Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suomi voisi entistä enemmän keskittyä hiilikädenjälkeen– ”Tämä on myös iso mahdollisuus suomalaisyrityksille”

12.4.2019 - Talous

Maailman rikkain kymmenen prosenttia väestöstä tuottaa puolet hiilidioksidipäästöistä. Suomalaisyrityksillä on paikka ottaa kokoaan isompi rooli päästöjen vähentämisessä, sanoo johtaja Outi Kalpio LähiTapiolan Varainhoidosta.

Suomi kuten muutkin maailman rikkaimmat maat joutuvat kantamaan osansa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Vaikka usein päästöongelmista katseet kohdistuvat ensimmäisenä suuriin kehittyviin talouksiin Aasiassa, projektijohtaja Janne Peljo Sitrasta muistuttaa, että esimerkiksi Intian ilmastopolitiikkaa on tällä hetkellä Suomen ilmastopolitiikka kunnianhimoisempaa.


- Intia on iso, kehittyvä maa. Ilmastonmuutos on keskeinen haastava uhka maan hyvinvoinnille tulevaisuudessa. Siksi Intiassa on alettu tekemään toimia, Peljo sanoi LähiTapiola Varainhoidon sijoituwebinaarikeskustelussa.

Johtaja Outi Kalpio LähiTapiola Varainhoidosta muistutti, että Suomenkin on kannettava osansa päästöjen vähentämisessä. ”Suomi on yksi maailman rikkaista maista ja me rikkaat omalla elämäntyylillämme aiheutamme maailman hiilidioksidipäästöistä suurimman osan”, Kalpio huomautti.

Hiilidioksidipäästöt ja niiden vähentäminen ei tarvitse olla ainoastaan ongelmallinen asia vaan muutoksesta voisi ottaa hyödyt irti.

-Tämä tuo meidän yrityksille todella paljon mahdollisuuksia. Yritykset voivat olla mukana tekemässä uusia ratkaisuja. Meillä on isojakin pörssiyrityksiä, kuten Wärtsilä, jotka pystyvät hyödyntämään muutostrendiä. Toisaalta meillä on esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat itse pystyneet muuttumaan. Kuten vaikkapa Neste, joka vielä 15 vuotta sitten oli perinteinen öljy-yhtiö, mutta on nyt pitkälti biodieselyhtiö, Kalpio sanoi.

Peljon mukaan Suomi voisi ylipäätään entistä enemmän keskittyä hiilijalanjäljen sijaan hiilikädenjälkeen.

-Suomessa olisi hyödyllistä keskittyä positiiviseen puoleen eli hiilikädenjälkeen. Eli jos pystymme kehittämään teknologioita, joilla voidaan vähentää päästöjä vaikkapa lämmöntuotannossa. Sillä olisi valtava potentiaali esimerkiksi Pohjoisen Kiinan alueella, missä rakennetaan paljon lämmöntuotantokapasiteettia, Peljo sanoi.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää