Dennis-myrskyn tuhot pääosin paikallisia – vahinkoja erityisesti Pohjanmaan rannikkoseudulla

17.2.2020 - Turvallisuus

LähiTapiola LokalTapiola

Dennis-myrskyn aiheuttamat tuhot ovat jääneet toistaiseksi hyvin paikallisiksi. LähiTapiolan alueyhtiöistä vain Pohjanmaan alueella on kärsitty enemmän katkenneista puista. Lue, miten voit toimia myrskyvahinkojen jälkeen.

Sunnuntaina riehunut Dennis-myrsky katkoi puita ja sähkölinjoja etenkin Pohjanmaalla. Myrskytuhot ovat kuitenkin jääneet paikallisiksi.

LähiTapiola Pohjanmaan korvausjohtajan Åsa Kronlundin mukaan Vaasan ja sen lähiseuduilla myrsky on tehnyt jonkin verran tuhojaan. Vahinkoilmoituksia on tehty muun muassa kaatuneista puista ja peltikattojen irtoamisista.

-Toistaiseksi on ilmoitettu yksittäisistä vahingoista. Aamulla radiossa kerrottiin, että pelastuslaitoksella on ollut yön aikana nelisenkymmentä tapausta myrskyyn liittyen. Suurin osa vahingoista on koskenut kaatuneita puita, mutta mitään vakavampia vahinkoja ei ole ilmoitettu, Kronlund sanoo.

Myrsky riehui voimaikkaimmin noin puolenyön tietämillä. Myrskytuulet puhalsivat rajusti erityisesti rannikkoseuduilla Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä. Myrsky katkoi sähkölinjoja katkaisten myös sähköt yli 10 000 kotitaloudelta.

Puuskainen tuuli jatkuu osassa Suomea myös maanantaina, mikä voi aiheuttaa vielä tuhoja.

Useilla LähiTapiolan alueyhtiöiden toimialueilla myrskytuhot ovat toistaiseksi jääneet vähäisiksi. Useat alueyhtiöt kertovat, että vahinkoja on ilmoitettu hyvin vähän. Vahinkoilmoituksia voi kuitenkin tulla lisää, kun vapaa-ajanasunnoilla on käyty tarkistamassa tilanne.

Miten toimia myrskyvahingon jälkeen?

 • Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta, sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
 • Otettuasi kuvat, aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian lisävahinkojen välttämiseksi. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Sähkölinjoille kaatuneita puita ei kannata yrittää raivata itse. Pyydä tarvittaessa apua puunraivaukseen ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
 • Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
 • Vapaa-ajan asunnolla on hyvä käydä tarkistamassa myrskyn aiheuttamat vahingot, jotta tarvittaessa pystyy estämään lisävahingot. Tarvittaessa voi hälyttää jonkun tuttavan tai naapurin tarkistamaan vahinkoja.
 • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.
 • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastella vahinkoa paikan päällä.
 • Vahinkoilmoituksen voit tehdä helposti verkossa.
 • Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.
 • Matkavakuutuksesta voi hakea korvausta myrskyn aiheuttamasta matkan peruuntumisesta, matkan keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä
  • ennalta varatun matkan peruuntumisesta tai matkan keskeytymisestä, mikäli myrskyvahinko on aiheuttanut merkittävää aineellista vahinkoa omaisuudelle ja vahingon kuntoon saattaminen vaatii läsnäoloa vahinkopaikalla
  • matkalta myöhästymisestä, kun matkalla käyttämäsi yleinen kulkuneuvo on myöhässä myrskyn vuoksi ja tästä syystä myöhästyt ennalta varatulta jatkoyhteydeltä
 • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.