Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kesälomat uusiksi? Katso, miten korona muutti kahden perheen lomasuunnitelmat

26.6.2020 - Talous

Iso osa suomalaisista lomailee tänä kesänä kotimaassa. Ulkomaan reissut on peruttu ja moni joutuukin tyytymään lomailuun kotiseudun ympäristössä. Sekä Wickholmien että Puotisten kesälomasuunnitelmat menivät uusiksi. Katso, he aikovat lomailla.

Koronapandemia muutti useimpien suomalaisten kesäsuunnitelmat. Suunnitellut ulkomaanmatkat on useimmilla lomalaisilta peruttu ja katseet on käännettävä kotimaahan.

Moni suuntaa nyt mökille. Suunnitelmissa voi olla patikkaretki kansallispuistossa, pyöräretki saaristossa tai muutaman yöpymisen autokierros. Moni tyytyy olemaan ihan kotona ja vierailemaan kotiseudun lähilomakohteissa. Voit lukea suomalaisten muuttuneista kesälomasuunnitelmista enemmän täältä.

Sipoolaisen Wickholmin perheen kesälomasuunnitelmat menivät myös uusiksi. Perheen piti lähteä viettämään anopin syntymäpäiviä Kreikkaan, mutta matka peruuntui koronan vuoksi.

-Loma on muuttunut siten, että meillä on perheen kanssa yhteistä lomaa vain viikko. Sen viikon aikana tehdään pieniä päiväretkiä, mutta mitään pidempiä reissuja ei tänä kesänä tehdä, perheen isä Toffe kertoo.

Toffen mielestä ulkomaan matkan peruuntuminen ei ole valtava pettymys. ”Kotimaassakin on voi nähdä ja kokea asioita, mutta olisihan se ollut mukava nähdä uusiakin paikkoja”. Kreikka-matkasta säästyneille rahoille löytyy nyt muuta käyttöä.

- Sitä käytetään nyt kunnostusprojekteihin kotona.

Wickholmit ovat innokkaita veneilijöitä. Joka vuosi useamman lomaviikon he ovat viettäneet veneillen. Muun muassa burgerit Houtskarissa ovat kuuluneet perheen lomaohjelmaan. Nyt kun yhteistä lomaa on vain viikko, pidempään veneretkeen ei ole mahdollisuutta.

-Veneellä käymme varmaan Porvoossa ja ehkä toisena päivänä Helsingissä. Autolla ehkä käymme jossain muussa kaupungissa, mutta siinä meidän lomasuunnitelmamme nyt ovat.

Katso video Wickholmin perheen muuttuneista lomasuunnitelmista.


”Isolla perheellä matkustaminen voi olla kallista, mutta aina voi soveltaa”

Puotisten kesälomasuunnitelmat menivät kertaheitolla uusiksi koronan vuoksi. Moneksi viikoksi suunniteltu kesälomareissu Espanjaan peruuntui ja lomakohteeksi valikoitui Airisto.

-Onhan se nyt melkein sama asia, perheen äiti Eija sanoo nauraen.

Eijan mukaan koronakevään vaikutukset perheen taloudessa ovat näkyneet erityisesti ruokamenojen kasvuna. Viisihenkisen perheen ruokamenot ovat kasvaneet, kun työpaikka- ja kouluruokailut ovat jääneet väliin kaikki ollessa kotona.

Toisaalta taas autoiluun liittyvät kulut ovat pienentyneet, kun liikkumista on ollut vähemmän.

Kesälomasuunnitelmien muuttuminen Espanjan helteistä Suomen suveen näkyy Eijan mukaan perheen lomabudjetissa. Suomessa lomailu on isolle joukolle kallista.

-Joutuu sitten soveltamaann, mutta pienellä vaivalla löytyy aika erilllaisia ja kohtuuhintaisiakin kohteita, Eija sanoo.