Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus6.6.2023

Omalla autolla tai moottoripyörällä ulkomaille – näin vakuutus korvaa vahingon sattuessa

Tuhannet suomalaiset suuntaavat lomakaudella auto- tai moottoripyöräreissulle ulkomaille. Liikenteeseen vieraassa ympäristössä liittyy aina omat riskinsä, ja vahinkojakin sattuu monenlaisia. Kokosimme vinkkejä, kuinka välttää ikäviä yllätyksiä tien päällä.Vertaile ja osta

Suomalaiset autoilevat ja tekevät kesällä moottoripyöräreissuja etenkin armaisiin naapurimaihin Ruotsiin, Norjaan ja Viroon sekä edemmäs Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Asuntoautoilu sai koronapandemian poikkeusoloissa uutta nostetta, mutta maata pitkin matkailu voi houkuttaa myös sen joustavuuden takia.

- Harvassa taitavat olla ne tuttavapiirit, joissa kukaan ei ole ollut tai vähintäänkin haaveillut matkasta Pohjois-Norjaan viime vuosina. Automatkailun trendit aina hieman elävät, mutta naapurimaihin Suomesta on perinteisesti liikuttu aktiivisesti. Ihan lähinaapurissakin liikennesäännöt ja liikennekulttuuri voivat kuitenkin poiketa kotona totutusta, joten ulkomaanreissuihin on aina hyvä valmistautua ajan kanssa, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

- Suomalaisten suosikkikohteissa, eli Pohjois- ja EU-maissa, kotimaiset liikenne- ja kaskovakuutukset korvaavat pääosin kuten Suomessakin. Ennen matkaa on kuitenkin hyvä tarkistaa vakuutusturvan laajuus ja voimassaoloalue. Samalla pidemmälle reissulle voi tilata vakuutusyhtiöstä maksuttoman vihreän kortin, joka helpottaa rajanylityksiä ja toimintaa vahinkotilanteessa, kertoo LähiTapiolan ajoneuvovakuutusten kehityspäällikkö Henna Hellman.

Vihreä kortti eli green card on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Se kannattaa pitää mukana aina Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustaessa.

Navigaattori voi eksyttää, miljoonakaupungin ruuhka yllättää

Suomalaisille sattuu ulkomailla pääosin samoja liikenteen vahinkoja kuin kotimaassa, mutta vieraassa ympäristössä on myös omat riskinsä.

- Uudessa paikassa suunnistaessa kuljettajalta vaaditaan aina erityistä keskittymistä. Liikennemerkit, opasteet ja nopeusrajoitukset voivat olla erilaisia, eivätkä kanssa-autoilijatkaan aina välttämättä käyttäydy odotetulla tavalla. Ylipäätään kuljettajan pää pyörii, kun etsitään oikeaa tietä. Myös navigaattori voi johtaa harhaan, jolloin tehdään äkkinäisiä U-käännöksiä. Kannustan tutustumaan kohdemaan liikenteeseen ja tekemään reittisuunnitelmia ennalta, ja varaamaan aikaa myös yllätyksiin, sanoo Tapani Alaviiri.

Keskisessä Euroopassa matka voi keskeytyä eksymisen ja liikenneonnettomuuden lisäksi esimerkiksi lakon, tietöiden tai suurkaupungin ruuhkan takia. Jos on varannut matkoihin ylimääräistä aikaa ja miettinyt myös vaihtoehtoisia ajoreittejä, on helpompi reagoida kiperässä tilanteessa.

- Itsekin olen näissä oppinut osin kantapään kautta. Ensimmäisen kerran ajoin Pariisissa perjantain liikenneruuhkan aikaan, ja enpä ole toista kertaa sitä virhettä tehnyt suurissa kaupungeissa ulkomailla. Vilkkaissa kaupungeissa kannattaa aina suosia rauhallisempia ajoaikoja ja miettiä hiljaisempia reittejä, sanoo Alaviiri.

Henna Hellmanin mukaan yleisimpiä suomalaisille ulkomailla sattuvia ajoneuvovahinkoja ovat lievät kolhut ja kolarit sekä matkan keskeytyminen teknisen vian takia.

- Kolhut parkkipaikoilla, peruutus tolppaan ja törmäys esimerkiksi risteys- tai kaistanvaihtotilanteessa. Näitähän ne yleisimmät vahingot tapaavat olla, ihan maasta riippumatta. Valitettavasti silloin tällöin sattuu vakaviakin onnettomuuksia. Tietysti pienikin kolhu tai tekninen vika voi pilata lomatunnelman, joten ikäviin yllätyksiin on aina hyvä varautua ennalta, sanoo Hellman.

1) Vakuutus turvana myös ulkomaan matkoilla

 • Suomalainen liikennevakuutus on voimassa ETA-maissa ja niiden ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa vakuutusyhtiön myöntämän vihreän kortin perusteella. Vihreällä kortilla voit osoittaa liikennevakuutuksen voimassaolon. LähiTapiolan kaskovakuutus on voimassa Euroopassa ja useimmissa sen ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa.

 • Vihreä kortti on suositeltavaa pitää matkassa aina Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustaessa. Tietyissä maissa se on pakollinen. Liikennevakuutuskeskuksen sivuilla voit tutustua tarkemmin maakohtaisiin vaatimuksiin. LähiTapiolan asiakkaan voit tilata vihreän kortin täältä löytyvillä ohjeilla.

 • Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenteen henkilövahinkoja sekä ulkopuoliselle aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta korvataan omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja. LähiTapiolan asiakkaana voit vahingon sattuessa ulkomailla soittaa hätäpalvelunumeroon +358 800 0 4531.

 • Jos matkustat maahan, jossa suomalainen liikennevakuutus ei ole voimassa, tarvitset rajavakuutuksen eli kyseisen maan liikennevakuutuksen.

 • ETA-maiden ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa myös kaskovakuutukseen kuuluva ulkomaan vastuuvakuutus on tarpeen. Tämä johtuu siitä, että näissä maissa liikennevahingon korvaussummat määräytyvät aina vahingon tapahtumamaan lainsäädännön mukaan. Siksi myös vihreän kortin sopimusmaissa liikennevakuutuksen turva voi jäädä suppeammaksi kuin kotimaassa. Kaskon ulkomaan vastuuvakuutuksesta voidaan korvata esimerkiksi kuljettajan toisille aiheuttamia henkilö- tai esinevahinkoja.

 • Muista pitää ulkomailla matkustaessasi myös tavallinen matkavakuutus voimassa!

2) Paperit ja varusteet valmiina reissuun

 • Automatkalle ulkomaille tarvitset myös rekisteriotteen teknisen osan, mahdollisen valtakirjan rahoitusyhtiöltä tai muulta ajoneuvon omistajalta sekä tietysti passin tai muun henkilötodistuksen. Lisää ohjeita löydät täältä LähiTapiolan sivuilta.

 • Tarkista, että autosta löytyvät tarvittavat varusteet. Joissain maissa esimerkiksi ensiapulaukku ja heijastinliivi ovat pakollisia. Autoliiton sivuille on koottu tietoa eri maissa vaadituista varusteista.

 • Monista sovelluksista voi olla apua matkan varrella. Lataa esimerkiksi navigaattori tai puhelimen karttasovellus ajan tasalle ennen reissua. Yllättävien matkankeskeytysten varalta on hyvä, jos olet syöttänyt navigaattoriin jo ennalta sekä ensisijaisen että varareitin. Monet laitteet ja sovellukset tarjoavat tietoa myös esimerkiksi sähköautojen latauspaikoista, tiemaksuista ja liikenneruuhkista.

 • Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan seurauksena Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin pois kansainvälisestä Vihreä kortti -järjestelmästä. Tästä johtuen Suomessa otettu liikennevakuutus ei enää 1.6.2023 alkaen korvaa näissä maissa sattuneita vahinkoja.

 • Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Jos maihin kuitenkin ajaa, liikennevakuutusta voi tiedustella paikalliselta vakuutusyhtiöltä rajanylityksen yhteydessä.

 • Liikennevakuutuskeskus on koonnut muutoksista lisää tietoa ja ohjeita sivuilleen.

 • Monet vakuutusyhtiöt ovat rajanneet Venäjän ja Valko-Venäjän pois myös kaskovakuutuksista. LähiTapiolan kaskovakuutus ei ole voimassa Venäjällä ja Valko-Venäjällä 1.6.2023 alkaen tai asiakkaan vakuutuskauden mukaan. Tarvittaessa voit aina tarkistaa vakuutuksesi voimassaoloalueen vakuutuskirjalta tai olemalla yhteydessä vakuutusyhtiöösi.