Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus25.3.2022

Kevät koittaa autoilijalle – mitä autonomistajan on syytä huomioida talven väistyessä?

Talven vaihtuminen kevääseen tarkoittaa lämpenevien säiden myötä kesäsesongin alkua myös autoilijoille. Kokosimme tärkeimmät seikat, jotka autonomistajan olisi syytä huomioida vuodenajan vaihtuessa.Vertaile ja osta

Kevään sulattaessa talven lumia on autonomistajan aika varautua ajosesongin vaihtumiseen. Monelle tulee ensimmäisenä mieleen renkaiden vaihto, jossa ei kuitenkaan kannata hötkyillä.

- Lain mukaan vielä maaliskuussa on auton alla oltava talvirenkaat kelien niin vaatiessa. Käytännössä talvirenkaita ei kannata vaihtaa pois ennen huhtikuuta. Vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa myös talvirenkaiden kunto ensi talvea silmällä pitäen ja tarvittaessa hankkia uudet. Keväisin talvirenkaita on usein myös edullisemmin saatavilla, LähiTapiola Länsi-Suomen ajoneuvovahinkotarkastaja Juha-Pekka Rintakoski vinkkaa.

Ennen renkaiden vaihtoa autolle voi tehdä muuta sesonkihuoltoa.

- Kevät on hyvä hetki vaihtaa tuulilasinpyyhkijät, jotka ovat talvella saattaneet jäätyä ja rispaantua rikki. Sisätilat on myös hyvä siistiä ja samalla tarkistaa, että auton lattioilla ei loju tavaraa ja siirtää ne tarvittaessa niille tarkoitettuihin säilytystiloihin. Lattialla pyörivät tavarat voivat joutua jarrupolkimen alle ja aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Samassa yhteydessä kannattaa myös tarkistaa esimerkiksi rekisteröintitodistuksesta tai Traficomin palvelusta auton seuraava katsastusaika, Rintakoski muistuttaa.

Auton sisätilojen siivoukseen Rintakoskella on lattioiden siivouksen lisäksi yksi erityinen vinkki.

- Tuulilasin sisäpinta on hyvä pyyhkiä puhtaaksi. Lasin ulkopinta pysyy kyllä puhtaana pyyhkimien ja lasinpesunesteen sekä ulkopesujen kautta, mutta tuulilasin sisäpintaa ei usein tule pestyä.

Tuulilasi on myös yksi yleisimmin rikkoutuva auton osa. Kevät onkin hyvä hetki ennakoida ja tarkistaa tuulilasin kunto talven jäljiltä myös katsastusta ajatellen.

- Iso kiveniskemä tai halkeama tuulilasin näkökentässä on turvallisuusriski ja niistä huomautetaan herkästi myös katsastuksessa. Jos havaitset tuulilasissa iskemän, se voi koosta riippuen olla vielä paikattavissa, jolloin lasia ei tarvitse vaihtaa. Tämä sisältyy myös LähiTapiolan kaskon tuulilasiturvaan ilman omavastuuta, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Turvavälineet on hyvä laittaa kuntoon, renkaan vaihtaminen kannattaa jättää ammattilaisille

Onnettomuuden varalta auto olisi hyvä varustaa muutamalla perusturvavälineellä ja varmistaa, mistä saa apua vaaratilanteen tullen.

- Autossa kannattaa pitää mukana perusvälineet, kuten pipo, hanskat, huomioliivi ja taskulamppu sekä ensiapulaukku ja alkusammutin. Pipo voi kuulostaa kesää kohden ylimitoitetulta, mutta Suomen kesä on arvaamaton ja onpahan se sitten ensi talvea varten valmiina. Lisäksi autoilijoiden päivystävä hätäpalvelunumero on hyvä tallentaa kännykään tai kirjoittaa ylös ja laittaa vaikka hansikaslokeroon talteen, Rintakoski kertoo.

Sen sijaan vararenkaasta itseasennuksesta Rintakoski olisi valmis luopumaan.

- Suositeltavampaa on hankkia renkaan paikkaussarja tai minikompressori, joka saa tarvittaessa virran autossa olevasta sähköliitännästä. Mikäli vararengas kuitenkin kulkee mukana, myös sen kunto on syytä tarkistaa aina renkaidenvaihdon yhteydessä.. Mikäli vararengas kuitenkin kulkee mukana, myös sen kunto on syytä tarkistaa aina renkaidenvaihdon yhteydessä.

Rengasta ei kuitenkaan kannata lähteä itse vaihtamaan, ellei ole täysin varma omasta osaamisestaan.

- Renkaanvaihto tien päällä voi pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteen auton ollessa pysähtyneenä vaikeaan maastoon, minkä lisäksi sen ohi saattaa ajaa muita autoja isoilla nopeuksilla, jolloin kuljettaja ei välttämättä havaitse auton alla työskentelevää henkilöä. Matkalla kulkeva renkaanvaihtokalusto on myös usein kevyempää, mikä lisää renkaanvaihtoon liittyviä riskejä. Siksi kannattaakin matalalla kynnyksellä soittaa hinaaja paikalle, vaikka sitä joutuisi hetken odottamaan.

Vinkit auton kausihuoltoon:
- Älä suin päin kiirehdi kesärenkaiden vaihtoon. Otollisin aika renkaidenvaihtoon on Suomessa usein vasta maaliskuun jälkeen.
- Pidä auton lattiat vapaina tavaroista, pyyhi tuulilasin sisäpinta ja vaihda pyyhkimet.
- Tarkista auton seuraava katsastusajankohta.
- Huolehdi, että autosta löytyvät perusturvavälineet, kuten pipo, hanskat, huomioliivit ja taskulamppu sekä ensiapupakkaus ja alkusammutin.
- Tallenna matkahätäpalvelumme numero 0800 0 4531 puhelimeesi tai muuhun helposti löydettävään paikkaan.
- Tarkista tuulilasi iskemiltä ja halkeamilta ja korjauta tai vaihdata se tarpeen mukaan.