Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Viisi vinkkiä lapsiperheen taloudenpitoon – puolitoista vuotiaan pojan äiti Anna-Maria hämmästyi, miten yksinkertainen niksi auttaa pitämään lapsiperheen ruokakulut kurissa

11.11.2020 - Talous

Anna-Maria palasi äitiysvapaaltaan takaisin töihin. Paluu on sujunut hienosti, mutta hoitovapaat pistävät perheen talouden koville. Katso, mitä Anna-Maria miettii lapsiperheen arjestaan nyt 1,5 vuotta lapsen syntymän jälkeen.

-Todella hyvin on mennyt. Pojan isä on nyt kotona loppuvuoden, joten vaihto on sujunut pojan kannalta helposti, Anna-Maria kertoo.

Anna-Marialle syntyi poika 1,5 vuotta sitten. Äitiysvapaan, vanhempainvapaan ja muutaman kuukauden hoitovapaan jälkeen Anna-Maria palasi töihin heinäkuussa. Katso Anna-Marian mietteitä ennen lapsen syntymää täältä. Lue Anna-Maria ajatuksista lapsen syntymän jälkeen täältä.

Äitiys- ja hoitovapaansa aikana Anna-Maria nautti lapsen hoidosta kotona, mutta sanoo perheen taloudelle vanhempien hoitovapaan olevan melkoinen kolaus. Kelan maksama hoitoraha on noin 340 euroa kuukaudessa. Se ei riitä perheen kuluihin mitenkään.

- Kyllä ennakkosäästäminen kannattaa, koska tulojen pudotus on niin raju. Kotihoidontuella ei esimerkiksi kateta edes asumiskuluja. Tosi moni tekee niin, että laittaa esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapaalle hoitovapaan ajaksi. Se toki auttaa omistusasujia, mutta ei vuokra-asujia, Anna-Maria sanoo.

- Vaikka tiesin ennakkoon tuen määrän, kuinka paljon rahasumma on, silti sinä päivänä, kun raha tuli tilille, sitä hämmästeli, että kuinka pieni summa on.

Tulojen rajusta pudotuksesta huolimatta Anna-Maria ei kadu hoitovapaataan hetkeäkään.

- Vaikka lapsen kotona hoitaminen aiheuttaa taloudellisia tappioita, se on kuitenkin vain rahaa. Tällainen mahdollisuus on vaan niin hienoa. Jos vaan muillakin on sellainen mahdollisuus, kehotan käyttämään. Hintalappua ei kannata yksistään miettiä vaan sitä mitä sillä myös saa.

Kulut kuriin ruokaostoksissa – lapsen tavarat yllättävän kalliita

Järjestelmällisenä ihmisenä Anna-Maria seuraa tarkasti perheensä menoja. Jokaiselle tärkeälle menoerälle on tili pankissa. Näin kuukausituloista voi suoraan siirtää summat esimerkiksi yhteiselle perheen kulutilille, henkilökohtaiselle säästötilille ja taloprojektia varten.

Hoitovapaan aiheuttama merkittävä tulojen pudotus perheen kokonaistuloissa tarkoittaa, että menoja on seurattava entistä tarkemmin. Myös tuleva talonrakennusprojekti nielee jo nyt aikaa ja euroja. Anna-Maria on miehensä kanssa saanut pankista asuntolainalleen lyhennysvapaata, mikä osaltaan helpottaa tulojen ja menojen tasaamista.

Anna-Maria on seurannut perheensä menoja syksyllä. Vertailu vuoden takaiseen seurantaan on yllätys: perheen menoissa ei ole kokonaisuutena tapahtunut suuria muutoksia, vaikka lapsi on kasvanut.

Yksittäisissä menoerissä muutamia yllätyksiä on myös. Vuosi sitten Anna-Maria tuskaili perheen ruokamenoja, joka oli selvästi suunniteltua suurempi. Huonosti nukkunut vauva valvotti vanhempia, eikä ruokien suunnitteluun riittänyt enää voimavaroja.

- Nyt olemme saaneet tätä paljon järkevöitettyä. Koronan vuoksi syömme molemmat vanhemmat kaikki ruuat pääosin kotona. Lisäksi meillä on lapsi, joka sattuu syömään lähes yhtä paljon kuin me aikuiset. Vaikka meillä on kolme henkeä taloudessa, kauppalasku on pysynyt lähes samana, Anna-Maria ihmettelee.

- Nyt lähestulkoon viikoittain tilaamme ruokamme kauppakassipalvelun kautta kotiin. Siinä tulee pakollakin suunniteltua, mitä ruokia viikolla syömme ja pystyy myös helpommin miettimään, mikä on kustannuksiltaan edullisinta ruokaa. Se on ollut iso muutos. Toki tilauksen tekemiseen menee aikaa, mutta niinhän sitä menisi ostosten keräämiseen kaupassakin.

Toinen yllätys on lapsen menot. Kun vuosi sitten Anna-Maria piti vauvan kuluja jopa yllättävän matalina, nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen.

- Muistan, että kun pikkuvauvan kohdalla yllätyin, miten vauvan vaatteet ja tarvikkeet olivat yllättävän halpoja ja vauvan pito on yllättävän edullista. Nyt yli yksi vuotiaan kanssa en enää koe niin. Haluan esimerkiksi, että vauvalla on kuravaatteet ja kumisaappaat ja muutenkin säähän sopiva vaatetus. Nämä vaatteet kuitenkin maksavat lähes yhtä paljon kuin aikuisten vaatteet, Anna-Maria sanoo.

- Lasten vaatteet ja kengät ovat yllättävän kalliita, vaikka niitä voi käyttää melko vähän aikaa lapsen kasvaessa niistä ulos. Onneksi nettikirppiksiltä saa hyviä lasten tuotteita edullisesti. Joskus vain on sellainen tilanne, että vaate tarvitaan heti.

Koronakevät ei ole tuonut Anna-Marian perheen elämään suuria muutoksia. Vanhemmat ovat toki nyt enemmän kotona ja töitä tehdään enemmän kotoa käsin. Korona on kuitenkin ollut yksi osoitus elämän yllättäväistä tapahtumista, joihin lapsiperheen taloudessa on syytä varautua.

-Olin jo aiemmin havahtunut siihen, että pitää olla puskurirahasto yllättäviä menoja varten. Mutta lapsen tulon jälkeen siihen on havahtunut vielä enemmän. Kun ei tiedä, mitä tapahtuu. Aina voi tulla joku yllättävä iso hankinta tai meistä aikuisista voi toinen joutua työttömäksi, elämän pitää silti jatkua, Anna-Maria sanoo.

Viisi vinkkiä perheen taloudenpitoon

  1. Laadi perheesi talousbudjetti. Lapsiperheessä perheen tulot ja menot kannattaa kirjata ylös. Perheen talousbudjetin kokoamisella saa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon rahaa tulee ja mihin sitä menee.
  2. Suunnittele menojasi. Perheen arkimenoista ison osan vie ruoka. Viikon ruokalistan suunnittelulla voi säästää jopa satoja euroja vuodessa. Hyvä suunnittelulla ja suunnitelmaa noudattamalla, kalliit heräteostokset jäävät tekemättä.
  3. Etsi vaihtoehtoja. Tarvittavia tavaroita tai palveluita ei kannata hankkia ilman vertailuja. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Tavaroita voi ostaa käytettynä ja kierrättää.
  4. Puskuroi talouttasi. Yllättäviä menoja varten kannattaa siirtää sivuun kuukausittain pieni summa. Puskurirahastoa on helppo hyödyntää, jos jokin iso hankinta tulee esiin tai perhe kohtaa jonkin muun taloudellisen kolhun.
  5. Säästä myös omaan ja perheesi tulevaisuuteen. Pitkäjänteinen säästäminen omia eläkepäiviä, perheen talouden turvaa tai omaa ja perheen suurta unelmaa varten kannattaa aina. Varautuminen pitkäjänteisesti tuo myös turvallisuuden tunnetta.


Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää