Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Koronatalvi innosti eteläsuomalaiset kelkkakaupoille – ”Jäällä ajaessa pitää olla hyvin tarkkana”

8.2.2021 - Turvallisuus

Runsasluminen talvi on lisännyt pörinää moottorikelkkareiteillä ympäri Suomen. Uudellamaalla kelkkakauppa on käynyt tänä talvena kolmanneksi vilkkaimmin koko maassa. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain noin 700 moottorikelkoilla sattunutta henkilövahinkoa. Kelkkailijan kannattaa varoa etenkin jäällä, mutta myös ajoneuvon vauhti ja lumen peittämät esteet voivat yllättää.

Huonojen lumitalvien jälkeen maan peittänyt paksu lumipeite on vilkastuttanut moottorikelkkojen myyntiä Etelä-Suomessa. Kiinnostusta maastoajeluun ovat voineet lisätä myös koronaepidemian poikkeusolot ja lisääntynyt mökeillä vietetty aika.

Tilastokeskuksen mukaan uusia moottorikelkkoja on tälle talvelle rekisteröity Uudellamaalla kolmanneksi eniten koko maassa. Viime vuoden heinäkuusta tämän vuoden tammikuun loppuun Uudellamaalla rekisteröintiin kaikkiaan 210 uutta kelkkaa, ja edelle kirivät vain perinteiset kelkkailumaakunnat Lappi (1062) ja Pohjois-Pohjanmaa (408 kelkkaa). Uudellamaalla myynti kasvoi noin neljänneksen edellisvuodesta. Uusien kelkkojen lisäksi kauppaa käydään myös käytetyillä ajoneuvoilla.

- Tämä on todella poikkeuksellinen talvi, sillä kaikkiaan uusien moottorikelkkojen myynti on vähentynyt selvästi edellisvuodesta, kun matkailukohteiden kelkkavuokraamot ja safariyrittäjät ovat olleet varovaisia investoimaan, mutta samaan aikaan yksityispuolella näyttää virinneen uutta kiinnostusta. Tässä on havaittavissa vähän samaa ilmiötä, kuin moottoripyörien ja vesiskoottereiden kasvaneessa myynnistä koronakesänä: suomalaiset panostavat nyt ulkoaktiviteetteihin ja rahaa on voinut jäädä säästöön esimerkiksi ulkomaanmatkoista, arvioi Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Riku Vaahtera.

- Kun uusmaalaiset ostavat moottorikelkan, he lähtevät yleensä ajamaan sillä asuinseudun ulkopuolelle. Kelkka lastataan peräkärryyn tai pakettiautoon ja ajetaan esimerkiksi Lapin-mökille tai muuhun kelkkailumaastoon. Nythän on lisääntynyt myös etätöissä mökillä vietetty aika, sanoo Vaahtera.

Pohjoisessakin poikkeustalvi – maltilla maastoon

Pohjois-Suomessa keikkailukausi pääsi toden teolla käyntiin jo joulukuussa. Ulkomaisia matkailijoita ei Lapin hiihtokeskuksiin tänä vuonna juuri odoteta, mutta sen sijaan mökit saattavat hiihtolomillakin täyttyä kotimaanmatkailijoista, kuten jouluna.

- Jos on hankkinut uuden moottorikelkan tai lähtee ensimmäistä kertaa sellaisen ohjaksiin, kannattaa aloittaa hyvin varovasti. Kelkoilla tulee yllättävän helposti henkilövahinkoja, sillä onnettomuustilanteessa kuljettajan ympärillä ei ole häntä suojaavaa kehikkoa. Jos kelkalla esimerkiksi törmää edellä ajavaan ja satuttaa rintakehänsä ohjaustankoon tai iskeytyy reitiltä ulosajaessaan puuhun, voivat seuraukset olla hyvin vakavia, sanoo korvausjohtaja Janne Koskela LähiTapiola Lapista.

Lue lisää: Näissä kunnissa suurin vammautumisriski liikenteessä – Lapissa sattuu onnettomuuksia moottorikelkoilla

- Tärkeää on muistaa sovittaa vauhti aina tilanteeseen ja käyttää turvavarusteita. Kypärällä ja esimerkiksi rintapanssarilla voidaan ehkäistä vakavimpia vammoja. Jos kelkkareiteillä on nyt kevättalvella ruuhkaa, kannattaa myös tarkoin seurata muuta liikennettä ja hidastaa kohtaamistilanteissa, sanoo Koskela.

