Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Koronajouluna suomalaiset hankkivat lahjansa verkkokaupasta tai supermarketista – noin joka kuudennella joulubudjetti pienenee

4.12.2020 - Talous

Poikkeuksellinen koronajoulu muuttaa suomalaisten tapoja hankkia lahjoja. Enemmistö sanoo pitävänsä joulubudjetistaan kiinni, mutta monella budjetti pienenee. Budjettejaan leikkaavilla vähennys on keskimäärin yli 260 euroa.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus-kyselyn mukaan suomalaisten joulunviettoon tulee muutoksia. Kyselyn yli tuhannesta vastaajasta 69 prosenttia sanoi käyttävänsä rahaa jouluun yhtä paljon kuin ennen. Sen sijaan 18 prosenttia kertoi pienentävänsä joulubudjettiaan vähintään jonkin verran.

Vain kolme prosenttia uskoo, että he käyttävät jouluun enemmän kuin ennen. Joka kymmenes vastaaja ei osannut kyselyn hetkellä arvioida, kuinka paljon he jouluun kuluttavat.

-Normalisoitumisen merkkejä on ilmassa. 18 prosenttia sanookin pienentävänsä joulubudjettiaan mutta kesälomalla 31 prosenttia kotitalouksista sanoi käyttäneensä rahaa normaalia vähemmän. Lomautukset ovat helpottaneet ja säästäminen on nostanut monien tilisaldoja, joten joulun viettoon on keskimäärin aika hyvät eväät, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

-Vuosi on kohdellut kotitalouksia hyvin eri lailla. Joka kymmenes sanookin joutuvansa leikkaamaan joulustaan yli satasen.

Keskimäärin kyselyn vastanneet arvioivat käyttävänsä jouluun kaikkiaan noin 470 euroa. Vaikka korona on kurittanut monen suomalaisen taloutta, keskimääräinen budjetti on jopa aavistuksen kasvanut.

LähiTapiolan vuosi sitten teettämässä vastaavassa kyselyssä keskimääräinen budjetti oli noin 460 euroa. Lue lisää viime vuoden joulubudjeteista täältä.

-Vuoden 2020 kyselyn perusteella koronavuosi ei olisi leikannut keskimääräisiä joulubudjetteja, päinvastoin. Keskimääräinen joulubudjetti on 470 euroa. Lapsettomat kertovat joulubudjetiksi keskimäärin 410 euroa ja lapsiperheet 640 euroa.

Osalla kuitenkin korona on heikentänyt taloutta ja se näkyy myös joulubudjeteissa. Kyselyyn vastanneista enemmän kuin joka kuudes sanoi vähentävänsä jouluun kuluttamaansa rahamäärää. Keskimäärin näillä suomalaisilla joulubudjetit pienenevät yli 260 euroa.

Verkkokaupan suosio kasvanut

Koronasta huolimatta joululahjat kuuluvat tiukasti suomalaisten jouluperinteeseen. Tänä jouluna joulushoppailu kaupoissa ei kuitenkaan ole monen suosiossa vaan lahjoja halutaan ostaa enemmän verkosta. Myös itse tehdyt joululahjat kiinnostavat.

Arjen katsaus-kyselyn mukaan suosituimpia lahjojen hankintapaikkoja ovat tänä jouluna supermarketit ja verkkokaupat. Erityisesti verkkokauppojen suosio on kasvanut selvästi viime vuoden kyselyyn verrattuna. Aiempaa useampi aikoo antaa tänä jouluna itsetehtyjä lahjoja.

Kysely on tehty lokakuussa, jolloin koronapandemian toinen aalto oli vasta nousemassa. On mahdollista, että lahjaostoja tehdään yhä enemmän esimerkiksi verkosta, kun tautitilanne on Suomessakin pahentunut merkittävästi ja useiden suomalaisten arkeen vaikuttavia rajoituksia on astunut voimaan.

- Lahjojen hankintatavassa koronavuosi näkyy selvimmin. Verkkokauppaa sanoo käyttävänsä 42 prosenttia, kun viime vuonna vastaava luku oli 34 prosenttia. Verkkokauppa nousee näin yhtä monien käyttämäksi pukinpajaksi kuin supermarketit.

Kyselyyn vastanneista hieman enemmän kuin joka kuudes ei aio antaa tänä vuonna joululahjoja lainkaan. Osuus on hieman pienempi kuin viime vuonna tehdyssä kyselyssä, jossa lahjahankinnoitta aikoi jäädä 19 prosenttia vastanneista.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on toteutettu 25.9.-1.10.2020. Kyselyyn vastasi yhteensä 1070 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää