Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Yksinkertainen, mutta epäsuosittu neuvo tarjoaisi monille välittömiä terveyshyötyjä, parantaisi unenlaatua ja ennustetta elää pidempään

26.2.2020 - Terveys

Suomalaiset kuluttavat yli 10 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Vaikka alkoholi tunnetusti lisää lukuisten sairauksien riskiä, vain 11 % suomalaisista haluaisi vähentää alkoholin käyttöään. Vanha käsitys yhdestä lasista terveellisenä tapana, ei saa tukea tuoreista tutkimuksista. Vähentämällä omaa alkoholinkäyttöä voi saavuttaa välittömiä terveyshyötyjä.

LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimuksen mukaan suomalaiset haluaisivat muuttaa monia elintapojaan, mutta melko harva on kiinnostunut vähentämään alkoholin käyttöä (11 % vastaajista).

- Alkoholin käyttö koetaan harvoin ongelmaksi, kunnes se on sitä myös lähipiirille tai kunnes jokin liitännäissairaus puhkeaa. Ajoittain on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään omaa juomiskäyttäytymistä. Kuten muidenkin elintapojen osalta, myös pienet muutokset alkoholin kulutuksessa ovat hyödyllisiä terveydelle eli kannustaisin kaikkia tarkastelemaan rehellisesti omaa alkoholinkäyttöä ja ainakin pyrkiä vähentämään kokonaiskulutusta annos kerrallaan, kertoo LähiTapiolan terveyspalveluiden johtaja ja lääketieteen tohtori Jani Tikkanen.

THL:n mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 10,4 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2018.

- Mitään turvarajaa ei ole olemassa sille, mikä olisi terveellinen määrä alkoholille. Reilu vuosi sitten julkaistussa laajassa analyysissä osoitettiin, ettei yleisesti uskottu yhden lasillisen nauttiminen edistä terveyttä. Tieteellisesti arvioituna alkoholi on yksiselitteisesti terveydellinen haitta ja esimerkiksi Oulussa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että alkoholi on huomattava taustatekijä myös sydänperäisesti äkkikuolleilla henkilöillä, Tikkanen kertoo.

Varsinaisia alkoholisairauksia ovat muun muassa eri myrkytystilat ja alkoholimaksasairaudet, mutta alkoholi aiheuttaa myös muun muassa syöpää ja sydänsairauksia, sekä tapaturmaisia ennenaikaisia menehtymisiä. Tikkasen mukaan alkoholin vähentämisellä on huomattavan paljon erilaisia terveyshyötyjä.

- Alkoholin käytön vähentäminen tuo välittömiä terveyshyötyjä muun muassa parantuneen unen suhteen, mutta etenkin pitkän ajan yli vähentäminen parantaa terveydentilaa ja ennustetta elää terveenä pitkään. Ehkä suotuisimmat vaikutukset kohdistuvat verenpaineen ja painon laskuun, sillä alkoholi on myös erittäin energiarikasta ja nykyisellään yksi merkittävä kansan lihottaja, Tikkanen listaa alkoholin vähentämisen hyötyjä.

- Eräs uunituore tiedejulkaisu myös osoitti, että yksin alkoholin vähentäminen eteisvärinäpotilailla oli todella tuloksekas hoito jo itsessään estämään uusia rytmihäiriökohtauksia, mikä konkretisoi hyvin käytön vähentämisen välittömiä ja pitkän aikavälin hyötyjä myös elämänlaatuun.

Tutkimusviittaukset mainintajärjestyksessä:

  • Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet 2018;392:1015–35.
  • Blood alcohol in victims of sudden cardiac death in northern Finland. Europace. 2016;18:1006-9.
  • Characteristics of subjects with alcoholic cardiomyopathy and sudden cardiac death. Heart. 2019 Epub ahead of print.
  • Alcohol Abstinence in Drinkers with Atrial Fibrillation. New England Journal of Medicine. 2020;382:20-28.

Vakuuta tärkein eli itsesi ja läheisesi

Jos elämä yllättää ikävästi, on tärkeää voida keskittyä täysillä paranemiseen. Sen lisäksi, että sairaus tai tapaturma tuovat mukanaan terveyshuolia, on niillä usein myös vaikutuksia talouteen.

Laske hinta ja osta