Vakuutusyhtiöt maksavat liikennevakuutuksesta vuosittain korvauksia noin 700:lle moottorikelkkaonnettomuuteen joutuneelle henkilölle. Vahingot vaihtelevat sairaalan tarkastuskäynneistä vakaviin vammautumisiin. Tilastoja keräävän Onnettomuustietoinstituutin mukaan kelkkaturmien määrä on kuitenkin laskenut 2010-luvun pahimmista vuosista: esimerkiksi vuonna 2013 henkilövahinkokorvauksia maksettiin noin 1240 kelkkailijalle, kun vuonna 2019 näitä uhreja oli kaikkiaan 664. Myönteistä kehitystä voivat selittää muun muassa vähentynyt kelkkojen määrä, vähempilumiset talvet ja kehittynyt kelkkatekniikka.

- Lapin alueella on käytännössä vuosittain sattunut kelkkaonnettomuus, jossa korvaussumma nousee yli miljoonan euron. Nämä ovat esimerkkejä kaikkein vakavimmista loukkaantumisista, joissa esimerkiksi nuori ihminen voi joutua työkyvyttömäksi. Juuri tällaisia tilanteita varten lakisääteinen liikennevakuutus on kuitenkin luotu, sanoo Koskela.

Jäihin menehtyy moni kelkkailija

Pahimmissa kelkkaturmissa kuljettaja menettää henkensä. Kuolemantapauksissa korostuvat jäihin vajoamiset. Tilastojen mukaan pääsääntöisesti kelkkaonnettomuudet ovat yksittäisonnettomuuksia, eli kelkkailija on liikkeellä yksin.

Liikenneturvan selvityksen mukaan vuosina 2014–2018 moottorikelkkaillessa menehtyi keskimäärin kahdeksan ihmistä vuosittain. Kaksi kolmesta näistä tapauksista tapahtui jäällä ajaessa. Useimmissa tilanteissa oli kyse jäihin vajoamisesta tai sulaan tai railoon ajamisesta. Monella kuljettajalla oli alkoholia veressä. Kelkkailijoiden verrattain suureen hukkumisten määrään on kiinnittänyt huomiota myös Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto.

- Jopa täällä Rovaniemen korkeuksilla jäätilanne on ollut tänä talvena hyvin arvaamaton. Heikko jää voi yllättää myös paikallisen, kokeneen kelkkailijan. Koska jään vahvuutta ei voi koskaan päätellä pinnalta päin, jäälle ei tule lähteä ajamaan, ellei ole varmuutta sen kantokyvystä. Tästä syystä kannattaa talvisin käyttää virallisia jääreittejä tai varmistaa muuten paikallinen jäätilanne, sanoo Koskela.

- Jäällä saattaa joskus törmätä myös lumen peittämään ahtojäähän tai tuulen kasaamiin lumivalleihin. Siksi vauhtia kannattaa hiljentää etenkin, jos näkyvyys on heikko.

Viisi vinkkiä turvalliseen moottorikelkkailuun

  1. Älä anna kelkan tehon yllättää. Etenkin ensikertalaisen kannattaa tutustua rauhassa hallintalaitteisiin ja kelkan ominaisuuksiin. Sopeuta nopeus ajo-olosuhteisiin.
  2. Käytä suojavarusteita. Kypärä on moottorikelkkaillessa pakollinen. Lisäksi kehoa voi suojata rintapanssarilla ja tarvittaessa niskatuella. Ajopuku, -hanskat, -kengät ja -lasit tuovat turvallisuutta ja ajomukavuutta.
  3. Käytä jäällä liikkuessa merkittyjä reittejä. Jää voi olla heikkoa esimerkiksi joenuomien ja muiden virtapaikkojen läheisyydessä. Jäällä ajaessa kelkkailijallakin on hyvä olla naskalit.
  4. Opettele kelkkailijan liikennesäännöt. Sallitut ajonopeudet ja -luvat vaihtelevat kelkkareitin ja -uran mukaan.
  5. Vakuutus auttaa vahingon sattuessa. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan kelkkaonnettomuuksissa sattuneita henkilövahinkoja ja muille kuin onnettomuuden aiheuttajalle sattuneita aineellisia vahinkoja. Oman ajoneuvon suojaksi voi lisäksi ottaa kaskovakuutuksen. Muista myös rekisteröidä kelkka liikennekäyttöön, ennen kuin lähdet ajamaan!

Tutustu LähiTapiolan moottorikelkkavakuutuksiin.