Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTalous2.7.2020

Savo: Vientiyrityksille vauhtia - Pohjois-Savoon uusi 10 milj. € pääomarahasto, LähiTapiola Savo ankkurisijoittajana

Pohjois-Savossa varhaisessa kasvuvaiheessa olevat yritykset saavat jatkossa tukea maakunnan uudelta pääomarahastolta. LähiTapiola Savon sijoituksella rahastoon mahdollistetaan ja tuetaan alueen yritysten kasvua ja maakunnan elinvoimaisuutta.

LähiTapiola Savo

Tällä viikolla perustettu pääomarahasto on osoitus Pohjois-Savon suurien kaupunkien Kuopion, Varkauden ja Iisalmen mutkattomasta yhteistyöstä, sillä julkisia sijoittajia peräti 2,2 miljoonalla ovat Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupungit. Lisäksi Kuopion kaupungin kautta rahastoon on kanavoitu 4,9 miljoonan euron avustus Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

Yksityiset sijoittajat ovat mukana 2,5 miljoonalla eurolla, joista merkittävimpiä ankkurisijoittajia ovat LähiTapiola Savo sekä Säätöpankki Optia. Muita sijoittajia maakunnasta ovat muun muassa KPY, Genelec sekä hallinnointiyhtiö Nostetta Ventures.

Aiemmin talvella LähiTapiola Savossa omistajien puolia pitävä hallitus linjasi, että osa sijoitusvarallisuudesta sijoitetaan jatkossa savolaisiin sijoituskohteisiin. Tällä ensimmäisellä maakuntaamme kohdistuvalla sijoituksellamme haluamme edistää savolaisten yritysten kasvua ja maakunnan elinvoimaisuutta, kertoo LähiTapiola Savon liiketoimintajohtaja Jani Kaarivaara. Tavoitteena on saada asiakkaidemme varoista tehdylle sijoitukselle alueellisesti vaikuttavaa ja merkityksellistä tuottoa. Panostuksemme kohdistuu savolaisille yrityksille, luoden alueelle yritystoimintaa, työpaikkoja kohdeyrityksiin sekä alihankkijaketjuihin. Potentiaalia maakunnassamme on erityisesti terveys- ja hyvinvointi, cleantech, ICT ja energia- ja teknologiateollisuuden alojen yrityksissä.

Rahastoa hallinnoi ja operatiivisesta toiminnasta vastaa hallinnointiyhtiö Nostetta Ventures Oy, jonka tavoitteena on Pohjois-Savon yritystoiminnan kehittäminen ja elinvoimaisuuden vahvistaminen. Sijoittaminen alkaa heti ja pääomat ovat 10 miljoonana euroa, jotka sijoitetaan tulevien 5 -7 vuoden aikana noin viiteentoista yritykseen. Pääsääntöisesti tulevat sijoituskohteen tulevat valikoitumaan Pohjois-Savon alueelta ja yrityksiä etsitään myös pankkien, Finnveran ja yksityissijoittajaverkostojen kanssa.