Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Huono ajokeli, taskuparkkeeraus, jonossa ajaminen – nämä tilanteet jännittävät autoilijoita eniten

2.8.2021 - Turvallisuus

Puolet autoilijoista kertoo jännittävänsä huonossa ajokelissä ajamista. Myös parkkeeraaminen ja jonossa ajaminen on monista epämiellyttävää, selviää LähiTapiolan kyselystä. Iäkkäät kuljettajat jännittävät kyselyn mukaan nuoria kuljettajia useammin tilanteissa, joissa he eivät voi täysin itse vaikuttaa.

Autolla ajaessa tulee väistämättä eteen hankalia ja joskus vähän pelottaviakin hetkiä. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin suomalaisilta, millaisissa tilanteissa ajaminen heitä jännittää tai tuntuu epämiellyttävältä. Selvästi yleisimmäksi vastaukseksi nousi huono ajokeli: runsas puolet eli 54 prosenttia vastaajista kertoo jännittävänsä huonolla ajokelillä, kuten runsaassa sateessa tai liukkaalla tiellä, ajamista.

Seuraavaksi eniten autoilijoita jännittää taskuun parkkeeraaminen (34 %) ja jonossa ajaminen, jos turvavälit ovat liian lyhyet (27 %). Vastaajat saattoivat valita kyselyssä useita, itseensä osuvia vaihtoehtoja.

- Kärkipäässä on monia sellaisia liikennetilanteita, joissa on monia kuljettajasta riippumattomia tekijöitä. Huonon ajokelin ohella esimerkiksi noin joka neljäs kertoo jännittävänsä pimeässä, jonomuodostelmassa tai hirvieläinvaara-alueella ajamista. Huoli on ymmärrettävä, koska liikenteessä emme voi vaikuttaa muiden ratkaisuihin tai ulkoisiin olosuhteisiin. Omalla ajotavallamme voimme yrittää varautua niihin, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudessa vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

- Meistä jokaisen on hyvä ratin takana muistaa, että vaikka jokin liikennetilanne ei tuntuisi itsestä pelottavalta, se voi olla jollekulle toiselle hyvin epämiellyttävä. Esimerkiksi jonossa ajaessa kannattaa aina pitää toisiin reilusti turvaväliä, koska se voi parantaa niin muiden ajokokemusta kuin yleistä turvallisuutta.

Kuvassa eritellään tarkemmin Arjen katsaus -kyselyn tuloksia ajaessa jännittävistä tilanteista. Kärkeen nousee huonossa ajokelissä ajaminen, minkä kokee epämiellyttäväksi 54 prosenttia vastaajista.

Nuoria jännittää parkkeeraus, iäkkäitä olosuhteet

Liikenteessä jännittäväksi koetut tilanteet ovat toki yksilöllisiä. Kokemukseen voi vaikuttaa esimerkiksi se, millaisessa ympäristössä ja kuinka paljon on ajanut. Kyselytulosten perusteella vastauksiin heijastuu jonkin verran ikä, asuinpaikka ja sukupuoli.

Nuorista, alle 25-vuotiaista kuljettajista keskimääräistä useampi kertoo jännittävänsä taskuun parkkeeraamista ja moottoritielle liittymästä kiihdyttämistä. Kaikkein vanhimmassa eli 65 vuotta täyttäneiden vastaajajoukossa taas nuoria ikäpolvia yleisemmäksi huoleksi nousee jonossa, pimeässä tai hirvieläinvaara-alueella ajaminen sekä kaikista ikäryhmistä vahvimmin huono ajokeli.

- Taskuparkkeeraaminen ja moottoritielle kiihdyttäminen ovat sellaisia liikennetilanteita, joissa varmuus kehittyy ajokokemuksen myötä. Pitkään ajaneilla voi olla niistä rutiinia, kun taas nuoria kuljettajia tilanteet voivat ymmärrettävästi jännittää. Varttuneemmilla kuljettajilla ajamisen haasteet eivät välttämättä liity enää omaan osaamiseen, jolloin itsestä riippumattomat tai yllättävät tekijät voivat korostua. Iän myötä myös vaikeissa ajo-olosuhteissa ajaminen voi alkaa tuntua aiempaa hankalammalta, pohtii Alaviiri.

Kaikissa kysytyissä liikennetilanteissa useampi naisista kuin miehistä kertoo jännittävänsä. Selvimmin sukupuolten välinen ero näkyy taskuun parkkeeraamisessa ja huonossa ajokelissä ajamisessa.

- Eroa voi selittää niin erilainen ajokokemus kuin ihan se, että naiset saattavat vastata kysymyksiin rehellisemmin. Meistä jokaiselle tulee kuitenkin varmasti liikenteessä epämiellyttäviä tilanteita.

Näin voit välttää ja helpottaa jännitystä tien päällä

  • Ehkäise kiirettä. Oli kyse sitten liukkaalla, sateessa tai ahtaalla parkkipaikalla ajamisesta, on aika kuljettajan ystävä. Kiire voi pakottaa huonoihin ratkaisuihin tai lisätä stressiä. Varaa matkoihin aikaa.
  • Ennakoi ja suunnittele. Vieraassa paikassa ajaminen usein jännittää. Reitin voi suunnitella ennalta ja koettaa välttää itselle hankalia paikkoja. Ajon voi myös koettaa ajoittaa sellaiseen hetkeen, kun teillä on rauhallisempaa.
  • Turvaväli ja tilannenopeus. Kun vauhtia ei ole liikaa ja edellä ajaviin pitää riittävästi turvaväliä, ehtii reagoida esimerkiksi tielle tuleviin eläimiin ja muihin äkkitilanteisiin. Muista, että toista kuljettajaa saattaa pelottaa, jos ajat liki perässä tai ohitat liian läheltä.
  • Harjoittelu kannattaa. Ei ole häpeä, jos hankalat tai vieraat liikennetilanteet jännittävät! Esimerkiksi parkkeeraus- ja auton käsittelytaidot kehittyvät toistojen myötä. Ennen esimerkiksi lomareissulle lähtöä voit myös kerrata, miten erilaisissa tilanteissa voi toimia.
  • Auton tekniikka avuksi. Uudemmissa autoissa on paljon kuljettajaa avustaa turvatekniikkaa, kuten kaistavahti, peruutustutka ja ajonvakautusjärjestelmä. Kiinnitä näihin huomiota autoa hankkiessasi tai hyödynnä jo autossa olemassa olevia laitteistoja.
  • Vakuutus on turvana vahingon sattuessa. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan kaikkien osapuolten henkilövahinkoja sekä syyttömälle osapuolelle aiheutuneet omaisuusvahingot. Vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta korvataan omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 8.–15.5.2021 kaikkiaan 1 018 suomalaista. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kysymykseen liikenteessä jännittävistä tilanteista vastasi noin 840 henkilöä, jotka joko omistavat tai joilla on käytössä auto tai jotka ovat ajaneet autoa viimeisen vuoden aikana. Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta