Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Korona pisti suomalaisten kesälomasuunnitelmat uusiksi – vain kolmannes leikkaa kesälomabudjettiaan

20.5.2020 - Talous

Peräti 2,8 miljoonaa suomalaista sanoo joutuneensa muuttamaan kesälomasuunnitelmiaan koronan takia. Testaa, ovatko sinun lomasuunnitelmasi muuttuneet yhtä paljon kuin muiden suomalaisten.

Koronaepidemia laittoi suomalaisten kesälomasuunnitelmat uusiksi. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn mukaan peräti 68 prosenttia sanoo koronaepidemian rajoittavan heidän kesälomasuunnitteluaan. Joka neljännen suunnitelmiin koronalla ei ole ollut mitään vaikutusta.

Kesälomasuunnitelmat ovat menneet uusiksi erityisesti lapsiperheissä, suurituloisilla ja pääkaupunkiseudulla asuvilla. Neljä viidestä lapsiperheestä sanoo koronan rajoittaneen heidän lomasuunnitteluaan. Sama määrä on yli 85 000 ansaitsevia, joilla kesälomasuunnitelmat ovat menneet uusiksi. Kolme neljästä Suur-Helsingin alueella asuva sanoo joutuneensa muuttamaan suunnitelmiaan.

Monen lomasuunnitelmiin kuluneet ulkomaanmatkat ovat nyt jäissä. Suunnitelmiaan muuttaneista peräti puolet sanoo vähentävänsä juuri ulkomaanmatkailua tänä kesänä. Vähennykset osuvat myös festareihin ja muihin suuriin yleisötapahtumiin, joita iso osa suomalaisista aikoo välttää tänä kesänä.

Kysely on tehty maalis- ja huhtikuun vaihteessa, jolloin hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelmat eivät olleet vielä tiedossa. Kesäkuun alusta hallitus on päättänyt höllentää muun muassa kokoontumisrajoitusta kymmenestä henkilöstä viiteenkymmeneen henkilöön. Yli 50 henkilön ja enintään 500 henkilön tilaisuuksia on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin.

-Tänä kesänä joutuu miettimään, mitä saa tehdä, mitä uskaltaa tehdä ja mitä on varaa tehdä. Kyselyn perusteella noin 25 prosenttia lomailee niin kuin haluaa tai niin kuin aiemmin on ollut tapana. Noin 35 prosenttia joutuu rajoittamaan lomanviettoaan, mutta muista syistä kuin rahan takia. Mutta suurimmalla osalla eli noin 40 prosentilla lomasuunnitelmat laimenevat osin myös taloudellisten syiden vuoksi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Noin joka kolmas sanoo vähentävänsä myös vierailuja turistikohteissa, museoissa tai huvipuistoissa. Yllättävää on, että 27 prosenttia vastanneista vähentää myös kotimaanmatkailua. Sen sijaan mökkilomista tinkii vain 13 prosenttia vastanneista.

Lomabudjetti muuttuu vähemmistöllä

Lomasuunnitelmamuutoksista huolimatta suomalaisten rahankäyttöön muutoksilla näyttää olevan vähemmän vaikutusta. Arjen katsaus –kyselyssä vain joka kolmas ilmoitti pienentävänsä kesälomabudjettiaan koronaepidemian vuoksi. Puolet yli tuhannesta vastaajasta ei sen sijaan aio supistaa budjettiaan. Joka kuudes vastaaja ei vielä osannut sanoa, mitä budjetilleen tapahtuu.

Lomabudjettiaan leikkaavista puolella leikkaukset osuvat 250-1500 euron välimaastoon. Keskimäärin vastanneilla leikkaus on yli 900 euroa.

-On ollut pakko uudistaa, esimerkiksi etätyötä, nettiostoja ja arjen budjetointia. Samalla asenteella monet joutuvat miettimään kesälomaakin ja hakemaan virikkeitä pienemmillä liikkeillä. Kesä on joulun jälkeen toinen iso suomalaisten kulutuksen kasautuma, joten säästöpotentiaalia se sisältää, Nummiaro sanoo

Suurituloisilla budjettileikkaukset ovat suurempia kuin pienituloisilla. Lapsettomissa suomalaisperheissä keskimääräinen kesälomabudjetti supistuu suurin piirtein samaa luokkaa kuin kyselyn suomalaisilla keskimäärin. Sen sijaan kahden lapsen perheissä budjettileikkaus on perheiden arvioiden mukaan keskimäärin yli tuhat euroa.

LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on toteutettu 27.maaliskuuta ja 2. huhtikuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 1 196 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Virhemarginaali on +/- 2,9 prosenttiyksikköä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää