Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

”Päihdeasioihin puututaan 7 vuotta liian myöhään” – Vinkit esimiehelle: Toimi näin, kun epäilet päihdeongelmaa

15.5.2019 - Terveys

Moni kehittymässä oleva päihdeongelma olisi havaittavissa työpaikoilla nykyistä aikaisemmin. Alaisen alkoholinkäyttöön ei kuitenkaan helposti puututa.

Päihdeongelma vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin laajasti. Ihmissuhteet kärsivät liiallisesta alkoholin käytöstä, harrastuksia laiminlyödään ja työteho laskee.

Työelämän päihdeongelmat ovat arka asia ja työkaverin tai alaisen alkoholinkäyttöön ei uskalleta helposti puuttua. Moni kehittymässä oleva päihdeongelma olisi kuitenkin havaittavissa työpaikoilla paljon nykyistä aikaisemmin.

- Yleisesti tiedetään, että päihdeasioihin puututaan noin seitsemän vuotta liian myöhään. Kun viina näkyy työpaikalla, tarkoittaa se, että alkoholi on näkynyt jo pidempään ihmisen perhe-elämässä ja harrastuksissa. Päihteiden ongelmakäytöstä saattaa seurata esimerkiksi unen laadun heikkenemistä, päiväaikaista väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta. Näiden myötä tapaturma-alttius kasvaa ja työteho laskee, kertoo johtava asiantuntija Eija Prosi-Suuperko LähiTapiolasta.

Työkaluja ja tukea tarjolla

Alkoholin käyttö aiheuttaa suomalaisilla työpaikoilla vähintään 500 miljoonan euron, mahdollisesti jopa yli miljardin euron suuruiset vuosittaiset kustannukset.* Alkoholista johtuvien sairauspoissaolokustannusten on arvioitu olevan noin 300-400 miljoonaa euroa vuodessa ja alkoholista johtuva alentunut työteho aiheuttaa noin 300 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset.

Varhainen asian esilleotto ja tuen tarjoaminen ovat tehokkain tapa lähteä ratkomaan päihdeongelmaa. Sekä työnantajat että esimiehet tarvitsevat käytännönläheisiä työkaluja ja tukea toimiakseen arjen tilanteissa rakentavalla tavalla. LähiTapiola konsultoi ja sparraa yritysasiakkaittaan työkyky- ja turvallisuusjohtamisen asioissa.

- Autamme yritystä niin päihdeohjelman laatimisessa, työterveysyhteistyön kehittämisessä kuin esimiesten työkyky- ja turvallisuusjohtamisessa. Esimiehiä ja työntekijöitä tuemme haastavien tilanteiden puheeksi ottamisessa ja haastavien asioiden käsittelemisessä työpaikalla, Prosi-Suuperko sanoo ja vinkkaa esimiehelle ohjeet päihdeongelman esilleottoon.

Toimi näin, kun epäily päihdeongelmasta syntyy:

  • Tee suora kysymys asiasta ystävällisesti
  • Kerro havainnoistasi ja mistä epäilysi on syntynyt
  • Osoita huolesi ja välittäminen ”olen huolissani”
  • Lähesty ongelmaa työstä käsin; mikä on salittua, mikä ei
  • Kuuntele, anna mahdollisuus puhumiseen ja keskusteluun
  • Tarjoa apua, älä moralisoi, älä tuomitse käyttäytymistä
  • Kerro mitä odotat – miten jatketaan eteenpäin
  • Toimi työpaikan päihdeohjelman mukaisesti
  • Seuraa tilannetta ja tue kannustavasti

* Lähde: ”Numerot puhuvat – Kuinka tehokkaasti alkoholin aiheuttamia taloudellisia tappioita työpaikoilla voisi vähentää?”, Aleksi Miettinen ja Elias Rantapuska, 2018, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Tutustu työkykypalveluihimme!

Työkykypalvelu on kokonaisvaltainen ratkaisu, jonka tavoitteena on parantaa henkilöstön työkykyä ja yrityksen tuottavuutta.

Lue lisää