Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kysely: Runsas miljoona suomalaista leikkasi rahankäyttöään kesälomalla

4.9.2020 - Talous

Korona supisti monen suomalaisen lomabudjetteja kesällä. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus-kyselyn mukaan rahankäyttöä on vähennetty keskimäärin noin 740 euroa.

Koronapandemia vaikutti monen suomalaisen kesälomiin ja rahankäyttöön kesälomalla. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus-kyselyn mukaan noin joka kolmas kyselyyn vastannut kertoi käyttäneensä kesälomallaan hiukan tai selvästi vähemmän rahaa kuin aiempina lomina.

Peräti 12 prosenttia kyselyn vastaajista kertoi leikanneensa lomabudjettiaan selvästi. Naiset olivat miehiä varovaisempia rahankäytössään.

Koronakesä oli monelle suomalaiselle poikkeuksellinen. Moni vietti kesälomansa kotimaassa ulkomaan matkan sijaan. Useilla rahankäyttöön vaikutti myös lomautus tai irtisanominen. Myös uhka mahdollisesta työpaikan menettämisestä tai pitkästä lomautuksesta saattoi hillitä monen kesälomalaisen kulutushaluja.

-Kesäloma tuntuu menneen aika hyvin kuluttajien ennakkokaavailujen mukaan, sillä 34 prosenttia oli keväällä varautunut pienempään lomabudjettiin ja nyt 31 prosenttia sanoo rahaa todella kuluneen aiempaa vähemmän. Rahankäyttöä leikanneet ovat käyttäneet keskimäärin 740 eur vähemmän, kun keväällä ounasteltiin yli 900 euron leikkauksia. Kokonaisuudessaan tulosten perusteella kesästä ei ainakaan rahan puutteen vuoksi ole aivan niin köyhää tullut kuin ehkä pelättiin, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro analysoi kyselyn tuloksia.

Nummiaro uskoo, että kesän kulutuskori on varmasti myös muuttunut ulkomaan matkojen vaihtuessa kotipainotteiseen kuluttamiseen.

Vaikka iso-osa kyselyyn vastanneista sanoi vähentäneensä rahankäyttöään kesällä, enemmistöllä rahaa kului lomalla aivan viime vuosien malliin. Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia vastasi, että he kuluttivat kesällä yhtä paljon kuin aiemminkin.

Jonkin verran suomalaiset ovat matkailleet kotimaassakin. Tilastokeskuksen heinäkuun tilastojen mukaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät 2,2 prosenttia viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Tammi-heinäkuun osalta vähennys on ollut huomattavasti suurempi, 29,8 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

-Mielenkiintoista nähdä, kerääkö koronatauko matkakuumetta, jonka rokote viimein vapauttaa, vai syntyykö uusia lomaperinteitä kotimaan puuhien parissa. Esimerkiksi mökkeily tai kotimaan automatkailu voivat kasvattaa suosiotaan.

Hieman enemmän kuin joka kymmenes LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn osallistunut kertoi käyttäneensä enemmän rahaa kesällä kuin aiemmin.

Rahankäyttö väheni keskimäärin noin 740 euroa

Huoli koronaviruksen leviämisestä saivat monet lomailemaan kotonaan tai oleilemaan mökillään tiiviisti perhepiirissä. Osalla runsas mökkeily tai kotona lomailu on saattanut lisätä haluja laittaa kotiaan kuntoon tai aloittaa siirretty remontti mökillä. Tämä on voinut lisätä rahankäyttöä.

Isolle osalle tiivis paikallaanolo on kuitenkin merkinnyt aiempaa pienempää kulutusta. Rahankäyttönsä vähentymistä arvioineilla keskimääräinen vähennys oli 740 euroa. Kyselyssä enemmän kuin joka viides ei osannut arvioida, paljonko heidän rahankäyttönsä oli vähentynyt.

Rahankäyttöään lisänneillä keskimääräinen lisäys oli noin 590 euroa. Vain seitsemän prosenttia ei osannut arvioida, paljonko heidän kulutuksensa oli kasvanut lomallaan.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyn haastattelut on kerätty Galllup Kanavalla 1-9. elokuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1068 henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää