Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTalous18.2.2021

Savo: LähiTapiola Savo jatkoi kasvuaan koronavuotena – erityisesti halu turvata terveyttä on korostunut

LähiTapiola Savon vuoden 2020 tulos oli tavoitteiden mukainen. Asiakastyytyväisyys tuotteisiimme ja palveluihimme säilyi korkeana. Yhtiön vakavaraisuus ja riskinsietokyky ovat hyvällä tasolla. Sijoitustuottojen osalta hyvä loppuvuosi teki koko vuodesta onnistuneen tuloksellisesti.  -LähiTapiola Savolle on tärkeää, että alueellinen elinvoimaisuus säilyy ja kehittyy Savossa. Haluamme olla kestävällä pohjalla tuottamassa lisäarvoa omistaja-asiakkaillemme ja vahvistamassa elämänturvaa heidän arjessaan. Tätä tavoitetta tukee vakavarainen ja tuloksellinen toiminta, LähiTapiola Savon toimitusjohtaja Antti Pulkkanen kommentoi.

LähiTapiola Savo 2020: toiminta kasvaa, vakaa tulos ja vakavarainen yhtiö

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen globaalin koronapandemian johdosta. Pandemia aiheutti keväällä voimakkaan shokin sijoitusmarkkinoihin. Samalla taloudellinen aktiivisuus Savossa väheni keväällä merkittävästi. Poikkeuksellisen vuoden tapahtumat huomioiden LähiTapiola Savon tulos oli vuonna 2020 hyvä ja yhtiön vakavaraisuus säilyi vahvana.

LähiTapiola Savon tilikauden tulos ennen veroja oli 2,2 miljoonaa euroa. Positiiviseen kokonaistulokseen vaikuttivat vakuutusliiketoiminnan tulos (1,1 miljoonaa euroa) sekä sijoitustuotot (1,8 % vuosituotto, yhteensä 1,1 miljoonaa euroa). Vahinkovakuutuksen maksutulo oli vuonna 2020 yhteensä 41,4 miljoonaa euroa ja kasvua edelliseen vuoteen verrattuna kertyi + 5,1 %. Korvauksia maksettiin asiakkaille ennätysmäärä. Korvauskulut vuonna 2020 olivat yhteensä 28,1 miljoonaa euroa. Vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 96,2 %.

-Asiakkaiden kiinnostus ja toisaalta huoli erityisesti terveyttä kohtaan on korostunut viime aikoina selvästi. Sairauskuluvakuutusten määrä kasvoi yli 10 % vuoden 2020 aikana. Olemme olleet lisäämässä asiakkaidemme elämänturvaa savolaisten arjessa, mikä näkyy muun muassa monipuolisesti keskittävien asiakkaiden määrän kasvulla. Keskittävät asiakkaat ovat meillä myös usein tyytyväisimpiä asiakkaita toimitusjohtaja Pulkkanen kertoo.

Toiminnallisestikin vuosi oli yrityksessä poikkeuksellinen. Konttorit jouduttiin sulkemaan koronan alkaessa. Siirryimme välittömästi etätyöskentelyyn sekä palvelemaan asiakkaitamme ensisijaisesti verkossa ja puhelimessa. Konttorit avattiin asiakaspalvelulle kesäkuussa kattavien järjestelyiden tuella, jolla pystyimme takaamaan niin asiakkaidemme kuin henkilöstön terveyden ja turvallisuuden. Nopean reagoinnin ja henkilökunnan joustavuuden ansiosta asiakastyytyväisyys säilyi korkeana ja pystyimme jatkamaan toimintaamme ilman lomautuksia tai irtisanomisia. Kasvun kautta pystyimme jopa palkkaamaan kaksi uutta työntekijää. Poikkeusolojen jälkeenkin etätyön määrä on vakiintunut noin 70 % tasolle ja sillä on ollut suuri vaikutus henkilöstön hyvinvointiin.

Alueellinen kehittyminen on meille erittäin tärkeää

-Asiakkaiden omistamana yhtiönä tuloksemme käytetään asiakkaiden palveluiden toteuttamiseen ja kehittämiseen, asiakasetuihin sekä Savon alueen elinvoimaisuuden tukemisen. Lähdimme muun muassa viime vuonna mukaan Pohjois-Savon kasvuyritysrahastoon, North-Savo Start-up Fund:iin, sekä tuimme Suomen Punaisen Ristin koronakriisin avustustyötä alueellamme. Lisäksi paikallisena yhtiönä maksamme tuloksesta veroja alueelle noin 550 000 euroa, kertoo Pulkkanen.

Koronakriisin alkaessa päätimme osallistua 50 000 eurolla Suomen Punaisen ristin tukeen koronakriisissä tehtävään avustus- ja tukityöhön. Tuen avulla vahvistettiin auttamisvalmiuksia ja varoja ohjattiin avustustyön koordinoimiseen, Punaisen Ristin vapaaehtoisten tukemiseen sekä sen varmistamiseen, että apua tarvitsevia voidaan auttaa koronakriisissä.

-Paikallisena elämänturvayhtiönä haluamme tehdä kaikkemme vaikean tilanteen helpottamiseksi. Punainen Risti on pitkäaikainen ja luotettava kumppanimme, joka pystyy toimimaan ja avustamaan suomalaisia myös poikkeuksellisten olojen keskellä. Tällaisessa yhteiskunnallisessa kriisissä odotetaan kaikilta venymistä ja haluamme osaltamme olla rakentamassa turvallisuutta ja hyvinvointia lähiyhteisöjemme arjessa, tiivistää Pulkkanen.

Olemme järjestäneet alkusammutus- ja hätäensiavun koulutuksia viisi vuotta ja on hienoa todeta, että olemme vaikuttaneet alueellamme yli 5 000 ihmiseen näillä toimillamme. Ylivoimaisesti eniten olemme päässeet vaikuttamaan lasten ja nuorten ensiaputaitoihin, lähes 3 000 oppilasta on käynyt läpi meidän ja SPR:n yhdessä järjestämän sankarikoulutuksen.

Lisäksi siirrämme vuosittain osan tuloksesta käyttörahastoon, josta voimme kohdentaa varoja alueen kehittämiseen. Vuoden 2021 asiakkaanamme pääsevät äänestämään ja vaikuttamaan kohteiden lahjoitussummaan.

Kaikki luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lisätiedot
Antti Pulkkanen, toimitusjohtaja
puh. 050 422 6039
antti.pulkkanen@lahitapiola.fi