Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous5.2.2018

Asunnottomuuden vähentämiseksi uusia ratkaisuja - huoneistoturvavakuutus pienentää vuokranantajan riskiä

Luottotietojen menettäminen tai maksuhäiriö voivat olla este vuokra-asunnon saamiselle. Tämä saattaa johtaa jopa asunnottomuuteen. LähiTapiolan uusi huoneistoturvavakuutus tarjoaa turvaa suurille vuokranantajille, jotta nämä vuokraisivat asuntojaan laajemmin vaikeasti asutettaville.

- Uuden huoneistoturvavakuutuksemme tavoitteena on erityisesti lisätä vuokranantajien halukkuutta vuokrata asuntoja ihmisille, joilla on ongelmia elämänhallinnan kanssa. Nämä ihmiset ovat selvästi heikommassa asemassa vuokramarkkinoilla. Ensisijaisesti vahinko korvataan tietysti vuokralaisen vakuutuksesta tai kiinteistövakuutuksesta, mutta huoneistoturvan voi ottaa sen varalta, että vuokralaisella ei ole omaa vakuutusta, sanoo LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Pentti Kuusela.

LähiTapiola Pirkanmaa kehitti Huoneistoturvavakuutuksen osana ympäristöministeriön Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmaa. Vakuutusta kokeiltiin reilun vuoden ajan (10.10.2016-31.12.2017) runsaassa 2 000 yleishyödyllisten vuokranantajien ja palvelutuottajien omistamassa tukiasunnossa.

- Vakuutuspilotti-hanke ja Huoneistoturvavakuutuksen tuoma turva on muuttanut vuokra-asuttamisen riskienhallintaa asunnottomuustyössä. Osana hanketta etsittiin tapoja kannustaa esimerkiksi yksityisiä vuokranantajia, kaupunkeja ja institutionaalisia kiinteistöjen omistajia vuokraamaan asuntojaan entistä laajemmin vaikeasti asutettaville. Lisäksi Vakuutusturvan tuomia mahdollisuuksia asunnottomuutta ennaltaehkäisevänä työkaluna on edistetty tekemällä ehdotuksia vuokranantajille, sanoo ympäristöministeriön Vakuutuspilotti-hankkeesta Pekka Matilainen.

- Näitä ovat muun muassa erilaisten riskienhallinnan keinojen yhdistäminen työkalupakkiin: tarkempi vuokrareskontraseuranta, tukihenkilövaltakirjat, sosiaalinen kuntoutus asumisen edellytysten parantamiseksi ja aktiivisempi huolenpito asukkaasta yhdistettynä vakuutusturvaan, Matilainen jatkaa.

Kotivakuutus vain 67 prosentilla kaikista vuokralla-asuvista

Moni vuokranantaja pitää kotivakuutuksen ottamista edellytyksenä vuokrasopimukselle. Kaikista vuokralla-asuvista kuitenkin vain 67 prosentilla on kotivakuutus (Finanssiala, 2012). Vakuutusyhtiöt saavatkin säännöllisesti kyselyitä vahingoista, joita vuokralaisen kotivakuutus ei korvaa tai vuokralaisella ei ole kotivakuutusta lainkaan.

- Monia suuria vuokranantajia mietityttävät vuokralaisten aiheuttamat mahdolliset vahingot asunnolle ja miten vakuutus ne korvaa. Vuokranantajan kannalta ikävä ja valitettavan yleinen vahinko on esimerkiksi vesivahinko, joka on johtunut asukkaan nukahtamisesta suihkuun. Uusi huoneistoturvavakuutus korvaa esimerkiksi tämän vahingon. Asumisen vahingoista karkeasti 20 prosenttia on tällaisia suuria vahinkoja ja nämä muodostavat noin 80 prosenttia kustannuksista, johtaja Anu Koskenvuo LähiTapiolasta kertoo.

Huoneistoturvavakuutus korvaa kotivakuutuksesta poiketen myös asunnon kiinteille sisustuksille aiheutettuja ilkivaltavahinkoja sekä rakenteille aiheutuneita vahinkoja, joihin vuokralaisella on tuottamusta, esimerkiksi vesivahinkoja, joita ei taloyhtiöiden kiinteistövakuutuksesta korvata. Uusi vakuutus korvaa myös asukkaiden tahallaan asunnolle tai kiinteistölle aiheutuneita vahinkoja, kun vahinkoja aiheuttanut tilanne voidaan todentaa. Asumisesta aiheutunutta asunnon kulumista tai vahinkoja, joiden syntymistilannetta ei pystytä osoittamaan, huoneistoturvavakuutus ei kuitenkaan korvaa.

Tutustu Huoneistoturvavakuutukseen.