Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lemmikkisi on sinulle hyväksi – nyt voit hoitaa sen vaivoja myös kotisohvalta

4.10.2019 - Terveys

Kansallisena eläinpäivänä LähiTapiola muistuttaa, että lemmikeistä on paitsi iloa, myös terveydellistä hyötyä. Esimerkiksi koiran omistamiselle on olemassa lukuisia terveyssyitä. Lisääntyneen liikunnan terveyshyödyt ovat vain osa totuutta.

Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan liikkumattomuus ja ylipaino ovat verenpaineen, tupakoinnin ja korkean verensokerin jälkeen yleisimmät luonnolliset kuolinsyyt. Suurimmat terveydenhuollon säästöt kertyvät siis kansansairauksien ehkäisystä.

- Jos esimerkiksi liikunnan, ylipainon, tupakoinnin ja ylipäätänsä päihteiden, tilanne saataisiin edes osittain paremmaksi, säästettäisiin yhteiskunnan varoja moninkertaisesti verrattuna terveydenhuollon nykytilanteeseen, sanoo LähiTapiolan terveysliiketoiminnan johtaja Jani Tikkanen.

Päihteiden ja tupakoinnin vähentämiseen lemmikeillä ei ole erityisemmin vaikutusta, mutta esimerkiksi koirilla on tutkitusti positiivinen vaikutus sydämen terveyteen. Koiran hankinta saattaa Matalampi verenpaine sekä matalampi kolesteroli voivat olla seurausta koiran hankinnasta, ja ne myös pienentävät huomattavasti sydänkohtauksen riskiä.

- Lemmikkien terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Vaikutukset ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä. Etenkin koiran omistaminen pistää omistajan ulkoilemaan, mutta myös muiden lemmikkien omistamien tai hoitaminen vaikuttaa positiivisesti psyykkeeseen ja laskee stressitasoja sekä nostaa endorfiinitasoja, sanoo eläinlääkäri Eva Kaisti LemmikkiHelppi -etäeläinlääkäripalvelusta.

Lemmikin omistaminen on kumppanuutta

WHO suosittelee kaikkia täysi-ikäisiä liikkumaan vähintään 2,5 tunnin ajan viikossa. Päivittäin koiraa ulkoiluttava henkilö ylittää tämän tavoitemäärän kirkkaasti. Erityisen hyödyllinen koira on kunnossa pysymisestä kiinnostuneille eläkeläisille.

- Näin Eläinten päivänä haluan kuitenkin kiinnittää huomiota myös eläinten hyvinvointiin. Kun lemmikin hankkii, ei voi ajatella vain omia hyötyjä, vaan myös eläimen parasta. Eläimen ei tule viettää liian pitkiä aikoja yksin, eikä riitä, että joku silloin tällöin käy nopeasti kääntymässä kotona ja vie koiran pikapissalle tai antaa kissalle nopeasti ruuan. Se ei ole oikein lemmikkiä kohtaan, Kaisti muistuttaa.

Myös Suomen Olympiakomitean erityisasiantuntija Matleena Livson kehottaa hyödyntämään lemmikkejä oman terveyden edistämiseen. Hänen mukaansa puolen tunnin koiran ulkoiluttaminen kuluttaa keskimäärin 125 kilokaloria, kun taas koiran päästäminen ulos takaovesta kuluttaa noin 2 kilokaloria energiaa.

- Lemmikin tehtävä ei ole ilahduttaa ihmistä silloin kun hän niin haluaa, vaan lemmikin omistaminen on kumppanuutta. Se vaatii vastuullisuutta ja omista asioista luopumista toisen hyväksi, tai uusien yhteisten harrastusten keksimistä. On tärkeää, että pienikin koira saa päivittäisen kunnollisen (vähintään 1-2 km) lenkin, Kaisti jatkaa.

Eläinten ja ihmisten etähoito lisääntyy

Lemmikkien vaivoista noin 60 % voidaan hoitaa etänä. Ihmisten kohdalla vastaava luku on lähemmäs 80 %, muun muassa siksi, että lainsäädäntö sallii lääkkeiden määräämisen ihmisille etänä. Eläinten kohdalla lääkkeet on määrättävä paikan päällä. Tikkasen mukaan terveydenhuollon digitalisaatio on tulevaisuutta.

- Etälääketiede on kuitenkin vain uusi väline hoitaa sairauksia. Tavoite ja haave on kuitenkin päästä käsiksi sairauksien ennaltaehkäisyyn. Keneltä tahansa meistä on helppo tunnistaa riskit, mutta ennaltaehkäisy on silti vaikeaa. Sairauksia kuten aikuisiän diabetesta voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta kaikkien osapuolten kannalta olisi parempi, jos liikkumalla ja muiden riskitekijöiden hallinnalla voitaisiin ennaltaehkäistä tauti kokonaan, Tikkanen sanoo.

TerveysHelppi -etälääkäripalvelu toteutetaan yhtistyössä Mehiläisen kanssa. LemmikkiHelppi -etäeläinlääkäripalvelussa asiakkaiden yhteydenottoihin vastaavat puolestaan LähiVetin ja OmaEläinklinikan eläinlääkärit. Molemmat palvelut ovat asiakkaiden käytössä klo 7-23 viikon jokaisena päivänä.