Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pk-yrityksille lisää tukea rahoitukseen – LähiTapiola mukaan Euroopan investointirahaston lainatakausohjelmaan

29.3.2019 - Talous

LähiTapiola liittyy mukaan ensimmäisenä vakuutusyhtiönä Suomesta Euroopan investointirahaston (EIR) rahoittamaan InnovFin SME Guarantee –lainantakausohjelmaan. Ohjelman tarkoituksena on parantaa innovatiivisten pk-yritysten rahoitusmahdollisuuksia. LähiTapiolan osuus ohjelmassa on 100 miljoonaa euroa.

InnovFin SME Guarantee –ohjelman kautta innovatiiviset pk-yritykset voivat saada paremmin yritysrahoitusta erilaisiin kasvuvaiheisiinsa. Takausohjelma on tarkoitettu yrityksille, jotka täyttävät vähintään yhden ohjelman innovatiivisuuskriteereistä.

LähiTapiola liittyy InnovFin SME –ohjelmaan ensimmäisenä vakuutusyhtiönä Suomesta. InnovFin –takausta voidaan käyttää LähiTapiola Yritysrahoitus I Ky:n myöntämän täydentävän yritysrahoituksen sekä senior- että junior –lainoihin. LähiTapiola on tällä hetkellä ensimmäinen ja ainoa toimija Suomessa, jonka kautta on mahdollista käyttää, InnovFin-takausohjelmaa myös Junior-lainoihin. Niitä käytetään tyypillisesti pankkiluototuksen rinnalla yrityskauppojen ja –järjestelyiden rahoituksessa.

- Olemme erittäin iloisia, että pääsemme liittymään InnovFin SME –ohjelmaan. Ohjelman avulla suomalaiset pk-yritykset voivat saada täydentävää yritysrahoitusta eri kasvuvaiheisiinsa LähiTapiolasta. Rahoituksen ja vakuuksien niukkuus ovat kasvavien ja innovatiivisten yritysten pahimpia kompastuskiviä, LähiTapiolan pääjohtaja Erkki Moisander sanoo.

- LähiTapiola pystyy tarjoamaan entistä kilpailukykyisempää täydentävää ja pankkiryhmäneutraalia yritysrahoitusta niin nykyisille kuin tuleville vakuutusasiakkailleen.

Työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavan Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan investointiohjelmasta tuettava sopimus tarjoaa suomalaisille pk-yrityksille mahdollisuuksia saada kasvuun ja innovointiin tarvittavaa rahoitusta.

-Nämä yritykset liittyvät siihen 929 000 eurooppalaisen pk-yrityksen joukkoon, jotka jo hyötyvät Euroopan investointiohjelmasta. Se on menestystarina, josta voimme kaikki olla ylpeitä, Katainen toteaa.

EIR:n toimitusjohtajan Pier Luigi Gilibertin mukaan rahoituksen saanti on edelleen keskeinen ongelma kaikkialla Euroopassa.

-Siksi olenkin iloinen siitä, että EIR voi tukea Suomen innovatiivisille yrityksille myönnettäviä lainoja osallistumalla riskin kantamiseen tämän LähiTapiolalle annettavan takauksen kautta. Innovatiiviset yritykset tarvitsevat kaiken saatavilla olevan tuen, ja olen varma, että tämä uusi hanke voi osaltaan tarjota näille pk-yrityksille hieman lisää liikkumavaraa, Gilibert sanoo.

Takausohjelman puitteissa lainoja 100 miljoonalla eurolla

LähiTapiola Yritysrahoitus I Ky:n on mahdollista myöntää ohjelman puitteissa lainoja yhteensä 100 miljoonan euron määrästä. Lainat, joille takausohjelma soveltuu, ovat kooltaan tyypillisesti miljoonasta eurosta viiteen miljoonaan euroon. EIR:n takauksen osuus on 50 prosenttia lainasta.

Takausohjelma on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka työllistävät alle 500 henkilöä. Takaus on tarkoitettu taloudellisesti kannattaviin investointeihin, käyttöpääomatarpeisiin sekä yritysjärjestelyihin.

- Takausohjelman ansiosta LähiTapiolan nykyisten ja tulevien yritysvakuutusasiakkaiden on mahdollista saada rahoitusta asiakasystävällisemmällä hinnoittelulla. Ohjelma kantaa osan luoton riskeistä, ritysasiakasrahoituksesta vastaava johtaja Matti Kiviniemi sanoo.

- Grannenfelt Financen rooli neuvonantajana oli tärkeä osa hakuprosessia.Lue EIF:n tiedote täältä.

Lue komission tiedote täältä.

Lue lisää LähiTapiolan yritysrahoituksesta täältä.