Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Väsymys nosti vauvaperheen kuukausikuluja peräti 200 euroa - katso, mitä vauvaperheen arki maksaa

7.11.2019 - Talous

Alle vuoden ikäisen vauvan äiti Anna-Maria sanoo pienen vauvan lisäävän perheen menoja jopa yllättävän vähän. Kulupäiväkirja kuitenkin paljasti, että väsymys voi vaikuttaa arkimenoihin järkyttävän paljon.

- Tällä hetkellä elän aika ihmeellistä elämänvaihetta. Todella onnellista aikaa meidän perheessä. Eletään kolmen tunnin sykleissä. Ikinä ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta pääpiirteissään aika on ihanaa, näin kertoo kaarinalainen äiti Anna-Maria.

Loppukeväästä Anna-Marian perheeseen syntyi uusi perheenjäsen. Nyt alle puolivuotias poikavauva elää normaalia vauva-arkea, syö ja nukkuu muutaman tunnin sykleissä. Katso, mitä Anna-Maria ajatteli ennen vauvan syntymää.

Vauvan syntymä on mullistanut Anna-Marian perheen arjen. Esimerkiksi päivittäinen työssäkäynti on vaihtunut vauvan hoitoon kotona.

Vauva on myös muuttanut perheen taloutta, vaikka ei ehkä niin paljon kuin voisi kuvitella. Anna-Maria seurasi perheen menoja kuukauden ja sanoo yllättyneensä, miten vähän vauva vielä kuluttaa.

- Vauvan ensihankintoihin meni noin tuhat euroa. Mutta nyt vaippoihin, tutteihin ja muihin tarvikkeisiin on mennyt noin sata euroa kuussa. Vauvan ylläpitäminen on toistaiseksi ollut yllättävän halpaa, Anna-Maria sanoo.

Väsymyksellä yllättävät seuraukset

Anna-Marian perheen arkimenot asumisineen, ruokineen ja muine kiinteine menoineen olivat syyskuussa hieman alle 3 000 euroa. Vauva lisäsi kuluja alle sata euroa.

Sen sijaan Anna-Maria sanoo huomanneensa, että pienen vauvan hoitoon kuuluvilla katkottaisilla yöunilla on seurauksensa. Väsymys lisääntyy ja se vähentää suunnitelmallisuutta.

- Perheen ruokakauppalasku on ollut syyskuussa todella suuri, jopa pienoinen järkytys. Tavoitteenamme on, että ruokaan, bensaan ja vauvan tarvikkeisiin menisi yhteensä maksimissaan 800 euroa kuukaudessa, syyskuussa näihin kului noin 1000 euroa.

Anna-Marian perheen ruokalasku oli itsessään jo tavoitekulujen suuruinen eli 800 euroa. Yhteensä ruokaan, bensaan ja vauvan kuluihin meni syyskuussa alle 1 100 euroa. Muiden kiinteinen kulujen kanssa arkimenot olivat alle 1 300 euroa.

- Nyt kun vauva on hyvin pieni, omat voimavarat ei riitä edullisten mutta ravitsevien ruokien suunnitteluun. Kaupasta tulee napattua mukaan mitä mieli tekee. Tämä ei ole paras vaihtoehto. Toivottavasti jaksan suunnitella jatkossa ruokia paremmin etukäteen, jotta kauppalasku pysyy kohtuullisena.

Näin vauvaperheessä kertyi kuluja syyskuussa

Perheen ruokien etukäteissuunnittelulla voi säästää yllättävän paljon. Katso, mitä tv:stä tuttu Mari Sainio havaitsi omassa talousseurannassaan.

Varautumisen merkitys kasvaa

Anna-Maria kertoo, että heidän perheessä on jo vuosia jaettu yhteiset kulut suhteessa omiin tuloihin. Näin puolisot kantavat perheen kuluista kantokykynsä mukaisen osuuden. Se mitä omista tuloista jää jäljelle yhteisten kulujen osuuden vähentämisen jälkeen, saa käyttää haluamallaan tavalla. Näin riitoja rahasta ei tule, Anna-Maria sanoo.

Vauvan syntymä on Anna-Marian mukaan kasvattanut selvästi tietoisuutta taloudellisen varautumisen merkityksestä perheessä. Jos molemmat vanhemmat eivät olisi työelämässä, perheen taloussuunnitteluun tulisi huomattavia ongelmia.

Perheessä talouden turvaa on mietitty muun muassa ottamalla henkivakuutus, joka tuo talouden turvaa, jos toiselle vanhemmista pahin mahdollinen sattuisi.

Molemmat vanhemmat myös säästävät kuukausittain rahastoon. Lisäksi vauvalle säästetään pieni summa omaan rahastoon. Kaikkiaan rahastosäästöihin menee hieman alle kymmenen prosenttia perheen nettotuloista.

- Ajatus lapsen rahastossa on se, että kun hän täysi-ikäistyy, hän saa rahastoon kertyneet varat vaikka pesämunaksi ensiasunnon ostoon.