Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus17.11.2021

Suojatieturvallisuuden mustaa aikaa – tuhansia heijastinliivejä päiväkoteihin ja kouluihin

Yli puolet jalankulkijoiden loukkaantumisiin johtavista liikenneonnettomuuksista tapahtuu suojateillä vuoden pimeimpään aikaan. LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti 3 500 heijastinliivejä päiväkodeille, kouluille ja yhdistyksille.

Käsillä on vuoden pimein ajanjakso ja näkyvyys liikenteessä on huonoa. Sääolot, valaistus ja vaatetus vaikuttavat merkittävästi autoilijoiden havainnointikykyyn. Vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana loka-tammikuussa tapahtuu puolet jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuvat henkilövahingot keskittyivät näille kuukausille. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että heijastin olisi mahdollisesti pelastanut kuolemalta kolme heijastinta käyttämätöntä, pimeällä onnettomuuteen joutunutta jalankulkijaa. Nyt kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota omaan ulkovaatetukseen ja käyttää pimeällä heijastavia vaatteita, liivejä, valjaita tai heijastamia.

Suojatieonnettomuuksissa korostuvat myös liian suuret tilannenopeudet ja puutteellinen havainnointi kännykän käytön vuoksi. Viime vuosien merkittävin ilmiö liikenneturvallisuuden kannalta on puhelimen käyttö ajon aikana viestittelyyn tai sosiaalisen median selaamiseen. Myös kevyenliikenteen käyttäjien huomio on liian usein puhelimessa, jopa suojatietä ylittäessä.

- Valitettavasti autoilijat eivät ymmärrä suojatien todellista merkitystä ja omaa vastuutaan suojatietä lähestyttäessä. Monin paikoin on muodostunut tavaksi, että jalankulkijat väistävät autoilijoita, vaikka liikennesääntöjen mukaan autoilijoiden tulee tehdä tilaa suojatietä ylittäville ja sitä aikoville. Aiemmin puhelimeen puhuttiin autoillessa, mutta nyt puhelin varastaa kuljettajalta usein täydellisesti kaiken huomion, LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä toteaa.

Tuhansia heijastinliivejä vuosittain päiväkodeille, kouluille ja yhdistyksille


Vaikka jalankulkijoiden liikenneonnettomuuksia sattuu edelleen useita satoja vuodessa, liikennekuolemien ja loukkaantumisten määrä on puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tampereella jalankulkijoille sattui viime vuonna onnettomuuksia parisenkymmentä kappaletta. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on usein vaikea hahmottaa sitä, kuinka vaikea autoilijoiden on heitä huomata. Oman näkyvyyden edistämiseen liikenteessä voidaan kuitenkin tehdä vielä paljon. LähiTapiola Pirkanmaa lahjoittaa vuosittain tuhansia heijastinliivejä ja heijastimia edistääkseen pirkanmaalaisten turvallisuutta liikenteessä.

- Haluamme muistuttaa tielläliikkujia jalankulkijoiden huomioinnista liikenteessä sekä lisätä turvallisuutta arjessa konkreettisin tavoin. Olemme kuluneen kuuden vuoden aikana lahjoittaneet lähes 15 000 turkoosia heijastinliiviä ja lahjoitettujen heijastinten määrä on sitäkin suurempi. Noin seitsemänkymmentä päiväkotia, koulua, yhdistystä ja urheiluporukkaa saivat tänä syksynä heijastinliivejä yhteensä yli 3 500 kappaletta, LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen kertoo.

Jalankulkijoille tieliikenteessä tapahtuvat onnettomuudet:

  • Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä joka kymmenes ja loukkaantuneista seitsemän prosenttia oli jalankulkijoita.

  • Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 21 ja loukkaantunut 360 jalankulkijaa.

  • Vuonna 2019 vakavasti loukkaantuneita* jalankulkijoita oli 37.

  • Miehiä menehtyneistä oli 60 prosenttia ja loukkaantuneista naisia oli 57 prosenttia.

