Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola jatkaa Suomen ainoana satovakuuttajana – ”kehitämme vakuutusta edelleen vastaamaan kysyntään”

5.11.2019 - Talous

Kesän 2017 sateet ja kesän 2018 kuivuus aiheuttivat sadoille viljelijöille mittavia satovahinkoja. Toisin kuin valtio ja muut suomalaiset vakuutusyhtiöt, LähiTapiola vakuuttaa jatkossakin viljasatoja vahinkojen varalle.

Kaksi peräkkäistä erittäin huonoa vuotta pistivät monen tilan talouden ja viljelijän hermojen kestävyyden koville. Kolme vuotta sitten lanseerattu ja viime vuonna laajentunut satovakuutus kattaa myös pitkään jatkuneen sateen aiheuttamat tuhot.

Satovahinkovakuutuksia on ollut tarjolla vuodesta 2016 alkaen, kun valtion satovahinkokorvaukset loppuivat satokauteen 2015. Tästä syksynä alkaen LähiTapiola on ainoa satovakuutuksia tarjoava toimija. Kilpailijat ovat jättäneet leikin kesken kustannussyihin vedoten.

- LähiTapiolan vakuutus pysyy, ja sitä aiotaan myös kehittää, koska vakuutukselle on sekä viljelijöiden että MTK:n mukaan tarvetta. Osalla tiloista voi olla sellainen käsitys, että valtio vielä korvaa menetyksiä. Näin ei kuitenkaan enää ole, vaikka EU-tuen ansiosta viljelijöillä on toki tietty suoja tuloilleen. Yksityistä vakuuttamista tarvitaan riskinhallinnan täydentäjänä, sanoo LähiTapiolan liiketoimintajohtaja Petri Pitkänen.

Vakuutus sekä kuivuuden että sateiden varalle

Vakuutuksen saa eri viljalajeille erikseen ja usean tasoisena. Esimerkiksi kevätvehnän suppea turva maksaa 2–4 euroa hehtaarilta vakuutetusta satotasosta riippuen ja laaja turva 7–13 euroa.

Kuivuudella tarkoitetaan kautta, jolloin sateen määrä jää merkittävästi alle pitkäaikaisen keskiarvon, minkä seurauksena kylvetty tai istutettu kasvusto kuolee tai normaalisti kylvetyn siemenen itäminen ja kasvuston orastuminen eivät ole mahdollisia.

- Kahden ensimmäisen satovakuutusvuoden kokemusten perusteella ja asiakkailta saamiemme toiveiden perusteella koimme tärkeäksi tarjota asiakkaillemme turvan kuivuuden lisäksi myös pitkään jatkuneiden sateiden varalle, Pitkänen sanoo.

Pitkään jatkuneella sateella puolestaan tarkoitetaan vakuutuksen vastuuaikana elo- tai syyskuussa kertynyttä sademäärää, joka ylittää pitkäaikaisen tilastoidun sademäärän 160 prosentilla tai yli. Sademäärät määritellään vertaamalla Ilmatieteen laitoksen vuosina 1981-2010 tilastoimiin sademääriin.

- Pelkkä sademäärän ylitys ei vielä vakuutuskorvausta tuo, vaan sateen täytyy myös aiheuttaa sadolle vahinko tai estää sen korjuu. Vahinkoja ovat esimerkiksi tähkäidäntä tai tähkien putoaminen maahan. Korjuu katsotaan estyneeksi, jos pelto ei kanna koneita.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää