Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Savo Turvallisuus 28.10.2019

LähiTapiola Savossa korvataan vuosittain 5-10 suurpaloa – kodin vaarallisimmat paikat ovat liesi, kynttilät ja sauna

Elämänturvayhtiö LähiTapiola Savo korvaa vuosittain 5-10 isompaa rakennuspaloa. Näissä vahingoissa puhutaan sadoista tuhansista euroista, suurimmillaan jopa miljoonasta.

Kodeissa ruuanlaitto on yleisin tulipalon syttymissyy. Ruuanlaittoon liittyviä tulipaloja sattuu lähes viikottain. Toiseksi yleisin palon syttymissyy asunnoissa on kynttilöistä tai muusta avotulesta alkanut palo. Myös sauna on tulenarkaa aluetta. Saunapaloja syttyy Suomessa vuosittain noin 450–500 eli jossain päin Suomea palaa käytännössä joka päivä sauna.

- Kodinkoneista yleisimmin syttyvät pyykinpesukoneet, toiseksi useimmiten kylmälaitteet. Kylmälaitteiden paloista puolet kehittyvät rakennuspaloiksi ja vaikka palovahinkoja on määrällisesti huomattavasti vähemmän kuin vuotovahinkoja, niissä yksittäisen vahingon korvaussummat nousevat paljon korkeammiksi, sanoo LähiTapiola Savon riskienhallintapäällikkö Mika Mäkiaho .

Kolme tehokkainta keinoa suojautua tulipalojen varalta ovat ennaltaehkäisy, toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot. Käsisammuttimet ovat alkusammutuksen kannalta sikäli kriittisiä laitteita, että niiden on toimittava, kun niitä tarvitaan.

- Tänä vuonna olemme tarkastaneet toimialueellamme noin 1 000 käsisammutinta. On hienoa, että asiakkaat ovat aktiivisesti tuoneet niitä tarkastuspäiviimme, Mäkiaho kiittelee.

Mäkiaho suosittelee harjoittelemaan alkusammutuskaluston käyttöä lasten kanssa.

- Lasten on tärkeä tietää, mistä sammuttimet ylipäätään löytyvät. Myös lasten on hyvä osata tarkastaa palovaroittimet. Pohjois-Savon palolaitokset osallistuvat jälleen lauantaina 23.11. Päivä paloasemalla -tapahtumaan, missä opitaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja ja tutustutaan palokunnan toimintaan hauskoilla tehtävärasteilla, kuten miten palomiehen varusteet puetaan, kuinka sammutusvälineitä käytetään ja miten palavasta huoneesta poistutaan.