Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous15.6.2018

Mikä on sopiva lahjasumma hääparille? Yllättäen miehet ovat naisia anteliaampia

Suomalaiset antavat häälahjaksi mieluiten rahaa. Enemmistön mielestä sadan euron arvoinen lahja on sopiva. Mielipide-erot häiden kustannuksista ovat huomattavasti suuremmat.

Mietitkö, mitä häälahja saa maksaa? Enemmistö tuhannesta suomalaisesta pitää sopivana enintään sadan euron lahjaa.

LähiTapiolan Arjen katsaus –kyselyn mukaan 41 prosenttia vastanneista katsoi sopivan häälahjan arvoksi 50-100 euroa. Enintään 200 euron arvoista lahjaa piti järkevänä 26 prosenttia vastanneista.

Sata euroa näyttää olevan suomalaiselle sopiva lahjasumma oli lähes kaikille lahjoille. Suomalaiset pitivät sataa euroa kohtuullisena lahjana myös vastavalmistuneelle.

Naisista peräti puolet antaisi enintään sadan euron arvoisen häälahjan, kun miehistä yksi kolmannes oli sadan euron ja toinen kolmannes enintään 200 euron kannalla.

Yksikään vastannut ei suosinut yli 500 euron häälahjaa. Yli 200 euron ylittävää lahjaa suosi vain kuusi prosenttia vastanneista.

Raha on suomalaisten mielestä selvästi suosituin häälahjan muoto. Puolet vastanneista suosisi rahaa, kun neljännes antaisi mieluummin tavaroita.

Suosituin lahjamuoto on lahjakortti. Myös tilisiirto häämatkatilille saa kannatusta. Erityisesti nuoremmat (25-34 –vuotiaat) vastanneet pitivät matkatilin kerryttämistä hyvänä. Sen sijaan yli 65 –vastanneista vain 27 prosenttia katsoi häämatkan avustamista miellyttävänä lahjana.

Käteinen raha oli neljänneksi suosituin lahjamuoto. Erityisesti johtajat kuittaisivat häälahjan mieluiten käteisellä rahalla.

Hääkustannuksissa suuria eroja

Suomalaiset ovat selvästi yksimielisempiä häälahjan arvosta kuin häiden kustannuksista. Häät voivat suomalaisten mielestä maksaa tuhannesta eurosta aina kymmeneen tuhanteen euroon asti.

Vastanneista lievä enemmistö (11 prosenttia) piti sopivana häiden kustannuksena 6 000 – 10 000 euroa. Kymmenys vastanneista katsoi sopivan summan olevan 1 000 – 2 000 euroa.

Hyvin toimeentulevat olivat valmiimpia sijoittamaan häihin enemmän kuin alempien tuloluokkien vastaajat. Yli viidennes yli 85 000 euroa vuodessa ansaitsevista katsoi, että sopiva häiden kustannus on 6 000 – 10 000 euroa. Alle 20 000 euroa ansaitsevista vain viisi prosenttia oli samaa mieltä.

Poikkeuksellisen moni vastanneista oli kuitenkin vailla mielipidettä häiden kustannuksista. Peräti 39 prosenttia vastanneista ei osannut sanoa sopivaa summaa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaron mukaan on selvää, että oma taloudellinen tilanne vaikuttaa näkemykseen häiden sopivasta kustannuksesta.

Pienituloisemmat joutuvat ponnistelemaan häiden eteen enemmän, kun sekä tulot että kertyneet varat ovat keskimääräistä pienemmät.

Häihin voi alkaa myös säästää. Nummiaro kuitenkin muistuttaa ajan ja riskin yhteensovittamisesta. Mitä lyhyempi aika häihin on, sitä vähäriskisempää sijoituskohdetta on syytä miettiä.

-Mitä lyhyempi aika häihin on, sitä enemmän säästäminen keskittyy oman talouden menojen ja tulojen säätämiseen. Lyhyellä ajalla säästöjen riskitaso kannattaa pitää maltillisena, jotta normaalit sijoitusten vaihtelut eivät romuta hääbudjettia. Korkorahastot tarjoavat vielä tasaisempaa menoa kuin yhdistelmärahastot, Nummiaro sanoo.

Arjen katsaus -kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi 1001 henkilöä 27. 4–4.5.2018 välisenä aikana ja vastanneet edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä.

Näin rahoitusvarallisuus kehittyy

Lähde: Kotitalouksien varallisuus 2016, Tilastokeskus

Tutustu LähiTapiolan rahastoratkaisuihin täältä.