Markkinasäikähdyksissä kannattaa pitää jäitä hatussa – näin ekonomisti neuvoo sijoittajaa

11.3.2020 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Koronaviruksen vaikutukset talouteen ovat vavisuttaneet osakemarkkinoita ympäri maailmaa viime viikkoina. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoi, miten sijoittajan kannattaa toimia.

Koronavirus on pelästyttänyt sijoittajat lähes joka puolella maailmaa. Virus ja sen aiheuttamilla massiivisilla varotoimilla on ollut talouden toimeliaisuutta jarruttava vaikutus. Talouden asiantuntija uskovat, että etenkin viruksen alkulähteillä Kiinassa talouden vireys hidastuu selvästi ainakin alkuvuoden osalta.

LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa tiistaina 10. maaliskuuta keskusteltiin sijoittamisen sudenkuopista. Katso koko webinaaritallenne täältä.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan koronaviruksen kaltaisissa markkinapaniikeissa sijoittajan turvana toimivat pitkäjänteisyys ja hajautus.

-Tällaisissa tilanteissa kannattaa muistaa, että on liikkeellä pitkäjänteisesti ja että salkku on hyvin hajautettu. Sijoitussalkussa kannattaa olla muitakin sijoituksia kuin vain osakesijoituksia, Nummiaro sanoo.

Pitkäjänteisyys osakemarkkinoilla on tärkeää. Nummiaro muistuttaa, että esimerkiksi Yhdysvaltain markkinoilla on joka neljäs vuosi tappiollinen. Sen sijaan viiden vuoden periodilla tappiollisia periodeja on enää vain yksi kymmenestä. 15 vuoden periodilla tappioperiodit ovat käytännössä hävinneet.

- Kolmantena kannattaa muistaa sijoittamisen säännöllisyys. Kuukausisäästäjälle on tärkeää jatkaa sitä mitä on tehnyt tähänkin asti.

Markkinapaniikeissa heilahtelut ovat usein suuria niin ylöspäin kuin alaspäin. Nopeasti markkinan mukana elävä sijoittaja helposti poistuu markkinoilta juuri silloin, kun paniikki on suurimmillaan. Samalla sijoittaja menettää hyvät ostomahdollisuudet ja eikä ehdi mukaan koviin nousupäiviin. Alkuperäisessä sijoitussuunnitelmassa kannattaa Nummiaron mukaan pitäytyä.

Sijoittamiseen kuuluu riskinotto. Riskisemmissä sijoituskohteissa, kuten osakkeissa hintaheilahtelut voivat olla suuriakin. Koronan kaltaiset uhkatekijät aiheuttavat sijoittajissa suurta huolta ja helposti saavat aikaan isonkin myyntiaallon.

LähiTapiolan Private Bankingin myyntijohtaja Ilkka Tuomisen mukaan hätiköidysti tehdyt sijoituspäätökset niin ostot kuin myynnitkin voivat osoittautua sijoittajalle ongelmallisiksi.

- Voisin kuvitella, että ne jotka ovat tehneet sijoitusratkaisuja koronaviruksen alla, ajattelevat nyt, että olipa huono sijoitusratkaisu. Tosiasia kuitenkin on, että ratkaisun tekemisestä on kulunut vasta muutama viikko. Sijoittajan on hyvä ymmärtää sijoituspäätöksiä tehdessään sijoitusratkaisun tarjoaman tuottomahdollisuuden mutta myös sen sisältämät riskit. Lisäksi on huomioitava sijoitusratkaisun vaatima sijoitusaika, Tuominen sanoo.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää