Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus17.9.2019

Söikö koirasi maasta löytyneen nuuskatyynyn tai tupakantumpin? Opi tunnistamaan nikotiinimyrkytyksen oireet

Vaikka lemmikki ei olisikaan nielaissut tupakkatuotetta, on silti hyvä konsultoida etäeläinlääkäriä. Jos lemmikki on niellyt tupakkatuotteen tai nuollut sähkötupakan nestettä ja ilmenee nikotiinimyrkytyksen oireita, tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.Tutustu eläinvakuutukseen

Päivystyksessä voidaan tarvittaessa suorittaa lemmikin oksetuttaminen tai vatsalaukun huuhtelu, sekä vähintäänkin antaa lääkehiiltä ja pitää koira valvonnassa ja suonensisäisessä nesteytyksessä. Tarvittaessa lemmikille annetaan kramppeja lievittävää lääkettä, tai verenkiertojärjestelmän lyyhistyessä erinäisiä muita lääkkeitä.

- Nikotiinimyrkytyksen oireet riippuvat annoksen määrästä sekä koiran koosta. On raportoitu, että tappavan myrkyllinen annos vaihtelisi 20-100 mg välillä per koira*. Tupakkatuotteista saatu nikotiiniannos on syötynä suurempi ja vaarallisempi kuin poltettuna, joten koira voi saada herkästi myrkytysreaktion, jos syö niitä, sanoo LemmikkiHelpin etäeläinlääkäri, LähiVetin Eva Kaisti.

Yleisimpiä nikotiinimyrkytyksen oireita ovat:

 • vapina

 • heikkous

 • horjuva liikkuminen

 • masentuneisuus

 • yliaktiivisuus

 • uneliaisuus (isojen annosten yhteydessä)

 • nopea tai vaikea hengitys

 • kuolaaminen

 • pahoinvointi

 • laajentuneet tai aivan pienet pupillit

 • oksentaminen

 • ripuli

 • lyyhistyminen

 • hidas/nopea/epäsäännöllinen pulssi

 • tärinä

 • tasapaino-ongelmat

 • kramppaaminen

Oireet alkavat yleensä nopeasti, noin 15 min kuluttua nikotiinin syömisestä. Hoitamaton myrkytys voi johtaa hengityslihasten halvaantumiseen ja koira saattaa jopa kuolla, koska ei pysty hengittämään.

- Saimme hiljattain LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelun chattiin yhteydenoton, joka koski nikotiinia. Pieni koiranpentu oli kanniskellut suussaan kadulta löytämäänsä käytettyä nuuskatyynyä. Se ei onneksi ollut niellyt tyynyä. Pennun omistajille ohjeistettiin varmuuden vuoksi lääkehiilen käyttö, Kaisti kertoo.

Koiranpennut tutkivat maailmaa suullansa

Myös Jojo-koira oli kävelyllä löytänyt maasta nuuskatyynyn. Jojon omistaja Jenni vei pennun välittömästi päivystykseen.

- Ennen koiraa en tajunnut, kuinka paljon ihmiset heittävät tupakantumppeja, nuuskaa ja purkkaa kaduille. Se on ongelma, koska koiranpennut tutkivat suullansa maailmaa, ja poimivat suuhunsa sieltä kaiken, minkä vähänkin löytävät. Jojo on muutaman kerran saanut suuhunsa nuuskapusseja. Se tapahtuu niin nopeasti, että vaikka kuinka tarkkailisi, mitä se kaduilta nuuskii, on vaikea estää kaikkea, Jenni sanoo.

Jenni ja Teo harjoittelevat päivittäin Jojon kanssa suun kaivelua. Jotta Jojo oppii olemaan lyömättä leukojaan lukkoon, sille annetaan palkaksi jokin sallittu asia aina kun suusta kaivetaan jotain.

- Juuri eilen Jojo oli löytänyt maasta nuuskapussin, jonka Teo kaivoi sen suusta. Pussi oli kuitenkin mennyt jo rikki, ja Jojo piti eläinlääkärin ohjeistamana oksetuttaa vetyperoksidilla ja sitten antaa lääkehiiltä ruuan mukana. Nyt Jojo on taas ihan kunnossa.

- Olemme myös opettaneet Jojolle jättämistä. Ajatus on siis, että kun näemme, että Jojo löytää maasta jotain kiellettyä, sanomme sille ”jätä”, jolloin olisi tarkoitus, että Jojo jättää esineen rauhaan, Jenni kertoo.

Nikotiinituotteiden nikotiinimäärät vaihtelevat huomattavasti

Nikotiinipurukumissa on 2-4 mg nikotiinia per purkkapala, nuuskatyynyssä 10-30 mg, tupakassa 9-30 milligrammaa nikotiinia ja nikotiinilaastarissa 10-100mg nikotiinia per laastari. Perinteisten tupakkatuotteiden myrkky on sidottu muihin ainesosiin ja imeytyy suhteellisen hitaasti, eikä täten aiheuta nopeaa hengityslamaa ja tukehtumiskuolemaa. Usein lemmikki oksentaa, kun tuotteiden ainesosat korventavat vatsassa, ja vältytään kuolemantapauksilta.

- Sähkösavukkeet ovat uusi ongelma. Niiden neste sisältää paljon makuaineita, mikä voi motivoida etenkin koiria lähtemään ryöstöretkelle. Nikotiini on nestemäisessä muodossa ja päätyy jo limakalvoilta ja jopa iholta, sekä tietysti mahasuolikanavasta nopeasti verenkiertoon. Suomessa saa myydä nikotiininesteitä 10 ml täyttösäiliöissä, joissa on nikotiinia korkeintaan 20mg/ml. Yhdessä täyttösäiliössä voi siis olla jopa 200 mg nikotiinia. Ulkomailta tuoduissa vielä enemmän. Tämä yksi säiliöllinen voi siis koitua minkä tahansa kokoisen koiran kohtaloksi, Kaisti sanoo.

* Nicole C. Hackendahl, DVM, and Colin W. Sereda, DVM: The dangers of nicotine ingestion in dogs ASPCAPro Veterinary Medicine Toxicology Brief March 2004