Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Korona aiheutti jo muutamassa viikossa tuhansien eurojen tulomenetyksen – monelta varapuskurit jo syöty

30.4.2020 - Talous

Suomalaiset ovat arvionsa mukaan kärsineet keskimäärin yli tuhannen euron tulonmenetykset koronakriisin ensimmäisten viikkojen aikana, ilmenee LähiTapiolan teettämästä kyselystä. Ongelmat ovat monissa perheissä suuria, sillä pahan päivän puskuritkin on jo käytetty loppuun.

Iso lomautus – ja irtisanomisaalto on jo pyyhkinyt yli Suomen. Koroepidemian aiheuttaman talouden jarrutuksen vuoksi moni yritys on ajautunut lomauttamaan tai jopa irtisanomaan henkilökuntaansa. Suuriin ongelmiin ovat joutuneet myös yrittäjät, joiden tulolähteet ovat ehtyneet rajoitustoimien ja kysynnän hiljenemisen seurauksena.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn mukaan suomalaisista enemmän kuin joka kuudes sanoo kärsineensä tulonmenetyksistä koronakriisin seurauksena. Kantar TNS:n tekemä kysely on toteutettu 27.maaliskuuta ja 2. huhtikuuta välisenä aikana, jolloin koronakriisi oli koetellut suomalaisia vasta kolmisen viikkoa. Kyselyyn vastasi 1 196 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Virhemarginaali on +/- 2,9 prosenttiyksikköä.

Suomalaisten arvio tulonmenetyksistään on ollut keskimäärin runsaat 1100 euroa. Yrittäjät ja yksityiset ammatinharjoittajat ovat kärsineet eniten. He arvioivat tulojensa menetyksen olevan yli 2200 euroa. Vähiten ovat menettäneet ne, joilla tulovirta on säilynyt ennallaan esimerkiksi eläkkeen, työttömyyskorvauksen tai opintorahan vuoksi.

-Rajoitukset pysäyttävät talouden rattaat, kunnes terveyskriisi on helpottanut. Kuin järistys tekisi railon, mutta sen syvyys ei ole niin kohtalokasta, kunhan silta ylettää tukevalle puolelle. Todellinen vaara on tilanteen pitkittyminen. Rahat loppuvat niin yrityksissä, joilla ei enää ole asiakkaita, kuin perheissä, joilta vähenevät työt. Paluu normaaliin on varmasti kaikkien toiveissa, mutta etenkin tulonmenetyksiä kärsineillä toive on suuri. Tukitoimet pyrkivät rakentamaan siltaa yli pahimman vaiheen, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Tulojen menetykset aiheuttavat väistämättä kotitalouksille ongelmia. Oman talouden hallinta vaikeutuu. Monet ratkaisevat ongelmaa vähentämällä kulutustaan. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamus –tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista kertoi vähentäneensä kulutustaan vähintään jonkin verran.

Myös pahan päivän varalle kerätyt puskurit ovat nyt tarpeen, jos kotitalouden tulot pienenevät. LähiTapiolan Arjen katsaus kyselyn mukaan noin joka kymmenellä suomalaisella ei ole puskureita lainkaan. Osalla puskurit ovat pienet, että ne riittävät vain lyhyeksi aikaa. Lue lisää puskureista täältä.

Kyselyn perusteella joka kolmannella puskurit alkavat olla syöty.

-Koronakriisin alkumetrit jo paljastavat oman talouden varautumisen puutteet. Pahan päivän puskurit on selvästi mitoitettu enemmän menoyllätysten kuin pitkäkestoisten tulonmenetysten varalle. Maaliskuun loppuun mennessä kolmasosalta puskurit on jo syöty tai niitä ei ollut olleenkaan. Pienituloisilla (bruttotulot alle 20 000 eur/vuosi) tulonmenetykset ovat keskimääräistä pienemmät (340 euroa), mutta niin ovat kertyneet puskuritkin, ja heillä noin puolella puskurit ovat kyselyn perusteella jo ehtyneet, Nummiaro sanoo.

-Tulojen ja menojen tasapainotus tapahtuu useimmilla kulutusta vähentämällä, lainan lyhennyksiä lykkäämällä, velkaantumalla tai muiden varojen kuin ”pahan päivän” puskurien käytöllä. Eläkesäästöistä tai lomakassasta osa voi ehkä vipata itselleen lisäjoustoa. Todella monelta puskurit ja säästöt nyt nollataan, ja lisäksi totutusta elintasosta tinkimällä joudutaan repimään loput tasapainotuksesta. Voi hyvin olla, että koronaa seuraa säästämisen aikakausi, jolloin kulutuksen rajoittamista jatketaan rajoituksien päätyttyäkin ja aiemmin vajaat puskurit täytetään piripintaan.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää