Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Näin säästät lapselle – pitkä säästöaika tuo parhaimman lopputuloksen

9.12.2020 - Talous

Lapselle säästettäessä aika on puolella. Mitä pitempi säästöaika sitä todennäköisemmin pystyy kerryttämään hyvän pesämunan lapselle pienelläkin säästösummalla.

Iso osa suomalaisista vanhemmista kertoo säästävänsä lapselleen tai lapsilleen. Jatkuva säästäminen lapsilisistä tai muusta tulosta kerryttää jälkikasvulle hyvän pesämunan, jos vain säästöaika on riittävän pitkä.

-Säästämisen voi nähdä myös osana talouskasvatusta. Säästöjen kertymistä voi seurata yhdessä. Samalla lapselle voi opettaa rahan arvoa ja järkevää rahankäyttöä, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Muutama seikka kannattaa kuitenkin huomioida lapselle säästämisessä. Vaihtoehtoja on paljon ja verotuskin kannattaa huomioida.

  • Millä tavoin voi säästää? Suomalaisten suosikki lapselle säästettäessä on säästötili. Pienillä säästösummilla pääsee myös kiinni erilaisiin rahastoihin. Lapselle voi avata arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. Myös erilaiset sijoitusvakuutukset käyvät säästökohteina. Säästää voi myös yhdistelemällä edellisiä vaihtoehtoja.
  • Kannattaako säästää pitkään? Usein lapselle säästettäessä säästöaika on pitkä. Mitä aiemmin säästämisen aloittaa lapsen ollessa pieni, sitä todennäköisemmin säästöt kasvat säästöajan kuluessa. Koska säästöaika on pitkä, voi painottaa riskisempiä sijoituskohteita kuten osakkeita. Korkoa korolle –periaate hyödyttää eniten pitkillä säästöajoilla. Kokeile säästölaskurilla, mitä erilainen säästöaika, -summa ja tuotto-odotus vaikuttavat lopputulokseen täältä.
  • Kenelle säästetyt varat kuuluvat? Lapsen nimissä olevat varat ovat hänen. Kun lapsi täyttää 18-vuotta, hän voi päättää omasta varallisuudestaan itsenäisesti. Jos varat säilyttää säästäjän omissa nimissä, isompien varallisuuserien siirtäminen lapselle aiheuttaa helposti lahjaveroseuraamuksia.
  • Miten verotus toimii? Lapselle voi lahjoittaa ilman lahjaveroa yhteensä 4999 euroa kolmen vuoden välein. Tämä tarkoittaa enintään 138 euron kuukausittaista säästösummaa kolmen vuoden aikana per lahjanantaja.
  • Kuinka paljon voi säästää? Säästää voi kuinka paljon vaan. Jos vuosien saatossa käy niin, että lapsesi omaisuuden arvo ylittää 20 000 euroa, siitä pitäisi tehdä ilmoitus maistraatille. Tämän jälkeen lapsesi edunvalvojana sinun tulisi vuosittain raportoida lapsesi omaisuuden hoidosta ja sen kehittymisestä. Kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi, raportointivelvollisuus päättyy.

Lapselle kertyneet säästöt saattavat vaikuttaa joidenkin tukien saantiin. Ne kannattaakin selvittää, kun tukia hakee. Kun lapsi itse hakee esimerkiksi opintotukea, hänen saamansa pääomatulot kuten osingot ja myyntivoitot vaikuttavat opintotukeen. Mutta nämäkin tulot vain siinä tapauksessa, että tulot ylittävät 1000 euroa vuoden aikana.

Isovanhemmat ja esimerkiksi kummit säästävät mielellään lapsille. Esimerkiksi tilin avaaminen pankkiin lapsen nimissä ilman hänen huoltajiensa suostumusta ei onnistu.

Näin aloitat lapselle säästämisen LähiTapiolassa:

  1. Lapsen huoltaja voi avata säästön soittamalla asiakaspalveluumme 09 453 8500 ma-pe kello 9-17.
  2. Tunnistamme huoltajan sähköisesti, joten verkkopankkitunnukset kannattaa varata lähettyville.
  3. Mikäli lapsella on kaksi huoltajaa, lähetämme sopimuspaperit allekirjoitettaviksi sähköisesti myös toiselle huoltajalle.
  4. Sopimusten tekemisen jälkeen lähetämme maksutiedot. Kuukausisäästöistä kannattaa tehdä toistuva maksu pankkitililtä, niin säästäminen on mahdollisimman helppoa. Lue lisää täältä.

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää