Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Älä huoli, se on vain vettä – kuinka hanavalmistaja mullisti vakuutusalaa

27.6.2019 - Turvallisuus

Suomessa satttuu noin 100 vesivahinkoa päivässä. Monet näistä saattavat aiheuttaa asiakkaalle tai hänen vakuutusyhtiölleen kymmenien tuhansien eurojen korvausmaksut. Grohe Sense Guard mittaa niin veden virtausta putkistossa kuin talojen kosteustasoa.

- Keskustelimme siitä, mihin potentiaalisiin startupeihin meidän tulisi investoida, kun joku huoneessa sanoi, tiesittekö muuten, että Euroopassa hajoaa päivän jokaisena sekuntina putki? No, keskustelu startupeista päättyi siihen, ja aloimme kehittää ratkaisuja vesivahinkojen vähentämiseksi, sanoo hanavalmistaja Grohen toimitusjohtaja Michael Rauterkus.

Tämä keskustelu käynnisti kehityskaaren, jonka lopputuloksena syntyi Grohe Sense Guard. Tämä innovatiivinen tuote mittaa niin veden virtausta putkistossa, kuin talojen kosteustasoa. Sense Guardin havaitessa epäjohdonmukaisuuksia jommassakummassa näistä arvoista, se katkaisee veden tulon. Se ei siis ainoastaan ehkäise vesivahinkoja, vaan voi jopa ennustaa niitä.

Toinen asiakkaalle hyödyllinen lisäominaisuus on mahdollisuus mitata ja siten vähentää veden käyttöä.

- Tähän asti on ollut mahdotonta mitata sitä, paljonko vettä putkissa virtaa, ja millä paineella, Rauterkus sanoo.

- Olemme aina voineet mitata itse veden käyttöä, mutta mitä se oikeastaan kertoo? Miten vähentäisit vedenkäyttöäsi? Ottamalla lyhyempiä suihkuja? Kaikesta on toki hyötyä, mutta mitä jos ongelma ei olekaan suihkujesi pituudessa, vaan viallinen painetaso veden tuomissa putkissa, hän jatkaa.

Välittömiä tuloksia

LähiTapiolan kehitysjohtaja Harri Aho asennutti omaan kotiinsa Grohe Sense Guardin kokeillakseen tuotetta. Suora lisähyöty on ollut yleiskuva eri vedenkäyttöön vaikuttavista tekijöistä, joita hän on pohtinut jo pidempään.

- Sense Guardin ohella saan käyttäjäystävällisen sovelluksen, joka kertoo kaiken veden paineesta, veden virtausmäärään ja vedenkäyttöön. Halutessani voin kellottaa kaikkien perheenjäsenten suihkut, mutta mikä kiinnostavampaa, tiedän välittömästi, jos putkissa on jotain pielessä, Aho sanoo.

Keksintö on täysin muuttanut Ahon ja muiden käyttäjien tapaa mitata veden tuloa. Pilottivaiheessa yhteensä 2 000 LähiTapiolan asiakkaan koteihin asennetaan Grohe Sense Guard. Laitteiden ensimmäisen asennuskuukauden aikana on jo ilmennyt useita piilossa olleita ongelmia asiakkaiden putkistoissa.

- Yksi ensimmäisistä asennuksista sai aikaan useita vihaisia puheluita asiakkaalta, joka sanoi Sense Guardin lähettävän varoituksia epätasaisesta veden virtauksesta, vaikka mitään ei ole vialla. Pyysimme häntä tarkistamaan vielä uudelleen kaikki kiinteistön hanat. Kävi ilmi, että asiakkaan vaimon edellisenä päivänä käyttämä puutarhaletku oli jäänyt valumaan, Aho kertoo.

- Toinen asiakkaistamme sai varoituksen viallisesta kytköksestä yläkerran WC:ssä. Mitään ei sinänsä vuotanut ulos, mutta vettä kului tarpeettoman paljon, mikä johti turhan korkeaan vesilaskuun. Ilman Sense Guardia tätä ylimääräistä veden virtausta ei ehkä olisi koskaan havaittu. Laite siis todella toimii ja on jo säästänyt asiakkaidemme rahoja.

Vakuutusalan mullistus

Grohe Sense Guardin todellinen hyöty perustuu kuitenkin siihen tosiasiaan, että Suomessa ilmenee noin 100 vesivahinkoa päivässä. Monet näistä saattavat aiheuttaa asiakkaalle tai hänen vakuutusyhtiölleen kymmenien tuhansien eurojen korvausmaksut. Puhumattakaan siitä vaivasta, mitä vesivahinko aiheuttaa talon asukkaille.

-Jos autosi hajoaa, viet sen korjaamille ja saat tarvittaessa laina-auton siksi aikaa, kun omaasi korjataan. Kodin vaihtaminen vesivahingon korjauksen ajaksi ei ole ihan niin näppärää, sanoo Rauterkus.
Yhteistyö vakuutusyhtiön kanssa ei ollut Grohelle itsestään selvä vaihtoehto. Itse asiassa tuote rakennettiin ensin loppukäyttäjä mielessä pitäen. Vasta 3-6 kuukauden kehitystyön jälkeen Grohella huomattiin, että yhteinen hyöty oli ensisijaisesti vakuutusalalla.

- Internet of Things eli esineiden internet -maailma on arvaamaton maailma. Alat, jotka eivät koskaan ole työskennelleet yhdessä tulivat yhteen huomattuamme, että me molemmat haluamme ehkäistä vesivahinkoja. Tämä yhteinen intressi johti siihen, että Sense Guardin seuraava sukupolvi kehitetään yhteistyössä. Se tuote sopii myös esimerkiksi kerrostaloihin ja hotelleihin, Rauterkus kertoo.

-Elämänturvayhtiönä tavoitteenamme on vähentää asiakkaidemme vahinkoja. Sen lisäksi, että maksamme korvauksia kuten perinteinen vakuutusyhtiö, strategiamme on myös ennaltaehkäistä vahinkoja sattumasta. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta asiakkaamme arvostavat sitä todella. Kukaanhan ei erityisemmin halua vesivahinkoja, Aho päättää.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta