Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu Turvallisuus 18.5.2021

Pääkaupunkiseudun parkkipaikoilla kolisee päivittäin – Espoossa ja Vantaalla puolet liikennevahingoista sattuu pysäköintialueilla

Pysäköintialueilla sattuu pääkaupunkiseudulla joka päivä keskimäärin 23 liikennevahinkoa ja koko Suomessa yli sata. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan pääkaupunkiseudun autoilijoista kolmasosa on kokenut jonkinlaisen kolhimistilanteen parkkipaikalla – joko omaa autoa on kolhittu tai autoilija on kolhinut omaa tai jonkun toisen autoa.

Parkkipaikkakolarit ja -kolhut ovat yleisimpiä autoilijoille sattuvia liikennevahinkoja. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista pääkaupunkiseudun autoilevista vastaajista* noin viidennes kertoo omaa autoaan kolhitun pysäköintialueilla viime vuosien aikana, minkä lisäksi noin joka kymmenes on kolhinut omaa autoaan.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat kaikkiaan lähes 45 000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa. Jos nämä vahingot jaettaisiin tasan vuoden jokaiselle päivälle, pysäköintialueilla sattuu keskimäärin runsaat 120 liikennevahinkoa päivässä. Pääkaupunkiseudulla vastaava luku on keskimäärin runsaat 20 pysäköintialuevahinkoa päivässä.

Vuonna 2019 pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) liikennevahinkoja pysäköintialueilla sattui noin 8 400 kpl. Espoossa ja Vantaalla pysäköintialueilla sattuneet liikennevahingot muodostivat noin puolet kaikista kaupungissa sattuneista liikennevahingoista, kun Helsingissä vastaava luku oli 35 %.

- Helsingin kaduilla autokanta on suuri ja peräänajovahinkoja sattuu enemmän, mikä varmasti osaltaan selittää sitä, että pysäköintialuevahinkojen osuus kaikista liikennevahingoista on Helsingissä pienempi kuin Espoossa ja Vantaalla. Lisäksi voi olla, että Espoossa ja Vantaalla asioidaan autolla enemmän kauppakeskusten parkkihalleissa, joissa parkkipaikkakolhuja tyypillisesti sattuu, sanoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausjohtaja Marko Tolonen.

LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvaamista ajoneuvovahingoista puolet on pysäköintialueilla sattuneita vahinkoja.

- Pelti kolisee parkkipaikoilla usein esimerkiksi peruuttaessa, väistämistilanteissa tai auton ovea avatessa. Onneksi vahingot ovat yleensä nimenomaan peltivaurioita ja loukkaantumisilta yleensä vältytään, koska vauhdit ovat matalat. Kolhujen ja loukkaantumisten ehkäisemiseksi pysäköintialueella ajaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana, koska jalankulkija tai toinen ajoneuvo voi helposti jäädä rattia kääntäessä havaitsematta, sanoo Tolonen.

OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista. Lisäksi merkittävä määrä parkkipaikoilla sattuneita kolhuja ja kolarivaurioita korvataan vuosittain ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.

- Joskus harmittomalta näyttävä kolhu voi tulla yllättävän kalliiksi tai jopa keskeyttää hetkeksi matkanteon. Korvaamme usein parkkipaikoilla sattuneita vahinkoja, joissa korjauskustannukset nousevat yli tuhannen euron, sanoo Tolonen.

Varovaisuus ja tarkkuus yleisimpiä ehkäisykeinoja

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka autoilijat pyrkivät ehkäisemään parkkipaikoilla sattuvia kolhuja. Yleisimmät tavat pääkaupunkiseutulaisilla vastaajilla ovat pyrkiä ajamaan mahdollisimman varovaisesti ja pyrkiä osumaan mahdollisimman keskelle parkkiruutua – näin kertoo tekevänsä reilu puolet vastaajista.

Kaikista pysäköintialueilla sattuvista liikennevahingoista yli puolet tapahtuu OTIn mukaan peruuttaessa.

- Peltikolareita voi pyrkiä ehkäisemään myös niin, että jo auton luo tullessa katsoo ympärilleen, miten liikennetilanne on kehittymässä. Seisaalta auton vierestä on paljon helpompi nähdä, keitä on mahdollisesti lähdössä liikkeelle tai ajamassa parkkipaikalle. Myös kaveria voi pyytää auttamaan auton ulkopuolelle tai hetkeksi säätää auton peilejä niin, että niiden avulla on helpompi lähteä parkkiruudusta liikkeelle, sanoo Tolonen.

Kolisiko pelti parkkipaikalla? Ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa

  • Jos kolhaisit toisen autoa, on reilua jättää yhteystietosi tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista.

  • Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päällä

  • Merkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus

  • Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä heidän yhteistietonsa

  • Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros

  • Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtuneella on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia

  • Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.

  • Jos autoasi on kolhittu, mutta tekijästä ei ole tietoa, vahinko voidaan korvata kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta.

  • LähiTapiolan asiakas voi tehdä ilmoituksen vahingosta verkossa tai soittaa korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa

*LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on tehty 4.–26.1.2021. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 5539 henkilöä, joista LähiTapiola Pääkaupunkiseudun alueen asukkaita oli 874. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi kaikkiaan 1908 suomalaista, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana (vastaajista 332 pääkaupunkiseudulta). Tulosten tilastollinen virhemarginaali koko aineiston tasolla on noin + 1,3 prosenttiyksikköä ja pääkaupunkiseudulla + 3,3 prosenttiyksikköä.