu huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy. Vakuutuksista ei yleensä korvata putkien jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja, ellei kyseessä ole kiinteistön lämmityslaitteiston äkillisen rikon seurauksena aiheutunut vahinko.

Korvausjohtaja Ilkka Hervan vinkit talven varalle putkien jäätymisen estämiseksi:

  • Ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä, veden pääsulku kannattaa sulkea jo piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.

  • Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle + 10 C asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.

  • Lisää lämmityksen valvontaa pakkasten kiristyessä ja säädä lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.

  • Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten talven aikaisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle.

  • Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.

  • Valvo ulko-ovien kiinni pitämistä.

  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.

  • Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.

  • Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.