  • Taajamissa tapahtui 60 prosenttia kuolemantapauksista ja yhdeksän kymmenestä loukkaantumisesta.

  • Uhreista joka viides menehtyi suojatiellä ja loukkaantumisista 60 prosenttia tapahtui suojatiellä.

  • Kuolemantapauksista puolet tapahtuu pimeissä olosuhteissa.

Lähde: Liikenneturva

* Vakavasti loukkaantunut = Henkilö, joka ei ole kuollut (30 vuorokauden kuluessa onnettomuudesta), mutta on saanut onnettomuudessa vammoja, jotka vaativat hoitoa tai tarkkailua hoitolaitoksessa ja on hakeutunut hoidettavaksi kuuden vuorokauden sisällä onnettomuudesta ja on saanut vamman tai vammoja jotka on AIS-vakavuusluokituksen (AAAM, Association for the Advancement of Automotive Medicine) mukaisesti luokiteltu vakaviksi.

LähiTapiola Pirkanmaan lahjoittamat heijastinliivit syksyllä 2021:


HÄMEENKYRÖ: Heinijärven koulu
JUUPAJOKI: Juupajoen päiväkoti ja Juupajoen Yrittäjät ry
KANGASALA: Koivurinteen päiväkoti, Ruutanan esiopetus, Liuksialan ja Vesaniemen päiväkodit, Omenatarhan päiväkoti, Tursolan päiväkoti, Kangasalan Kisa ry hiihtojaosto, Pikkolan päiväkoti, Liutun päiväkoti, Vatialan esiopetus
KIHNIÖ: Kettukallion päiväkoti
MÄNTTÄ-VILPPULA: Vilppulankosken koulu ja esikoulu
NOKIA: Tyttölän päiväkoti, Kartanon päiväkoti, Koskenmäki-Tervasuon koulu, Taivalkunnan koulu, Lähdekorven päiväkoti, Linnavuoren päiväkoti, Lauttalan päiväkoti, Kämppätien yksikkö, Päiväkoti Pilke Peppi & Bobby
ORIVESI: Kultavuoren koulu, Hirsilän päiväkoti
PIRKKALA: Päiväkoti Kurikan Helmi, Päiväkoti Kurikan Pirtti
PUNKALAIDUN: Pohjoisseudun koulu
PÄLKÄNE: Harjun esikoulu, Luopioisten kirkonkylän koulu
SASTAMALA: Häijään koulun vanhempainyhdistys
TAMPERE: Kalevanharjun päiväkoti, Päiväkoti Kullannuppu, Viinikan päiväkoti, Svenska barndaghemmet i Tammerfors, Wivi Lönnin koulu / Aleksanterin koulutalo, Wivi Lönnin koulun esiopetus / Amuri-Koulukatu varhaiskasvatusyksikkö, Hyhkyn koulun esiopetus, Kaarilan koulu, Tampereen kaupungin perhepäivähoito, Kalkun päiväkoti, Peltovainion päiväkoti, Liikuntapäiväkoti Onnelit Oy, Soilikin lastentarha, Norlandia päiväkoti Voitto, Hippoksen päiväkoti, Atalan Koulu, Linnainmaan päiväkoti, Päiväkoti Oravametsä Oy, Pikilinnan päiväkoti Oy, Päiväkoti Pikkupursi, Tampereen kristillinen koulu, Maijalanpuiston päiväkoti, Pallopuiston päiväkoti, Tampereen Rudolf Steiner päiväkoti Sinilintu, Ryhmäpäiväkodit Omppula sekä Ihme ja Kumma, Multisillan päiväkoti, Päiväkoti Pihlaja
VIRRAT: Vaskiveden koulu/ryhmis, Virtain yhtenäiskoulu/ eskari ja alaluokat
YLÖJÄRVI: Vuorentaustan koulu, Koulukallion päiväkoti/Variksenmarjojen esiopetusryhmä, Ylöjärven Yhtenäiskoulu, Antaverkka-Petäjän Kyläyhdistys ry, Mutalan ala-aste, Viljakkalan yhtenäiskoulu, Päiväkoti Touhula Satuvekara