Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mökillä sattuu kaatuessa ja rempatessa – liukkaat paikat, vanhat koneet ja kiipeily aiheuttavat vaaroja

1.7.2020 - Terveys

Mökkeilijän tyypillisiä tapaturmia ovat erilaiset liukastumiset, kaatumiset sekä ulkotöissä tulleet vammat. Toisinaan myös vanhat koneet tai vesi voivat yllättää. Lääkärin mukaan alkoholin käyttö lisää mökkeilijän tapaturmariskiä eniten.

Koronakevään poikkeusaika sai monet suuntaamaan mökille jo alkukesästä, ja myös mökkien osto ja vuokraus on käynyt tänä kesänä vilkkaana. Vieraassa majapaikassa tai jokakesäisessä lomakohteessakin voi sattua monenlaisia vahinkoja. LähiTapiolan asiantuntija Henrik Ekmanin mukaan mökkeilijän yleisimpiä tapaturmia ovat erilaiset liukastumiset ja kaatumiset.

- Ulkoilmassa liukas tai epätasainen maasto saattaa yllättää. Liukastumisia sattuu esimerkiksi mökin terassilla ja sateen tai sammalen liukastamilla pihapoluilla. Myös metsäkävelyllä tai pihatöissä tasapaino voi pettää. Usein kaatumiset eivät ole kovin vakavia, mutta huonolla tuurilla voi tulla murtumia tai kipeitä venähdyksiä tai revähdyksiä.

Mökillä tehdään usein ulkotöitä, jotka eivät ole kotoa tuttuja: rännien puhdistusta, laiturin korjausta, pusikon raivausta tai polttopuiden pilkkomista. Monella on lähes aina jokin nikkarointiprojekti käynnissä.

- Putoamisia tikapuilta tai työtasoilta sattuu silloin tällöin. Lisäksi vanhoihin työvälineisiin liittyy riskejä: ne ovat voineet periytyä mökille jo vuosikymmeniä sitten, eivätkä ole enää parhaassa terässä. Ennen käyttöä kannattaa aina varmistaa, että työkone toimii kuten pitää eivätkä esimerkiksi terät pääse lipsahtamaan tylsyyden takia. Suojavarusteet auttavat välttämään vammoja myös mökillä.

Luonnonhelmassa vaaroja vältellen

Mökillä kesän lämpö ja luonto hellivät lomanviettäjää, mutta asiantuntijat suosittelevat myös varautumaan niihin liittyviin riskeihin. Helteellä pää ja iho on hyvä suojata auringonpistosten ja -polttamien varalta. Myös lämpöhalvausta kannattaa varoa. Jotkut voivat myös olla erityisen herkkiä hyönteisten pistoille.

- Sesonkiin kuuluu toki myös liikkuminen veden äärellä. Aika ajoin näkee vakavia loukkaantumisia esimerkiksi vesihiihtoa tai muita vesiaktiviteetteja kokeiltaessa. Vesi on yllättävän kova elementti, jos siihen iskeytyy kovalla vauhdilla. Myös pinnan alla piilossa olevat kivet ja muut esineet aiheuttavat silloin tällöin tapaturmia, sanoo Ekman.

Lääkäri kannustaa varaamaan mökille sen verran lääkkeitä ja ensihoitovälineitä, että niillä pääsee hyvään alkuun, jos päivystykseen on pitkä matka.

- Isompien vammojen, kuten nikkaroinnissa tulevien syvien haavojen, varalta on hyvä olla olemassa toimintasuunnitelma. Tapaturman sattuessa kannattaa aina varmistaa, ettei lisävahinkoja pääse syntymään ja sulkea mahdolliset laitteet. Verenvuoto olisi tärkeä saada tyrehtymään nopeasti. Jos vamma vaikuttaa vakavalta ja kaipaa nopeasti lisää apua, kannattaa soittaa hätänumero 112:een, sanoo LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelun lääkäri Niklas Höglund.

Avun saamista voi myös ennakoida.

- Ennen maastoon lähtemistä on viisasta kertoa reittisuunnitelmasta muille ja varmistaa, että kännykässä on riittävästi akkua, sanoo Höglund.

Juomat vasta rempan ja jumpan jälkeen

Lääkäri Höglundin mukaan mökkiläisen suurin tapaturmariski liittyy alkoholiin.

- Useimmat vammat ja vauriot tapahtuvat alkoholin käytön yhteydessä tai sen vaikutuksen alaisena. Juhlajuomaa on mukava nauttia hyvässä seurassa ja kesästä nauttien, mutta kannattaa muistaa pysytellä kohtuudessa ja jättää rakennusprojektit ja urheilusuoritukset toiseen hetkeen.

Kaikkiaan ennakoimalla pärjää hänen mukaansa mökillä pitkälle.

- Muistetaan laittaa aurinkorasvaa iholle, huolehtia nesteytyksestä, käyttää oikeita varusteita ja laatia suunnitelma mahdollisen vahingon varalle. Ennalta varautumalla hätätilanteessakin on helpompi toimia, sanoo Höglund.

Tarkista lääkekaappi ja näin autat tapaturmissa

  • Lääkekaapin sisältöä kannattaa peilata mahdollisiin riskeihin: Mitä kaikkea mökillä voi sattua? Mitä harrastetaan? Kuinka pitkä matka on päivystykseen?
  • Tapaturmien varalta lääkekaappiin on hyvä varata esimerkiksi sidetarpeita, haavanpuhdistusainetta, kylmäpakkaus ja särkylääkettä. Antihistamiini ja hydrokortisonivoide auttavat erinäisiin allergisiin reaktioihin, hyönteisten puremiin ja auringonpolttamiin. Muista myös punkkipinsetit.
  • Palovammoissa tärkeää on vaurioalueen viilentäminen. Siinä toimii viileä vesi.
  • Hätätilannetta varten tarkista mökin tarkka sijainti. Puhelimeen on hyvä ladata ennalta Hätäkeskuslaitoksen 112-sovellus.
  • LähiTapiolan terveys-, sairauskulu-, tapaturma- tai matkavakuutusasiakkaana voit sairauden tai tapaturman sattuessa olla yhteydessä TerveysHelppi-etälääkäripalveluun. Palvelussa sairaanhoitajat ja lääkärit vastaavat yhteydenottoihin joka päivä kello 7–23. Tarvittaessa sinut ohjataan lääkärin vastaanotolle. TerveysHelppi-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi App Storesta tai Google Play Storesta.
  • Tapaturman ja sairauden hoitokuluja korvataan tapaturma- ja sairauskuluvakuutuksista. Matkavakuutus ei ole voimassa omalla mökillä, mutta se tarjoaa turvaa esimerkiksi tuttavan tai vuokramökillä.