Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Koronavirusepidemian vaikutus talouteen on valtava – osakemarkkinoilla kannattaa katsoa laatuyhtiöitä

27.3.2020 - Talous

Koronavirusepidemia tulee painamaan Suomen taloutta selvästi. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaron mukaan vaikutus on finanssikriisin luokkaa. Osakejohtaja Janne Yliheikkilä kertoo, mitä yhtiöitä osakemarkkinoilla on nyt hyvä painottaa.

Osakekurssit ovat heiluneet voimakkaasti koronaepidemian vuoksi. Kurssilasku lähentelee jo historiallisen suuria lukuja, mutta vielä ei olla kaikkien aikojen ennätysluvuissa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoi LähiTapiola Varainhoidon sijoituswebinaarissa 25. maaliskuuta epidemian vaikuttavan myös talouskehitykseen huomattavasti. Katso koko webinaaritallenne täältä.

- Nyt voidaan jo sanoa, että ensishokki tulee olemaan valtava. Se tulee olemaan suurempi kuin hyvin muistissa vielä oleva finanssikriisi 2008 ja 2009. Epävarmuus on nyt merkittävää. Voi arvioida, että Suomen talous tulee voimakkaasti alas nyt vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mutta sitten alkaa toipuminen, Nummiaro arvioi.

Talouskehityksen näkymät ovat erittäin sumeat. Nummiaron mukaan Suomen taloudella on kolme mahdollista kehityssuuntaa. On mahdollista, että Suomen talous toipuu jyrkän laskun jälkeen v-mallisesti takaisin entiselle kehitysuralleen. On myös mahdollista, että talous toipuu mutta kokee uuden laskun virusepidemian toisen aallon seurauksena. Kolmas vaihtoehto on, että talous alkaa toipua mutta toipuminen hidastuu. Muun muassa yritysten mahdolliset konkurssit sekä työttömyyden lisääntyminen voivat nostaa ihmisten säästämisastetta.

Lue LähiTapiola Varainhoidon ekonomistien arvioista koronakriisistä ja sen talous- ja markkinavaikutuksista täältä.

Katse isoihin ja laatuyhtiöihin

Osakemarkkinoille koronaepidemia on ollut raju isku. Kurssit ovat laskeneet ympäri maailmaa rajusti. LähiTapiola Varainhoidon osakejohtaja Janne Yliheikkilä sanoo, että vielä lasku ei ole aivan ennätyssuuri. Esimerkiksi finanssikriisissä kurssit laskivat vielä enemmän.

-Täytyy pitää mielessä, että viime vuosi oli osakemarkkinoilla erinomainen. Nyt osakemarkkinat ovat korjanneet sitä nousua alas. Koronakriisiin lähdettäessä osakkeet eivät olleet mitenkään erityisen halpoja, Yliheikkilä muistuttaa.

Huomionarvoista koronakriisissä on, että se on painanut kursseja hyvin laaja-alaisesti. Kun finanssikriisissä suurimpia kärsijöitä olivat muun muassa pankkiosakkeet, nyt iskuja ovat saaneet lähes kaikki toimialat. Lue lisää osakemarkkinoiden kehityksestä karhumarkkinoissa täältä.

Osakkeiden valtava myyntiaalto on hermostuttanut monet sijoittajat. Moni kysyy, kannattaako osakemarkkinoilla yhä pysyä ja mihin nyt kannattaa sijoittaa. Yliheikkilä neuvoo katsomaan laatuyhtiöitä ja suurempia yhtiöitä.

- Kannattaa katsoa myös defensiivisiä yhtiöitä, kuten terveydenhuollon sekä julkishyödyke- ja päivittäistavarayhtiötä. Myös teknologiayhtiöt pärjäävät nykyään hyvin, kun ne tuottavat hyvin kassavirtaa ja niillä on vahvat taseet.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää