Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus10.8.2020

Pohjoinen: Päihtymys, kuljettajan huono asenne ja liian suuret tilannenopeudet pohjois- ja keskipohjalaisten mielestä suurimmat liikenteen vaaratekijät

LähiTapiolan Arjen katsaus -selvityksen mukaan pohjois- ja keskipohjalaiset pitävät alkoholia, huumeita, kuljettajan huonoa asennetta ja liian suuria tilannenopeuksia suurimpina vaaratekijöinä liikenteessä. Muut suomalaiset nostavat myös kännykän käytön merkittäväksi vaaratekijäksi pohjois- ja keskipohjalaisia yleisemmin.

Pohjois- ja keskipohjalaiset nostavat alkoholin (70 % vastaajista) tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamisen (63 %) suurimpina vaaratekijöinä liikenteessä. Alkoholi on taustalla joka viidennessä kuolonkolarissa. Viime vuosina myös huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisen arvioidaan lisääntyneen. Liikenneturvan tilastojen mukaan kaikista rattijuopumustapauksista jo noin kolmannes oli vuonna 2017 muun päihteen kuin alkoholin vaikutuksen alaisena ajamista. Positiivista on, että rattijuopumustapausten aiheuttamat loukkaantumiset ja kuolemat ovat viimeisen 10 vuoden aikana vähentyneet.

- Vakavammissa onnettomuuksissa ja kuolonkolareissa alkoholi, liian suuri tilannenopeus tai kova ylinopeus ovat yleisimpien syiden joukossa. Uusi kasvava ilmiö viimeisen 10 vuoden aikana on ollut kännykän käyttö ajon aikana viestittelyyn tai sosiaalisen median käyttöön. Aiemmin puhelimeen puhuttiin autoillessa, mutta nyt puhelin varastaa kuljettajalta usein täydellisesti kaiken huomion, kertoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Heikki Pesonen.

Esimeriksi kännykän käytöstä johtuva puutteellinen huomiokyky onkin monien liikenneonnettomuuksien ja lievempien kolarien selittävä tekijä. Kännykän käyttö ajon aikana ei ole vain nuorten ongelma, vaan se on selkeä yleistyvä trendi, joka koskettaa kaikkia ikäryhmiä.

- Huomioitavaa on myös kuljettajan huonon asenteen nousu yhdeksi suurimmaksi vaaratekijäksi, ja tästä johtuvat ns. rattiraivo tai haasteet esim. autoilijoiden ja pyöräilijöiden kohtaamisissa. Uudistuneen tieliikennelain hengessä korostaisin muiden huomiointia, yhteispeliä ja sujuvuutta liikenteessä – tämä on kaikkien etu, ja erityisen tärkeää nyt koulujen alkaessa, jatkaa Pesonen.