Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Testamentti selkeyttää perinnönjakoa – ”Etenkin avopareille testamentti on erittäin tärkeä”

10.10.2019 - Talous

Testamentilla voi ehkäistä monta kiemuraista perintöriitaa. Katso, mitä kokeneet asianajajat Riitta Leppiniemi ja Mari Lampenius kertovat testamentin merkityksestä avopareille.

Valtaosa suomalaisista tietää, mikä on testamentti, mutta moni jättää sellaisen laatimatta. Asianajotoimisto Susiluodon kokeneet asianajajat Mari Lampenius ja Riitta Leppiniemi muistuttavat, että testamentti olisi oiva apu monissakin perinnönjaoissa ja se avulla monikin kimurantti perintöriita jäisi käymättä.

Lampenius ja Leppiniemi olivat vieraina LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa 8. lokakuuta keskustelemassa avio- ja avoliiton juridiikasta. Voit katsoa koko webinaaritallenteen täältä.

Testamentin laadintaan ei Lampeniuksen mukaan ole yhtä yleispätevää ohjetta. Testamentilla henkilö määrää oman omaisuutensa jaosta kuolemansa jälkeen. Jokaisella elämäntilanne on erilainen ja siksi testamentista ja sen tavoitteista olisi hyvä keskustella asiantuntijan kanssa.

Testamentti täytyy kuitenkin tehdä kirjallisesti ja sillä on oltava kaksi esteetöntä todistajaa.

Etenkin avoliitossa eläville pariskunnille testamentista on erityistä hyötyä. Toisen puolison kuollessa avoleskellä ei ole vastaavia oikeuksia esimerkiksi puolisoiden asuntoon kuin on avioliitosta leskeksi jääneellä.

- Jos on tilanne, että puolisot omistavat asunnon puoliksi, avio- ja avoliitto eroavat merkittävästi toisistaan. Laissa on ehdoton ja vahva suoja leskelle, kun kyseessä on avioliitosta leskeksi jääneestä henkilöstä. Avioliitosta leskeksi jäänyt saa pitää jakamatta puolisoiden yhteisen asunnon, Leppiniemi kertoo.

- Sen sijaan avoleskellä vastaavaa oikeutta ei ole. Kuolleen avopuolison perilliset voivat vaatia asunnon puolikkaan myyntiä. Avoleskellä suojaa ei ole, jollei keskinäisellä testamentilla avolesken oikeutta asuntoon ole suojattu. Siksi avoliitossa testamentti on erittäinkin tärkeä asia.


Testamenttiakin pitää päivittää

Vaikka testamenttiin liittyy menettelysäännöksiä, kerran laadittua testamenttia voi muuttaa. Leppiniemi jopa kehottaa tarkastelemaan testamentin sisältöä aika ajoin.

- Asiakirjoja olisi hyvä tarkastella määräajoin, että ovatko ne ajan tasalla.

Sama koskee vaikkapa henkivakuutuksen edunsaajamääräystä. Jos määräys on tehty puolisolle ja tulee ero, ilman muutosta määräykseen eronnut puoliso saa korvauksen vakuutuksesta.

Tärkeimpien vuoksi saattaa unohtua yksi: Sinä itse.

Onko joku riippuvainen toimeentulostasi? Oletko koskaan ajatellut, miten läheisesi selviäisivät taloudellisesti, jos sinulle tapahtuisi jotain?

Lue lisää