Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Joulu on heittämällä suomalaisten kallein juhlapyhä – lähes joka kymmenes suomalainen kuluttaa jouluun yli tuhat euroa

19.12.2019 - Talous

Suomalaiset satsaavat jouluun satoja euroja. Etenkin lapsiperheissä jouluun kuluu huomattava summa rahaa. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo kulutuserojen kärjistyvän jouluna.

Suomalaiset panostavat juhlapyhistä eniten jouluun. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus-kyselyn mukaan joulu on suomalaiskotitalouksille selvästi kallein juhlapyhä. Joulu vie kotitalouksien budjeteista selvästi eniten rahaa.

Lahjat, ruoat, kukat, koristeet ja muut joulutarvikkeet nielaiset kotitalouksien budjeteista satoja euroja. Jouluun käytettävä raha kuitenkin vaihtelee suuresti kotitalouden taloudellisen aseman mukaan.
Arjen katsaus –kyselyn mukaan 1 120 vastaajasta puolet kertoi laittavansa jouluun enintään 400 euroa. Keskivertosuomalaisen palkasta jouluun käytettävä summa on runsaat kymmenen prosenttia. Verojen jälkeisestä palkasta osuus on vieläkin suurempi.

Lähes joka kymmenes (8 %) käyttää jouluun yli tuhat euroa. Yli tuhannen euron joulubudjetit ovat yleisempiä suurituloisilla, yli 85 000 euroa vuodessa ansaitsevilla kuin muissa tuloluokissa. Enemmän kuin joka viides tuloluokan vastaaja sanoi käyttävänsä jouluun yli tuhat euroa.

Myös lapsiperheissä joulu on kalliimpi juhla kuin lapsettomilla pariskunnilla. Vähintään kahden lapsen perheissä joulubudjetti ylittää 400 euroa 45 prosentilla vastanneista. Vastaajaryhmässä oli myös hieman enemmän niitä, jotka eivät osanneet sanoa joulubudjettinsa kokoa.

Sen sijaan lapsettomista pariskunnista yli puolet sanoi käyttävänsä jouluun rahaa enintään 400 euroa.

-Joulubudjetti on keskimäärin 460 euroa kotitaloutta kohti. Lapsiperheiden joululisä lapsettomiin verrattuna on noin 130 euroa (eli lapsettomilla 420 euroa ja lapsiperheillä 550 euroa) ja luonnollisesti sitä suurempi mitä isompi perhe, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

-Joulumenot ovat sekalainen kokoelma välttämättömistä arkimenoista, tarpeellisista isommista hankinnoista, jouluperinteistä, lomailusta ja ylellisyydestä. Erinomaisesti toimeentulevilla joulubudjetti on keskimäärin nelinkertainen suhteessa kotitalouksiin, jotka arjessaan joutuvat jatkuvasti tinkimään.

Nummiaron mukaan tuloerot voivat näkyä kärjistettyinä kulutuseroina jouluna, koska kotitalouden kulutus kasaantuu voimakkaasti joulukuulle ja ylellisyyskulutus purkaantuu pukinkonttien kautta.

Joululahjat sieltä mistä parhaiten löytää

Joululahjoja suomalaiset hankkivat useasta paikasta. Arjen katsaus –kyselyssä yleisin lahjojen ostopaikka on supermarketti. Jouluostokset on helppo keskittää supermarkettiin, josta lahjojen lisäksi saa hankittua ruuat ja muut jouluun tarvittavat tavarat ja asiat.

Lahjojen hankinta verkkokaupasta on suosittua etenkin lapsiperheissä. Verkkokauppa oli vastaajien mukaan toiseksi yleisin lahjojen hankintapaikka. Lahjoja hankitaan myös erikoisliikkeistä, mutta jo hieman vähemmän kuin verkkokaupoista.

Lahjojen antaminen ei kuitenkaan ole kaikille tärkeää. 19 prosenttia vastaajista kertoi, että he eivät anna joululahjoja.

-Korut ja kirjat ovat joulun kestosuosikkeja, niissä joulu tuo vuoteen ikään kuin kolmannentoista myyntikuukauden. Digi, lelut ja kukat tuovat noin puoli kuukautta lisämyyntiä, Nummiaro sanoo.

-Materian sijasta voi miettiä myös taitolahjaa. Taloustaidot opitaan parhaiten lähipiiristä ja käytännön kautta pienestä pitäen. Esimerkiksi rahastoilla voi herätellä mielenkiintoa ja jakaa säästämisen perustaitoja.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 120 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kysely toteutettiin joulukuussa 2019. Kyselyn tulosten virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää