Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

”Yllättävän pienellä muutoksella tulee iso säästö” – Katso, miten perheenäiti saa säästettyä jopa yli 2 000 euroa vuodessa

2.5.2019 - Talous

Mari Sainion perheessä ruokamenot haukkaavat ison siivun perheen kuukausibudjetista. Hän seurasi talouttaan kuukauden ja havaitsi, miten yllättävän pienellä muutoksella saa säästettyä huomattavan summan.

Helsinkiläinen perheenäiti, tv-kasvonakin tutuksi tullut Mari Sainio päätti seurata omaa rahankäyttöään kuukauden. Kuukauden seurannassa löytyi yllättävä rahareikä.

Seurannan alkaessa Mari kuvasi itseään tarkaksi rahankäyttäjäksi. Vuosien varrella hänestä on kuoriutunut laatutietoinen kuluttaja, joka ostaa harvemmin, mutta laadukkaista ja kestävistä materiaaleista tehtyjä asioita.

- Aikaisemmin, varsinkinkin ennen lapsia, tuli ostettua vain ostamisen ilosta, Mari sanoo.

Marin talouteen kuuluu miehen lisäksi kolme aktiivisesti jääkiekkoa harrastavaa poikaa.

Kasvavien ja liikuntaa harrastavien teinien perheissä ruokamenot ovat iso menoerä. Mari myös kertoo, että heille maistuva ja hyvistä raaka-aineista tehty ruoka on aina ollut tärkeää.

Viiden hengen taloudessa eniten rahaa kuluu asumiseen, autoiluun, ruokaan ja lasten harrastuksiin, Mari kertoo. Talousseurannan tarkoituksena oli löytää mahdolliset rahareiät, joista voisi päästä helposti eroon. Lataa tästä ilmainen LähiTapiolan Säästäjän opas.”Kaupassa käyntini on suorastaan älytöntä”

Jo puolentoista viikon jälkeen Mari huomasi, että hän käy etenkin ruokakaupassa huomattavan usein.

- Suurin osa rahankäytöstäni on ollut ruokakaupassa käyntiä. Olen tehnyt ihan järkeviä ruokaostoksia. Ei mitään herkkuja. Nyt kun asioita on kirjannut ylös, tajuan, että ruokakaupassa käynti kohdallani on suorastaan älytöntä, Mari havainnoi.

- Saatan käydä kaupassa kolme, joskus jopa neljä kertaa päivässä. Tämä johtuu siitä, että en suunnittele montaa päivää eteenpäin, mitä ruokaa teen.

Mari huomasi, että sponttaanit ruokaostokset johtavat sekä isoon ruokalaskuun että huomattavaan ruokahävikkiin.

- Teen nyt sellaisen suunnitelman, että laadin viikoksi ruokalistan ja kirjoitan kauppalistan viereen, mitä aineksia tarvitsen. Käyn kerran kaupassa ja ostan isomman satsin kerralla.


Jopa yli 2 000 euron säästö vuodessa

Kuukauden talousseurannan jälkeen Marin ehdottomasti yllättävin havainto oli, että hän ei suunnittele viisihenkisen perheen ruuanlaittoa juurikaan, vaan tekee sponttaanisti ateriavalinnat ja ostaa tarvittavat ruoka-ainekset.

Suunnittelemattomuus kasvatti ruokalaskua ja –hävikkiä. Muuttamalla arkisia ruokakaupassa käyntejään Mari saa säästettyä jopa satoja euroja kuukaudessa.

- Alkaessani keskittää ruokaostoksia, olemme säästäneet rahaa noin 150-200 euroa kuussa, kun mukaan laskee ruokahävikin, autolla kuljetut matkat ja ajan, joka kaupoissa käyntiin menee, Mari sanoo.

Suunnittelu ja ostojen keskittäminen isompiin kertaostoihin tarkoittaa, että vuodessa säästöä kertyy jopa 2 400 euroa.

Seurantakuukausi oli Marin mukaan perheessä kiireinen. ”Aikaa hengailuun kahvilla ei ollut”, Mari sanoo. Näin rahaa kului vain perheen normaaleihin perusmenoihin.

Ruuan lisäksi Mari sanoo, että eniten rahaa perheessä menee asuntolainaan, autoiluun sekä lasten harrastusmenoihin. Kolmen pojan jääkiekkoharrastus maksaa perheelle yli 600 euroa kuussa. Lisäksi kustannuksia tulee varusteista ja kuljetuksista harjoituksiin.

Talouden seuranta jatkuu tulevaisuudessakin, Mari lupaa. Erityisesti hän odottaa kesää ja kesälomaa, jolloin rahankäyttö kasvaa.

- Kesälomalla aion tehdä toisen talouden seurantakuukauden. Silloin rahankäyttö on aivan erilaista, kun olemme lomalla. On aikaa hengailla ja haahuilla ja tehdä spontaanisti asioita. Rahaa menee silloin retkiin, kahviloihin ja kulttuuririentoihin. Myös ruokakulut nousevat, kun lapset eivät syö koulussa, Mari uskoo.


Lataa tästä ilmainen LähiTapiolan Säästäjän opas.