Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kohti päämääriä, matkasta nauttien – varallisuusvalmentajan 5 vinkkiä vaurastumiseen

14.5.2019 - Talous

Milloin taloudellinen riippumattomuus on saavutettu? Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen mielestä silloin, kun sijoitusten tuotot kattavat elämisen kulut. Jos tavoittelee korkeaa elintasoa, varallisuutta tarvitaan tietysti enemmän.

– Tavoite voi myös vaihdella matkan varrella. Itse olen ajoittain halunnut parantaa elintasoa, välillä taas vähentää töitä. Esimerkiksi vuoden 2018 alussa päätin vähentää työntekoa ja pyhittää perjantait töistä palautumiseen, varallisuusvalmentaja ja yrittäjä Terhi Majasalmi sanoo.

Taloudellinen riippumattomuus ei kuitenkaan tarkoita, että työnteosta olisi luovuttava kokonaan, vaikka se olisi taloudellisesti mahdollista. "Jokainen ihminen tarvitsee mielekästä tekemistä. Omaa arkea kannattaa viedä siihen suuntaan, että siitä nauttii samalla, kun tavoittelee vaurastumista", Majasalmi kannustaa.

Raha ei ole Majasalmelle kaikki kaikessa, mutta taloudellinen hyvinvointi on tärkeää. "Taloudessa kannattaa tehdä sellaisia päätöksiä, jotka tukevat omaa hyvinvointia ja arvoja. On hyvä miettiä, haluaako saada rahoilleen tuottoa vai maksaa sitä muille."

Majasalmi itse kokee saavuttaneensa paljon sellaista, mitä on elämältään toivonut – esimerkiksi mieleisen asunnon ja auton sekä mahdollisuuden matkustella tai tarjota hyvää elämänlaatua lapsille. "Ympärilläni on ystäviä ja saan tehdä mielekästä työtä. Tällä hetkellä liiketoimintani kasvattaminen ja tämän hyvän jakaminen tuntuu minusta tärkeältä."

Kaikki alkoi asuntosäästötilistä

Majasalmi muistaa tarkalleen, koska hän otti ensiaskeleensa kohti taloudellista riippumattomuutta. Tämä tapahtui 31.3.1998, kun hän avasi asuntosäästötilin ja talletti sille tuhat markkaa. Tänä päivänä Majasalmi nauttii vakaasta taloudellisesta tilanteesta ja jakaa valmentajana osaamistaan myös muille.

Majasalmi havahtui taloudellisen hyvinvoinnin merkitykseen 1990-luvun lamavuosina, kun oma isä jäi työttömäksi. "Ymmärsin tuolloin, että talouden on kestettävä myrskyjä. Niiden varalta on hyvä olla varallisuutta, ja nimenomaan omissa nimissä eikä esimerkiksi puolisolla", Majasalmi toteaa.

Majasalmi säästi asp-tililleen opiskeluvuosinaan säntillisesti. Vuonna 2002 hän valmistui kauppatieteen maisteriksi ja hankki puolisonsa kanssa omistusasunnon. Vastavalmistuneena Majasalmi etsi myös työtä, mutta sopivaa paikkaa ei taantuman vallitessa löytynytkään. Laina oli silti maksettava, joten Majasalmi perusti toiminimen ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Ensin myin perinteisiä sijoitustuotteita, ja tuloni olivat kiinni tuloksesta. Muutamaa vuotta myöhemmin työskentelin asuntosijoittamisen parissa auttaen ihmisiä hankkimaan sijoitusasuntoja.

Vaurastuminen on pitkäjänteinen prosessi

Majasalmi ei usko oikoreitteihin vaurastumisessa. Säästöjä kertyy, kun osa tuloista laitetaan sivuun joka kuukausi. Säästämistä voi lisätä tulojen kasvaessa. Ajan myötä potille kertyy arvonnousua ja pitkällä aikavälillä sijoitettu pääoma tuottaa tavoiteltuja tuloksia.

Välillä kulutusta on mukautettava taloudelliseen tilanteeseen. "Minä ja mieheni olemme molemmat yrittäjiä. Joskus tulomme ovat suuret, mutta nollakuukausiakin on ollut. Olemme tehneet matkan varrella merkittäviäkin ratkaisuja kiinteiden kulujen vähentämiseksi, esimerkiksi vaihtaneet auton tai asunnon edullisempaan. Yksi periaatteeni on säästää ja sijoittaa ensin, kuluttaa vasta sitten. Erityisesti ylellisyystuotteet tulisi rahoittaa sijoitusten tuotoilla – näin sijoitettu pääoma jää joka tapauksessa itselle."

Vaurastuminen vie aikaa, ja matkan varrelle mahtuu käännekohtia. "Esimerkiksi esikoiseni syntymä oli tällainen. Mietin äitiyslomalla, mitä todella haluaisin tehdä. Vauras Nainen -konsepti sai alkunsa silloin, ja näkyvämmäksi brändi muuttui vuonna 2014, kun avasin Vauras nainen -verkkopalvelun. Pääasiallinen bisnekseni on ollut asunto- ja kiinteistösijoittaminen, ensin Suomessa ja sitten Yhdysvalloissa."

Toinen tulovirta antaa turvaa

Majasalmi painottaa, että myös takaiskuihin on varauduttava. Tulovirrat eivät saisi tyrehtyä kokonaan esimerkiksi työttömyyden osuessa kohdalle tai liiketoiminnan uudistamisen syödessä väliaikaisesti voitot. Majasalmen perheessä sijoitusasuntojen vuokratuloista muodostuu rinnakkainen tulovirta, tarjoaa turvaa vastoinkäymisten varalta. Niitä on osunut heidänkin kohdalleen.

– Olemme esimerkiksi menettäneet pääoman, jonka sijoitimme listaamattomaan yritykseen. Tämä kokemus opetti pohtimaan eri skenaarioita jatkossa entistäkin tarkemmin, Majasalmi toteaa.

– Toisaalta vaikeudet antavat perspektiiviä ja opettavat kantamaan vastuuta omista päätöksistä. Ilman negatiivisia kokemuksia olisi myös hankala opettaa muita, sillä sijoittaminen ei ole koskaan pelkkää voittokulkua.

Vaurastuminen saattaa vaatia joskus suuriakin uhrauksia. Majasalmen kohdalla pelissä on ollut muun muassa terveys. Epävarmuus aiheuttaa stressiä ja univaikeuksia esimerkiksi silloin, jos jokin bisnes tulee tiensä päähän ja pakottaa pohtimaan uusia ratkaisuja.

– Aikoinaan tämä aiheutti paniikkikohtauksia ja sukurasitteena olleen verenpainetaudin puhkeamisen. Olen kuitenkin oppinut hallitsemaan näitä oireita. Paineet ovat vaikuttaneet myös parisuhteeseen, mutta samalla hitsanneet meitä yhteen. Ja yhdessä olemme edelleen, Majasalmi naurahtaa.

Nykyään Majasalmen taloudellinen tilanne on aivan eri sfääreissä kuin joskus aikaisemmin. "Negatiivisten tilanteidenkin keskellä olen aina suhtautunut toiveikkaasti tulevaisuuteen. Kun tietää mihin on menossa, jaksaa paremmin. Myös sillä on suuri merkitys, ketä ympärilläsi on kannustamassa."

Majasalmen 5 vinkkiä vaurastumiseen

  1. Mieti, mitkä ovat arvosi ja mitä haluat elämältäsi. Tee laskelmat siitä, minkä verran varallisuutta tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan.
  2. Huolehdi, että taloutesi on tasapainossa. Vararahasto antaa liikkumavaraa mahdollisten takaiskujen varalta. Vaurastuminen on helpompaa, kun taloudellinen tilanne on vakaa.
  3. Ole valmis myös radikaaleihin ratkaisuihin. Taloudellinen tilanne paranee jo sillä, että laittaa 100 € kuukaudessa sivuun, mutta taloudelliseen riippumattomuuteen tämä ei riitä. Tavoitteesta riippuen esimerkiksi kulutusta voi joutua rajoittamaan, jotta pääomaa saisi lisää.
  4. Voisitko vaurastua yrittämällä? Kehittämällä ja myymällä menestyvän liiketoimintamallin voi saada kerralla enemmän pääomaa sijoitettavaksi.
  5. Varaudu näkemään vaivaa. Vaurastumiseen pätee sama periaate kuin esimerkiksi laitesukellukseen: välineiden käyttö on opeteltava ennen kuin hyppää veteen. Mitä enemmän osaat, sitä paremmin voit hyödyntää tilaisuuksia.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää