Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Maa- ja metsätalous7.4.2025Kysely: Nuoret viljelijät eivät tunnista tilansa tietoturvariskejä yhtä hyvin kuin vanhemmat kollegansaMaatalouden kyberriskeihin varautuminen on entistä tärkeämpää tilakokojen kasvaessa. Kyselyn mukaan 64 prosenttia viljelijöistä on tietoisia tietoturvan kriittisyydestä tilansa toiminnalle, mutta alle 40-vuotiaista viljelijöistä vain joka toinen on tietoinen.
Maatilat toimivat tänä päivänä kiinteänä osana tietoverkkoja. Monia maatilan toimintoja voidaan ohjata etäyhteyden kautta ja toisaalta pitkälle automatisoidut laitteet huolehtivat esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista kellon ympäri.Maatalouden digitalisaation myötä kyberturvallisuuden merkitys maatiloilla on kasvanut. Hyökkäyksistä on valitettavasti jo karuja esimerkkejä pohjoismaisiin meijereihin ja muun muassa suomalaiselle sikatilalle. Toistaiseksi kyberrikolliset keskittyvät yrityksiin, mutta muun muassa valmistavaan teollisuuteen erikoistuneiden uhkatoimijoiden osaaminen voi olla hyvinkin siirrettävissä maatalouteen, sanoo LähiTapiolan kybervakuutusten kehityspäällikkö Eero Järvenpää.

LähiTapiolan tuoreen viljelijäkyselyn* mukaan 64 prosenttia viljelijöistä on tietoisia tietoturvan kriittisyydestä tilansa toiminnalle. Nuoret viljelijät eivät tunnista tilansa tietoturvariskejä yhtä hyvin kuin vanhemmat viljelijät. Yli 55-vuotiaista viljelijöistä 67 prosenttia on tietoisia tietoturvan kriittisyydestä, kun taas alle 40-vuotiaista tietoisia on 52 prosenttia.
– Tulokset herättävät pohtimaan, ovatko nuoremmat viljelijät välinpitämättömiä, liian luottavaisia vai eikö heillä ole aikaa miettiä kyberturvaa. Millään muulla alalla digitalisaatio ei ole näin nopeaa. Maatalouden rakennekehitys kiihtyy koko ajan. Maatilojen kyberturva on entistä kriittisempi osa niin yhteiskuntamme huoltovarmuutta kuin myös yksittäisten tilojen ja perheiden toimeentuloa, pohtii LähiTapiolan maatilaliiketoiminnan johtava asiantuntija Sami Myyrä, joka on mukana myös valtakunnallisessa maatilojen ja puutarhojen FarmGuard-kyberturvallisuushankkeen ohjausryhmässä.Toiminnan häirintä suurimpana uhkanaEero Järvenpään mukaan tietoturva ei ole maatiloilla välttämättä samalla tasolla kuin isommissa yrityksissä. – On hyvä ymmärtää, että rikolliset eivät välttämättä ole kiinnostuneita varastamaan mitään, vaan merkittävän rikoshyödyn voi saada siitäkin, että estää maatilaa toimimasta – aivan kuten teollisuudessa on nähty lukuisia tapauksia, sanoo Järvenpää. Maatiloilla on myös paljon tavallisia tietokoneita, puhelimia ja verkkolaitteita, joita vastaan hyökätään jatkuvasti, ja joiden kautta tilan toiminta voi vaarantua ilman sen kummempaa maatilakiinnostusta hyökkääjältä.Näin huolehdit kyberturvallisuudesta tilallasiKokosimme kahdeksan vinkkiä, joilla maatilan kyberturvallisuutta voi parantaa:
  1. 1.
    Pidä tilan ja kodin laitteet erillään. Esimerkiksi laskujen maksamiseen ja muuhun tilan kannalta kriittiseen toimintaan käytettävää tietokonetta ei kannata käyttää omaan tai perheen viihdekäyttöön.
  2. 2.
    Älä käytä samoja tunnuksia ja salasanoja henkilökohtaisiin ja tilan palveluihin ja tileihin. Tässäkin eriyttäminen auttaa suojaamaan niin tilaa, jos henkilökohtainen tili murretaan, mutta myös päinvastoin. Kaikkien munien ei tarvitse olla samassa korissa. Salasananhallinta auttaa käytännössä eri tunnusten ylläpitämisessä ja vahvojen tunnusten luomisessa.
  3. 3.
    Tarkista haveibeenpwnd.com tai vastaavasta palvelusta, ovatko käyttäjätietosi olleet julkisissa tietovuodoissa ja vaihda välittömästi paljastuneissa palveluissa olleet tunnukset.
  4. 4.
    Suojaudu aina kun mahdollista monivaiheisella tunnistuksella ja vahvoilla salasanoilla, biometrisillä tunnisteilla tai muilla vahvoilla tunnistautumismenetelmillä. Ota käyttöön mobiilivarmenne ja suosi sitä pankkitunnistautumisen sijaan.
  5. 5.
    Erota tilan käyttöön tarkoitettu verkko muusta kodin verkosta. Esimerkiksi äly-TV:n tai älyleivänpaahtimen ei tule olla samassa verkossa kuin tilan laitteet.
  6. 6.
    Suojaa myös omat henkilökohtaiset tilisi, kuten sosiaalisen median tilit monivaiheisella tunnistautumisella.
  7. 7.
    Varmista, että sinulla on varasuunnitelma, miten esimerkiksi ruokit eläimet, jos ruokinta-automaatti ei saakaan yhteyttä pilveen tai ei ole toiminnassa kyberhyökkäyksen vuoksi.
  8. 8.
    Varaudu taloudellisesti. Pidä pientä pahan päivän varaa myös kybervahingon varalta ja harkitse esimerkiksi vakuutuksen ottamista pienentääksesi vastuullesi jääviä kustannuksia.

*Tutkimuskyselyn tiedot kerättiin 22.1.–16.2.2025. Tutkimuskysymykseen tietoturvan kriittisyydestä vastasi 890 maatalousyrittäjää. Vastaukset painotettiin vastaamaan peltoalaltaan, tuotantosuunnaltaan ja suuralueittain yli 5 hehtaarin tilojen todellista rakennetta vuoden 2024 tukihaun mukaisten tietojen perusteella (Ruokavirasto). Kyselyn toteutti Kantar Agri. Kyselyn virhemarginaali on ± 3,5 %-yksikköä.
Ajankohtaista
Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.Ympäristö24.4.2025Ilmastoyhteisö vastaa pk-yritysten tarpeisiin viedä ilmastotyönsä vaikuttavammalle tasolleLähiTapiola on mahdollistanut lahjoituksillaan jo yli 500 pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmaan. Suositun ilmasto-ohjelman jatkumoksi on nyt lanseerattu pk-yritysten Ilmastoyhteisö. Siihen voivat hakea yritykset, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle. Turvallisuus22.4.2025Miljoonien palovaroittimien vastuu siirtyy pian taloyhtiöille – samaan aikaan suuri osa suomalaisista ottaa tietoisesti riskejä, jotka voivat johtaa tulipaloonLähiTapiolan kotivakuutuksen vahinkotietojen mukaan palovahingot lisääntyivät viime vuonna. Kehityspäällikkö Teppo Rainingon mukaan pelastuslain uudistus parantaa palovaroittimien toimintavarmuutta, mutta ei poista asukkaan vastuuta palojen ennaltaehkäisyssä.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaKysely: Nuoret viljelijät eivät tunnista tilansa tietoturvariskejä yhtä hyvin kuin vanhemmat kollegansaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn