Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTurvallisuus4.10.2019

Kuopio hirvivahinkojen ykkösenä – metsästys toimivin keino ehkäistä vahinkoja

Kaikkien vakuutusyhtiöiden tietoon tuli viime vuonna 1 956 kpl hirvivahinkoa, joissa Onnettomuustietoinstituutin ennakkotietojen mukaan kuoli yksi ihminen. Tilastokeskuksen mukaan Kuopion kunnassa sattui kaikkiaan 36 hirvieläinonnettomuutta.Vertaile ja osta

- Hirvivahingot ovat aina harmillisia ja kalliitakin. LähiTapiola Savossa ne näyttävät keskittyvän pääosin Kuopioon (12 kpl), Varkauteen (6 kpl), Leppävirralle (4 kpl), Pieksämäelle (2 kpl) ja Suonenjoelle (2 kpl), kertoo LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen.

Hirvikannan koon ja onnettomuuksien välillä on selvä yhteys. Ylempänä Savossa (esimerkiksi Nilsiässä) pyyntilupia onkin tänä vuonna myönnetty enemmän. Ylipäätään liikenneturvallisuus on hirvien osalta parantunut 2000-luvun alusta.

LähiTapiola Savon asiakkaille maksettiin viime vuonna 183 774 € hirvieläinkorvauksia, joissa korvaussummat vaihtelevat 100 - 20 000 € välillä, suurin osa sijoittuu 2 500 – 3 500 € haarukkaan.

- Viime vuonna korvasimme 4 kpl yli 10 000 € hirvieläinvahinkoa. Suurimmat korvaussummat syntyvät silloin, kun kyseessä on henkilövahinkoja, joita onneksi ei viime, eikä tänäkään vuonna ole asiakkaillemme sattunut. Esimerkiksi nuoren henkilön työkyvyttömyys voi aiheuttaa vakuutusyhtiölle jopa miljoonan euron varauksen vahingonkorvaukselle tuleville vuosille, avaa Rissanen.

Korvauksen määrä on aina tapauskohtainen ja perustuu aiheutuneisiin vahinkoihin. Henkilövahingot korvataan liikennevakuutuksista ja ajoneuvovahingot kaskovakuutuksesta. Hirvivahinkovakuutus kuuluu LähiTapiola kaikkiin kaskovakuutuksiin.

Hirvionnettomuuksien vilkkain aika on käsillä

Hirvionnettomuuksien vilkkainta aikaa on syys-joulukuu, joka on hirvien kiima- ja pyyntiaikaa. Myös pimeys ja hämärän aikaan ajettava liikenne vaikuttavat asiaan. LähiTapiolan viime vuonna korvaamista  onnettomuuksista yli puolet (52 %) sattui syyskuun ja joulukuun välisenä aikana.

Vältä hirvikolari – oikea nopeus ja valppaus ratissa

  • Aja nopeusrajoitusten mukaan. Riski kuolla ja loukkaantua hirvikolarissa kasvaa erittäin jyrkästi ajonopeuden noustessa. Oikea nopeus antaa lisäaikaa reagoida ja vähentää mahdollisia loukkaantumisia kolaritilanteessa.

  • Hirvivaaramerkit on sijoitettu alueille, joilla hirvet liikkuvat eniten. Niiden kohdalla kaasujalkaa on syytä keventää erityisesti.

  • Hirvet ja myös peurat liikkuvat erityisesti hämärän aikaan aamuisin ja iltaisin.

  • Huomatessasi hirven tai peuran vähennä nopeutta välittömästi. Jos joudut väistämään, pyri väistämään hirveä takaa. Varoita muita autoilijoita hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja