Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Iso osa suomalaisista syö ja juo kesällä epäterveellisemmin - vain harva katuu sitä

31.7.2019 - Terveys

LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan merkittävä osa suomalaisista lisää selvästi grillimakkaran ja jäätelön kulutustaan kesällä. Naiset ja miehet lipsahtavat epäterveellisempiin elämäntapoihin yhtä helposti.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista 45 prosenttia kertoi syövänsä tai juovansa tavanomaista epäterveellisemmin kesällä. Epäterveellisemmästä ruokavaliosta nautitaan kuitenkin hyvällä omallatunnolla, sillä yli 70 prosenttia vastanneista ei kadu erityisemmin tai ollenkaan suuhun pistettyjä herkkuja.

Viime elokuussa LähiTapiolalle antamassaan haastattelussa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm totesikin, ettei ihmisen tarvitsekaan syödä koko ajan täydellisesti. Riittävän ja täydellisen terveellisen ruokavaloin kyttääminen voi muodostua välillä suureksikin stressitekijäksi.

Miehet syövät kesälomallaan grillimakkaraa useammin kuin naiset, sillä yli puolet miehistä ja 44 prosenttia naisista nauttivat makkarasta. Jäätelö sen sijaan maistuu naisille miehiä paremmin, sillä 66 prosenttia naisista ja 52 prosenttia miehistä vastasi syövänsä jäätelöä.

Myös alle 25-vuotiaat herkuttelevat kesälomansa aikana mieluummin jäätelöllä, kuin esimerkiksi karamelleilla, hampurilaisilla tai ranskalaisilla, sillä 79 prosenttia nuorista syö jäätelöä tavanomaista enemmän.

Kyselyn perusteella jäätelö ja grillimakkara ovat kesälomalla suomalaisten suurimmat heikkoudet. SELMA-seurantapalvelun keräämien tietojen mukaan vuonna 2018 touko-kesäkuussa grilleissä paistui lähes 6,4 miljoonaa kiloa makkaraa. Kesä onkin otollista aikaa niille, jotka nauttivat näistä herkuista, sillä kauppojen makkarahyllyille ja pakastealtaisiin ilmestyy uusia tuotteita ja kausimakuja aina kesän kynnyksellä.

Myös alkoholia ja virvoitusjuomia kulutetaan kesällä normaalia enemmän.

Ruokailutottumukset pysyvät kuitenkin yli 60 prosentilla suomalaisista täysin samanlaisina, eikä kesä etenkään vanhemmilla kansalaisilla vie kohti epäterveellisempiä syömä- tai juomatapoja.

Myös ruokailussa kannattaa palata arkeen rauhallisesti

Osalle kesän päättyminen tarkoittaa kuitenkin terveellisempään ruokavalioon palaamista, mikä ei välttämättä ole aina helppoa. Terveellisten ruoka-aineiden tuominen jonkun tilalle toimii lähtökohtana terveellisempään ruokavalioon palatessa.

LähiTapiolan Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. 17 – 23.5.2019 tehtyyn kyselyyn osallistui 1050 suomalaista, jotka olivat iältään 15 – 74-vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/-3,1 prosenttiyksikköä.

TerveysHelppi apunasi joka päivä

TerveysHelpistä saat nopeasti ja helposti vastauksia terveyshuoliisi.
Etälääkäripalvelut ovat aina ulottuvillasi, kun terveydenhuollon ammattilaiset
ovat chatin tai puhelinsoiton päässä.

Lue lisää