Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Joulukiireet näkyvät vahinkotilastoissa, mutta yllättävän monen matkanteko katkeaa kolmeen yleiseen syyhyn

18.12.2019 - Turvallisuus

Joulun vilkkaassa menoliikenteessä ja ruuhkaisilla parkkipaikoilla sattuu onnettomuuksia normaalia enemmän. Matkanteko voi katketa myös muista syistä. Autoliiton tiepalvelun asiantuntijan mukaan rengasrikot, avaimen unohtaminen autoon sisälle ja akun tyhjentyminen ovat yleisimmät avuntarpeen syyt joululiikenteessä.

Joulun menoliikenne jakautuu tänä vuonna useammalle päivälle. Vilkkaimpina päivinä pääväylille odotetaan tänäkin vuonna ruuhkia.

- Jouluaatto on tiistaina, joka on liikenneturvallisuuden kannalta hyvä päivä. Liikenne jakautuu useammalle päivälle perjantaista alkaen ja ruuhkiakin syntyy vähemmän. Isoin onnettomuusriskiä lisäävä tekijä on huono sää ja sääennuste on edelleen kysymysmerkki. Onnettomuuspiikeissä kova lumisade on tyypillinen syy suurempien onnettomuusmäärien taustalla. Tieliikenteessä lumeton joulu lisää turvallisuutta, toteaa liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Suomalaisten joulukiireet näkyvät myös Autoliiton yleisessä tiepalvelussa. Palvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo tiepalvelun antavan teknistä ”ensiapua” pulaan jääneelle ajoneuvolle, jotta matka voi turvallisesti jatkua.

- Joulun ajan tyypillisimmät avustuskeikat ovat jo usean vuoden ajan olleet rengasrikot, ovien avaukset sekä apuvirranannot. Virranantojen määrään vaikuttaa olennaisesti, onko pakkasta vai ei. Kovalla pakkasella niiden määrä kasvaa huimasti, Vesalainen toteaa.

Vesalaisen mukaan valtaosa avustustarpeista olisi vältettävissä autonkäyttäjän hyvällä omalla ennakoinnilla, kuten rengaspaineiden tarkastuksella ja säätämisellä kuormituksen mukaisiksi sekä vara-avaimien mukaan ottamisella.

- Rengasrikolta välttyy parhaiten tarkastamalla rengaspaineet ja säätämällä ne kuormitusta vastaaviksi ennen matkalle lähtöä. Vara-avaimet kannattaisi antaa aina pidemmillä ajomatkoilla samassa autoseurueessa matkustavan toisen henkilön huolehdittaviksi. Yllättävän moni lukitsee itsensä joulukiireissä autonsa ulkopuolelle, Vesalainen neuvoo.

Hyviin neuvoihin kuuluu pidemmillä ajomatkoilla matkakohteen keliolosuhteiden huomioiminen. Esimerkiksi määränpään lähtöpaikkaa kovemmat pakkaslukemat kannattaa tarkistaa jo ennen matkalle lähtöä ja huomioida ne dieselautoa tankatessa ja lasinpesunestesäiliötä täytettäessä.

Parkkipaikkojen hässäkät kuuluvat jouluun

Joulua edeltävät päivät näkyvät myös parkkipaikoilla sattuvien vahinkojen määrissä.

- Jouluaattoa edeltävinä kiireisinä päivinä käydään paljon kaupoissa, jolloin myös parkkipaikoilla on keskimääräistä enemmän liikennettä. Kiireessä ja ruuhkassa sattuu myös enemmän vahinkoja, joka näkyy suoraan vahinkotilastoissa, Markus Nieminen kommentoi.

Keskimäärin lähes puolet kaikista vakuutusyhtiöiden liikennevakuutuksesta korvaamista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa. Eniten vahinkoja sattuu peruuttaessa parkkipaikalla.

Tarvitsetko liikenne-, koti- tai matkatilanteessa apua? Hätäpalvelu auttaa LähiTapiolan asiakkaita 24 h/7 numerossa +35880004531

Viisi vinkkiä joulun automatkoille:

1. Tarkasta auton kunto
Tee auton tarkastus hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä tien päällä. Tarkasta ainakin öljyn, jäähdytysesteen ja lasinpesunesteen riittävyys, rengaspaineet sekä valojen toiminta. Jos sää on pakkasen puolella, käytä esilämmitystä. Tarkasta myös talvirenkaiden kunto ja varaa mukaan lumiharja, jääraappa, heijastinliivi, taskulamppu sekä lumilapio. Jos akku on vanha ja epäilet sen kuntoa, nyt on oikea aika uusia se. Pakkastalvi on isossa osassa Suomea vasta tulossa.

2. Suunnittele matka-ajat
Mikäli pystyt joustamaan lähtöajoissa, suosi lähtemistä varhain aamulla. Silloin liikenne on hiljaisimmillaan. Koska joulu on tänä vuonna tiistaina, liikenne vilkastuu perjantaista alkaen. Mikäli joudut ajelemaan iltapäiväruuhkissa, varaa matkaan riittävästi aikaa. Ruuhkapaikat voit nähdä monista kartta- ja navigointisovelluksista.

3. Muista nollatoleranssi
Jouluna on mukava ottaa kinkun palanpainikkeeksi vaikkapa glögiä. Myös jouluna on kuitenkin tärkeää muistaa nollatoleranssi alkoholin suhteen liikenteessä – eli jos glögi on terästettyä, vaihtuu kuski.

4. Nopeus kelin mukaan
Suomen talvi on tunnetusti todellinen yllättäjä, ja tänäkin vuonna saadaan jännittää, tuleeko valkea joulu vai ei. Talviliikenteen vaihtelevissa keleissä korostuvat ajonopeus ja ajoetäisyydet. Vähennä nopeutta ja lisää välimatkaa edessä ajavaan aina kelin mukaisesti. Hyvä välimatka muihin on turvallisuuden lisäksi myös kohteliaisuutta ja huomaavaisuutta.

5. Parkkipaikoilla malttia
Ruuhkaisilla parkkipaikoilla sattuu pieniä kolhuja, joiden selvittely vie aikaa ja aiheuttaa turhaa vaivaa. Parkkipaikoilla vältät kolhut parhaiten ajamalla kävelyvauhtia, havainnoimalla huolellisesti, välttämällä peruuttamista ja avaamalla ovet varovaisesti.

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta