Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous14.2.2020

Riskiä välttelevän säästäjän varovaisuus maksaa - katso, millaisia tuotto-odotuksia varovaisen säästäjän vaihtoehdoilla on

Iso osa suomalaisista säästää olematonta tuottoa tarjoavalle tilille. Myös muiden vähäriskisten sijoituskohteiden tuottonäkymät ovat matalat.Lue lisää

Huomattavan varovaisen säästäjän säästökohteissa tuotto-odotukset ovat matalat, osassa jopa olemattomat. Moni säästäjä jopa maksaa varovaisuudestaan, kun yleinen hintojen nousu eli inflaatio syö säästöjä.
Yli 90 miljardia euroa suomalaiskotitalouksien varoista on tilitalletuksissa. Käyttelytiliä jokainen toki tarvitsee jokapäiväisen taloutensa hoitoon, mutta moni myös säästää tilille.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn mukaan peräti 57 prosenttia vastanneista sanoi varautuvansa elämän ikäviin yllätyksiin säästämällä tilille. Säästäminen rahastoon tai osakkeisiin on myös melko yleistä, mutta molempien vaihtoehtojen suosio jää kauaksi tilisäästämisen taakse.

Tilisäästäminen on helppo ja turvallinen tapa säästää. Ultramatalien korkojen aikana tilin tuotto jää kuitenkin olemattomaksi. Kun inflaation ottaa huomioon, tilillä säästäjän säästöt itse asiassa hupenevat ostovoiman supistumisen seurauksena.

- Inflaatio on noin prosentin eli sen verran kuluttajien ostoskorin hinta keskimäärin nousee vuodessa. Se on rima, jonka sijoitusten tuoton pitäisi ylittää rahojen ostovoiman säilyttämiseksi. Nykyisessä alhaisten korkojen maailmassa tililtä ponnistettaessa kengät ei edes irtoa maasta, ja samaa voi sanoa vähäriskisistä korkomarkkinoista, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

- Vauhtia on otettava esimerkiksi Euroalueen korkeariskisistä yrityslainoista (high yield), joiden tuotto on kolmessa prosentissa. Mutta vauhti lisää tulosvaihteluja, joinain vuosina ilmaa jää reilusti riman väliin ja joinain vuosina rima alittuu.

Riskiä välttelevälle säästäjälle käyttelytiliä tuottoisampi vaihtoehto on määräaikaistalletus, mutta tuotto-odotus on niissäkin nollan tuntumassa. Riski ja tuotto kulkevat käsikädessä. Mitä riskisempi pankki on kyseessä, sitä korkeampaa korkoa se tarjoaa tilisäästäjälle. Pankille tilisäästöt ovat vakain ja halvin rahoituksen muoto. Tilisäästäjää turvaa talletussuoja, joka suojaa tallettajan varoja 100 000 euroon asti.

Tuotto-odotukset vuonna 2020, kulujen jälkeen

Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä

Jos tilisäästäminen ei houkuttele, seuraava vaihtoehto on rahamarkkinarahastot. Rahamarkkinarahastojen sijoituskohteet ovat usein talletuksia tai lyhyitä, keskimäärin alle vuoden mittaisia valtioiden, kuntien tai yritysten velkakirjoja. Matalien korkojen aikana, myös rahamarkkinarahastojen tuotto-odotus on huomattavan matala. Esimerkiksi LähiTapiolan Lyhytkorko -rahastossa kuluvan vuoden tuotto-odotus on vain 0,1 prosenttia.

- Riskiä lisäämällä myös tuotto-odotukset nousevat. Sijoittamalla pidempiin korkosijoituksiin, kuten valtioiden ja yritysten joukkolainoihin, tuotto-odotukset nousevat, mutta samalla riski eli hintaheilunta kasvaa. Korkomaailmassa sijoitetaan pidempään juoksuaikaan, mutta vastapainoksi riski hajautetaan useisiin erilaiseen korkosijoituksiin: eri sektorit, eri luottokelpoisuusluokat, eri maantieteelliset alueet, myös eri vaihtovelkakirjalainat tuomaan lisätuottoa, Nummiaro sanoo.

Riskiasteikkoa noustessa seuraavia vaihtoehtoja säästäjälle ovat korkoja ja osakkeiden eri painotuksilla tarjoavat yhdistelmärahastot sekä erilaiset laajan omaisuushajautuksen varainhoitosalkut.

LähiTapiola lanseerasi riskiä välttelevälle säästäjälle vaihtoehdon, jossa säästöille maksetaan asiakashyvityksenä kiinteä korko. Vuosittain vaihtuva korko on tänä vuonna kulujen jälkeen yksi prosentti. Korkoetu-nimiseen säästötuotteeseen voi säästää enintään 5 000 euroa. Lue lisää.

- Riskiä kannattaa miettiä kolmessa eri muodossa. Markkinariski (ns. volatiliteetti) syntyy päivittäisestä uuden tiedon huomioimisesta ja riskin uudelleenhinnoittelusta sijoitusmarkkinoilla. Käytännössä se näkyy epävarmuutena säästöjen arvossa niitä tarvittaessa. Markkinariskin voi poistaa valitsemalla kiinteän tuoton tarjoavan sijoitustuotteen, kuten LähiTapiolan korkoedun tai määräaikaistalletuksen riskilliseen pankkiin. Tällöin markkinariski vaihtuu luottoriskiin, eli epävarmuuteen saako koron ja pääoman takaisin ajallaan ja kokonaisuudessaan. Kolmanneksi vielä kannattaa huomioida rahaksi muutettavuus (ns. likviditeettiriski). Tiliraha on heti käytettävissä, rahastosäästöt 1-2 päivässä lunastuksesta ja korkoetu yleensä 3 päivässä lunastuksesta.

Varovaisen säästäjän vaihtoehdot