Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus22.8.2019

Koiranpentu mullistaa arjen – ”tunne sama kuin pareilla, joille on syntymässä ensimmäinen lapsi”

Ajankäyttö, vakuutukset ja eri hankintojen kustannukset – lue mitä kaikkea ensimmäisen koiranpentunsa hankkineet Jenni ja Teo huomioivat ennen pennun saapumista.Tutustu eläinvakuutukseen

Hiljattain uuteen kerrostaloasuntoon muuttanut pariskunta oli miettinyt koiran hankintaa vuosikausia, mutta edelliseen asuntoon koiran ottaminen ei ollut sallittua. Yhdessä ostettu uusi asunto on suurempi ja taloyhtiö lemmikkiystävällinen. Pitkäaikainen haave omasta koirasta toteutui vihdoin, kun pieni ja pörröinen Mittelspitz-pentu Jojo muutti elokuun alussa Jennin ja Teon luokse.

- Suurin pohdinnan paikka ennen koiran hankintaa oli ajankäyttö eli miten kaksi työssäkäyvää ihmistä hoitaa uuden pennun, joka ei voi olla pitkää aikaa kotona yksin. Työpäivä on minusta ehdoton maksimi, jonka koira voi olla arkena yksin kotona. Itse otin alkuun kahden viikon loman, ja jatkossa pyritään sumplimaan niin, että toinen pyrkii lähtemään töihin myöhemmin ja toinen vastaavasti tulee aikaisemmin kotiin. Selvitimme myös mahdollisuuksia käydä lounastauolla kotona, nyt kun Jojo on vielä pieni, Jenni kertoo.

Sekä Jenni että Teo ovat eläinrakkaita ja molemmat ovat pienestä pitäen halunneet koiran. He uskovat, että Jojo tuo paljon iloa arkeen ja sopii hyvin lenkkiseuraksi, sillä molemmat tykkäävät liikkua ulkona. Myös monet pariskunnan ystävistä tunnustautuvat koiraihmisiksi, mikä on helpottanut tulevien menemisten suunnittelua.

- Työssäkäynnin lisäksi kaikki omat muut menot vaativat enemmän sumplimista, kun aina pitää miettiä mihin koiran voi viedä hoitoon. Olemme alustavasti sopineet ystävien ja perheen kanssa, että periaatteessa aina pitäisi joku paikka löytyä. Puhuimme myös kustannuksista, mutta koska meillä ei ole lapsia, ei rahanmeno ollut iso huoli, Jenni sanoo.

Koiran ottaminen vaatii paljon ennakkovalmisteluja

- Aivan aluksi selvitimme Jojon rodulle ominaiset asiat ja kävimme kodin läpi, että se sopii koiranpennulle. Muun muassa poistimme maan tasolta vaaralliset asiat, kuten sähköjohdot. Kaikki matot käärittiin puoleksi vuodeksi varastoon, kunnes koira osaa pissiä ja huonekasvitkin katsottiin, että mitkä ovat myrkyllisiä. Vaaralliset heitettiin pois tai nostettiin ylemmäs, Jenni luettelee.

- Yhdessä teon kanssa keskusteltiin myös siitä, millaiset rajat koiralle asetetaan, että säännöt ovat meidän kesken samat. Esimerkiksi saako Jojo tavata muita koiria hihnassa, saako tulla sänkyyn, saako Jojolle antaa ruokaa, kun itse laittaa ruokaa. On tärkeää, että pelisäännöt ovat selvät alusta alkaen, Jenni sanoo.

Jenni ja Teo selvittivät ennakkoon, kuinka paljon koiran hankinta maksaa. Kustannukset eivät siksi tulleet yllätyksenä, mutta selvää oli, että koiraan saa rahaa kulumaan, jos haluaa. Itse koiran hankintahinnan päälle tulee helposti monien satojen eurojen lisät.

- Etenkin varusteisiin on mennyt sievoinen summa rahaa. Etukäteen hankimme kaikki koiran perustarvikkeet, kuten kaulapannan, ruoka- ja juomakupit, hihnat, koiran peti ja tietysti jättisäkki ruokaa. Ostimme myös valmiiksi esimerkiksi kynsisakset ja punkkipihdit. Lelujakin on saatettu ostaa muutama. Kuulimme myös, että sanomalehti on huono pissa-alusta. Siksi ostimme sellaisenkin erikseen. Koiran itsensä lisäksi suurin yksittäinen hankinta oli vakuutukset, mutta ne ovatkin erittäin tärkeä hankinta, Jenni toteaa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

- Nyt alkuun jännittää aika paljon. Perushuoli meillä on siitä, että mitä jos jotain sattuu. Etenkin kun kumpikaan meistä ei ole aikaisemmin omistanut koiraa. Luulisin, että tunne on vähän sama kuin pareilla, joille on syntymässä ensimmäinen lapsi, että osaanko hoitaa ja ettei vaan satu mitään. Konkreettisin huoli on se, että Mittelspitz on haukkuherkkää rotua, ja me asumme kerrostalossa, Jenni pohtii.

Ihan kaikkea ei hyvälläkään valmistautumisella saanut ennakoitua.

- Hohhoh, juu ei! Kun Jojo tuli meille perjantaina, niin vielä keskiviikkoiltana todettiin, että koiranpennun on nukuttava ensimmäiset yöt meidän lähellä. Samalla todettiin, että meidän pieneen makkariin ei mahdu sekä koiran sänky että yöpöytä. Iskuporakonetta ei siihen hätään löytynyt, joten hyllyn poraaminen seinään ei onnistunutkaan noin vain. Pienessä paniikissa lähdettiin sitten keskustaan ostamaan hyllyt, Jenni nauraa.

- Yllätyin myös siitä, että koirille on olemassa eläinlääkärikuluvakuutuksen lisäksi myös henkivakuutus. Lisäksi varsinkin vilkkaalle rodulle vastuu- ja vahinkovakuutus, joka kattaa mahdolliset vahingot vaikkapa naapurin pelargonioille on aika hyödyllinen.

LähiTapiolan maksuton LemmikkiHelppi-sovellus helpottaa myös ensikoiran omistajan stressiä.