Näin teet taloutesi kuntotarkastuksen – ekonomisti ”Istu ensin alas hetkeksi”
4.2.2021 - Talous
Moni haluaisi säästää ja sijoittaa, mutta talous ei anna myöden. Oman talouden kuntotarkastuksessa voi löytää kohtia, joita muuttamalla säästötkin kasvavat. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro neuvoo seitsemän helppoa askelta talouden kuntotestin.
Pitäisi aloittaa säästäminen, mutta ei ole rahaa, rahaa menee muualle, ei vaan ole tullut aloitetuksi. Suomalaisten syyt jättää säästämättä ovat moninaiset. Yleisimmin törmätään vastaukseen, että rahaa ei yksinkertaisesti ole säästettäväksi.
LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä suomalaisista kyllä moni tunnistaa teoriassa, miten oman talouden hallintaa pitäisi tehdä. Menojen ja tulojen yhteensovittaminen näyttää paperilla helpolta, mutta usein huomiotta jää psykologinen puoli.
-Vakiintuneita käyttäytymismalleja voi olla vaikeakin muuttaa, etenkin pysyvästi esimerkiksi jollakin uuden vuoden lupauksella. Siksi kannattaisi miettiä, miten saisi oman talouden hallintaan pysyvyyttä, Nummiaro sanoi LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa.
Katso koko webinaaritallenne täältä.
Nummiaron mukaan suuria muutoksia ei kannata välttämättä tehdä äkkinäisesti. Aloittamalla muutostyöt pienin askelin pääsee usein pidemmälle.
Oman talouden hallintaa Nummiaro neuvoo tarkastelemaan seitsemän askeleen kautta. Ensimmäinen askel on selvittää, mihin rahat kuluvat. Paperilla menojen ja tulojen listaaminen voi tuntua helpolta, mutta usein luottokortit ja nettimaksaminen voivat hämärtää kokonaiskuvaa.
-Säästöönhän jää vain se osa tuloista, mikä ei tule kulutetuksi. Ensin kannattaa tunnistaa kaikki välttämättömät tarpeet ja aloittaa niistä. Paperillahan tämä näyttää helpolta. Usein käytäntö voi osoittaa toista. Todelliset tarpeet jäävätkin esimerkiksi pelaamisen, päihteiden tai heräteostosten varjoon.
Nummiaro neuvookin taloutensa kuntotarkastajaa tunnistamaan omat käyttäytymismallinsa ja rahantunteensa sekä katsomaan omaa elämänkaartaan pidemmälle. Voit tutustua, miten Liisa pääsi irti himoshoppaamisestaan ja muuttui säästäjäksi täältä.
Toinen askel kuntotestissä on puskurien suuruuden arviointi. Tätä vaihetta Nummiaro pitää parhaana testinä.
-Parin kolmen kuukauden palkkaa vastaava puskuri on hyvä alku. Tätä voisi miettiä välitavoitteiden kautta eli lähtee ensi tuhannesta tai kahdesta tuhannesta eurosta ja siitä etenee eteenpäin. Näin voi unohtaa kuurit ja pyrkii enemminkin pysyvämpään elämänmuutokseen.
Jos säästöjä on jo kertynyt, voi tarkastella säästöjen tuottoja. Monet makuuttavat kaikkia säästöjään tilillä, jonka tuotto on tänä päivänä heikko. Siksi säännöllinen kuukausisäästäminen esimerkiksi rahastoon kannattaa aloittaa heti.
Myös velkatilanteen arviointi on tärkeää. Samoin oma varallisuuden jakautuminen. Pelkän asunnon varaan ei välttämättä kannata varallisuutta rakentaa. Lisäksi olisi huolehdittava omasta markkina-arvosta työmarkkinoilla eli pitää huolta riittävästä koulutuksesta. Talouden kuntotarkastukseen kuuluu lisäksi oman eläkkeen arviointi.
Näin teet oman talouden kuntotarkastuksen
"Säästöönhän jää vain se osa tuloista, mikä ei tule kulutetuksi. Ensin kannattaa tunnistaa kaikki välttämättömät tarpeet ja aloittaa niistä."
Sijoitamme sinun varasi kuten omamme
Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.
Työnantajan maksama eläke-etu voi korottaa merkittävästi tyypillistä vanhuuseläkettä - katso esimerkit Maijan ja Meerin iän vaikutuksesta eläke-euroihin
4.2.2021 | Työelämä
Työnantajan tarjoama lisäeläke-etu voi kasvattaa mukavalla tavalla vanhuuseläkkeen toimeentuloa. Viime vuonna lisäeläkettä saaville eläkeläisille maksettiin vanhuuseläkkeen päälle keskimäärin 729 euroa, mikä on noin 40 prosenttia tyypillisestä suomalaiselle maksetusta keskieläkkeestä vuonna 2019. Pitkän ajan säästäminen kasvattaa eläkepottia huomattavasti enemmän, ja ero näkyy useina satasina.
Näin suomalaiset varautuvat liukkauteen – ”Lumi voi yllättää kävelijän myös sisätiloissa”
2.2.2021 | Turvallisuus
Enemmistö suomalaisista varautuu tavalla tai toisella liukkauteen, mutta silti kaatumistapaturmia sattuu tuhansia vuosittain. LähiTapiolan kyselyssä joka viides kertoo välttävänsä ulkoilua hyvin liukkaina päivinä. Vaikka liukkaus voi yllättää iästä riippumatta, enemmän se mietityttää varttuneempia.
Päivitä vakuutus, jos teet aliurakointina lumenaurausta
2.2.2021 | Maa- ja metsätalous
Lumentulo on yllättänyt monissa kunnissa ja pika-apua on saatettu hälytellä maatiloilta. Tilallisille lumenauraushommat tuovat mukavasti lisätuloa, koska muuten traktori seisoisi hallissa talven yli käyttämättömänä. Moni ei välttämättä kuitenkaan tule ajatelleeksi, että aliurakointitöissä sattuneet vahingot eivät yleisesti sisälly traktorin perusvakuutuksiin. Pettymys on iso, kun lisätienestit hupenevatkin sattuneiden vahinkojen korvauksiin.