Joka aamu uusi metsä, järvi tai meri – matkailuautolla kesäisessä Suomessa

8.7.2019 - Terveys

LähiTapiola LokalTapiola

Millainen on lapsiperheen kesäloma karavaanareina? Se selviää, kun Sabina ja Henri sekä perheen kaksi tytärtä Lise ja Felicia lähtevät kahden viikon kierrokselle tutustumaan kotimaan eri kolkkiin ja kertovat tunnelmistaan matkan varrelta. Tervetuloa mukaan!

- Kun seuraavan kahden viikon aikana aamulla herään, toivon näkeväni metsän, järven tai meren. Jo lapsuuteni karavaanarimatkoilla ajattelin, että ihanaa, kun voi joka päivä kokea jotakin uutta ja nähdä henkeäsalpaavan kauniita näkymiä eri puolilla Suomea. Siirtymisessä paikasta toiseen on jotakin, joka lumosi minut jo silloin, Sabina kertoo.

Tällä kertaa matkaan lähtevät Sabinan lisäksi hänen puolisonsa Henri ja perheen lapset Lise ja Felicia. Matkasta tekee erityisen se, että uusperheen ensimmäinen yhteinen reissu on automatka. Sabina ja Henri nimittäin tapasivat juuri autossa.

- Olimme molemmat LähiTapiolan ja toisen yrityksen järjestämässä turvallisuuspäivässä, jonka lopuksi vuorossa oli ajoharjoittelua. Istuimme pari tuntia autossa kaksistaan – ja juttua riitti. Mietinkin autosta noustessani, että olisi mukava tavata uudestaan, Sabina muistelee.

- Puolen vuoden kuluttua sitten törmäsimme toisiimme Ikean valaisinosastolla ja pohdimme, missä olimmekaan tavanneet aiemmin. Menimme siitä sitten kahville ja sillä reissulla olemme edelleen.

Pakkaaminen on oma taiteenlajinsa

Pakkaaminen muutaman viikon matkalle vaatii ajattelua, keskittymistä ja kokemusta. Muistettavaa on todella paljon.

- Lapsuuden reissulla ei totisesti tarvinnut uhrata yhtään ajatusta sille, miten matkalle varustaudutaan. Vasta nyt olen tajunnut, miksi perheessämme suosittiin Tupperware-astioita.

- Olen käynyt somessa tutkimassa karavaanareiden ryhmiä ja saanut esimerkiksi Lapselliset karavaanarit ja Karavaanarit-ryhmissä todella hyviä neuvoja. Enpä olisi esimerkiksi tullut ajatelleeksi, että kannattaa ottaa mukaan narunpätkä uimatamineiden kuivaamista varten. Samalla tuli tunne, että karavaanarithan taitavat olla mukavia ihmisiä, kun keskusteluissa harvemmin lentää minkäänlaista negaa.

Ennen matkaa Sabina varmisti myös, että perheen matkavakuutus on kunnossa. Vakuutus on voimassa myös kotimaan matkoilla, kun matkakohde on yli 50 kilometrin päässä kotoa.


- Pakkaamisemme perussääntö on: minä pakkaan 70 prossaa ja Henri loput. Matkailuauton jääkaapin olen täyttänyt aamu- ja välipalatarvikkeilla. Henri puolestaan kokkasi currykastiketta matkaevääksi. Olen tarkkana, etten pakkaa mukaan liikaa vaatteita. Ehkä pesemme nyrkkipyykkiä matkalla ja anopin luona Oulussa on sitten käytössä pesukonekin.

Perusastioiden lisäksi perheen mukaan lähtee myös Trangia, jolla pääsee tekemään ruokaa myös metsäretkillä. Lapsille Sabina pakkaa mukaan pelejä ja kirjoja – ja optimistina itselleenkin yhden kirjan!

LähiTapiola LokalTapiola

- Tässä pakkaillessani olen katsellut olohuoneemme seinällä olevaa taulua, jossa komeilevat Kolin maisemat. Henri sai sen edesmenneiltä isovanhemmiltaan, joiden kanssa hän matkusteli paljon kotimaassa. Kolillakin hän on käynyt kymmenen kertaa.

- Taulun maisema sai minut pysähtymään ja rupesin ajattelemaan, että ehkä juuri luonto ja maisemat ovat se syy, miksi Suomeen kannattaa tutustua mahdollisimman monipuolisesti. Näen jo itseni mielessäni rauhoittumassa Kolin maisemissa. No, katsotaan miten matka etenee. Todellisuudessahan tilanne saattaa olla lapsiperheessä välillä kaikkea muuta kuin rauhoittunut.

Matkailu Suomessa muistuttaa lapsuudesta

- Olen aina ollut mielestäni ympäristötietoinen, ja viime aikoina olen alkanut miettiä, miten paljon haluan lentää. Tuskin lopetan lentomatkustamista kokonaan, mutta ainakin harkitsen valintojani tarkemmin. Perimmäinen syy edessä olevaan matkaamme on kuitenkin se tunne, joka jäi mieleen jo lapsena, Sabina sanoo.

Henri on kokenut matkailuauton kuski. Hän on muun muassa kierrellyt ympäri Australiaa. Kun perhe nyt suunnitteli reittiään, periaatteena olivälttää liian pitkiä päivämatkoja ja nauttia eri pysähdyspaikoista.

- Tarkoituksenamme on ajaa lenkki, joka kulkee Lahteen, Mikkeliin, Savonlinnaan, Kolille, Rokualle, Ouluun, Kokkolaan Seinäjoelle, Tampereelle, Raumalle, Turkuun, Paraisille ja sieltä takaisin kotiin Espooseen. Moni varmaan ajattelee, että aikataulumme on aika tiukka, mutta minua ei hirvitä yhtään, koska olemme spontaaneja ihmisiä ja teemme muutoksia, jos tarve on, Sabina hymyilee.

Perhe suuntaa reitilleen Caradon seitsemänmetrisellä matkailuautolla, joka on rakennettu Fiatin alustalle. Auto on matkaa varten lainassa Rinta-Joupin autoliikkeestä Espoosta. Matkailuautoja on monentasoisia, mutta tälle matkalle löytyi erittäin hyvätasoinen auto. Se on rekisteröity viidelle ja makuupaikka löytyy kuudelle.

LähiTapiola LokalTapiola

- Oli hienoa, että Rinta-Joupin myyjä Ossi Liukka tiesi paljon muustakin kuin itse autosta. Kokeneena lapsiperhekaravaanarina hän antoi meille hyviä neuvoja ja vastasi kärsivällisesti kaikkiin kysymyksiimme. Minua esimerkiksi kiinnosti, kuinka kauan vettä ja kaasua riittää, kun olemme puskaparkissa. Pyöräteline, ilmastointi ja automaattivaihteet olivat mukavia yllätyksiä. Kaasuliesikään ei minua säikäyttänyt, koska se on jo ennestään tuttu juttu, Sabina kertoo.

- Aikamoinen koehan matka on uusperheellemme. Mutta mikäs sen ihanampaa kuin kokeilla ja elää! Tervetuloa siis mukaan seuraamaan, miten matkamme sujuu.

LähiTapiola LokalTapiola

Lue juttusarjan toinen osa täältä, kolmas osa täältä ja neljäs osa täältä.